Gremlins, Inc. näyttää miten digitaalinen lautapeli kannattaa tehdä (Linux, Mac, PC)

08.07.2016 14:00 | Miikka Lehtonen

Gremlins, Inc.Tekijä: Charlie Oscar Lima Tango Interactive Entertainment
Julkaisija: Yukitama Creative Industries
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia
Saatavilla: Linux, Mac, Windows
Laitevaatimukset: PC Pentium, 1 Gt muistia, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain, aktiivinen nettiyhteys
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Muuta: ladattava peli, hinta 10,49 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://gremlinsinc.com/videogame/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

gremlinsinc_arv_035

 

Haluaisitko olla historian kuuluisin keksijä? Haluaisitko puukottaa kavereitasi häpeilemättä selkään, potkia pari kertaa ruumista ja viedä rahat sen taskuista? Ja kestätkö, kun kaverit tekevät niin sinulle, kerran toisensa jälkeen?

Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, Gremlins Inc voi olla peli sinulle!

Gremlins, Inc. on osa uusien digilautapelien aaltoa. Digitaaliset lautapelithän eivät sinänsä ole mikään uusi juttu, mutta usein se digipeli on jonkin olemassaolevan, oikean lautapelin tietokoneistettu versio. Blizzardin mainion Hearthstonen tavoin Gremlins, Inc. on kuitenkin tehty varta vasten tietokoneita varten, mikä näkyy monellakin tavalla.

Pelaajat ovat steampunk-henkisen menninkäisyhteiskunnan innokkaita pyrkyreitä, jotka haluaisivat päästä kukkulan kuninkaaksi. Tie sinne vaatii paljon keksintöjä ja niiden kautta saatavaa mainetta, mutta tien reunoilla? Siellä on murtuneita kilpailijoiden ruumiita, sekä aimo annokset verta, hikeä ja kyyneleitä.

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

Höyrykukkulan kuningas

Gremlinsin peruspelattavuuteen voisi löytyä helppoja, joskaan ei kovin osuvia, verrokkeja vaikka Monopolin tai Wiin Fortune Streetin kaltaisista peleistä. Yhdestä kuuteen pelaajaa kiertää eri puolille rönsyilevää lautaa, josta löytyy jos jonkinlaisia ruutuja. Näistä miltei kaikilla on jonkinlainen toiminto, jonka siihen pysähtyvä pelaaja pääsee – tai joutuu – kokemaan. Joskus täytyy maksaa sakko kassaan, toisinaan pääsee uhkapelaamaan kasinossa tai vaikka poliisien ratsiaan.

Kartan reunoilta löytyy lisäksi kovempia erikoisruutuja, joihin pysähtyminen tuo paitsi mukavia bonuksia sen ainaisen potkimisen sijaan, myös tarjoaa tilaisuuden pelata kädestä sopivia erikoiskortteja vielä muhkeamman menon toivossa.

Kortit ovat noin yleisestikin Gremlinsissä se ehkä tärkein pelimekaniikka, sillä niitä käytetään vähän kaikkeen. Pelissä ei esimerkiksi heitetä liikkumiseen lainkaan noppaa. Jokaisella kortilla on sen sijaan liikkumisarvo, ja jos kortin pelaa näin, saa liikkua kortin määrittämän määrän ruutuja. Näin edessä on usein kipeitä valintoja, sillä mitä hyödyllisempi kortti muuten olisi, sitä enemmän sillä saa liikkua.

Kaikilla korteilla on myös toisenlainen funktio. Joillain saa vaikka hieman rahaa, vaikutusvaltaa tai voittopisteitä. Tai ehkä kortilla voi vaikka lähettää syntisimmän pelaajan vankilaan, syöstä kaupungin kuvernöörin vallasta ja aloittaa pelaajien kesken välittömän vaalitaistelun, teleportata toiseen paikkaan tai vaikka ryöstää pankin.

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

Kortteja ei voi pelata kädestään miten sattuu, vaan ensin täytyy täyttää muutama vaatimus. Kortteja voi ensinnäkin pelata vain tietyissä ruuduissa, jotka on merkitty aina korttiin. Lisäksi usein täytyy myös maksaa jotain resurssia – rahaa, poliittista valtaa tai syntiä – jotta kortin voi yleensäkään pelata.

Tämä kaikki voi kuulostaa paperilla hieman monimutkaiselta, ja myös pelin useaan osaan jaettu tutoriaali saa kaiken kuulostamaan hankalalta ja sekavalta. Mikä tässä hävitään, voitetaan kuitenkin hyvässä käyttöliittymän suunnittelussa. Kun on oppinut peruskäsitteet, mihin ei mene montakaan minuuttia, peli osaa aina kertoa mainiosti, mitä erilaisia vaihtoehtoja pelaajalla on käytössään. Jos vie hiiren kädessään olevan kortin päälle, peli valaisee kaikki ne laudan ruudut, joihin kortin avulla voi liikkua ja lisäksi näyttää, missä ruuduissa kortin voi pelata. Kääntöpuoli on myös totta, eli jos vie kursorinsa laudan ruudun päälle, peli korostaa kaikki siellä pelattavat kortit, sekä sinne liikkumisen mahdollistavat kortit.

Kaikista korteista, pelin käsitteistä ja muista yksityiskohdista saa myös lisätietoa helposti ja usein yhdellä klikkauksella. Peli pitää myös kirjaa siitä, mitä kanssapelaajien vuoroilla tapahtui ja kaikkia heidän siirtojaan voi tarkastella helposti aikajanalta.

Kun pelaamisen on oppinut, edessä on kiehtova ja monilla tavoin oikein mainio peli, joka kuitenkin kärsii muutamista ongelmista.

 

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

 

Kaveria turpaan parikin kertaa

Gremlins on rakennettu puhtaasti moninpeliksi, ja sitä voi pelata joko ihmispelaajien kanssa netissä tai tekoälyä vastaan. Tekoäly pelaa ihan fiksusti ja tarkoituksenmukaisesti, eli vaikka siitä ei välttämättä kovin pitkäksi aikaa vastusta irtoakaan, sen kanssa kelpaa kyllä opetella pelaamaan.

Se todellinen vääntö käydään tietenkin netissä, ja siellä ne pelin ongelmat myös nostavat päätään. Vaikka Gremlins onkin selvästi nopeampi kuin vastaavat oikeat lautapelit, pelisessioon kannattaa pelin asetuksista riippuen varata aikaa 40 minuutista pariin tuntiin. Vaikka sisäiset asetelmat vaihtelevatkin usein ja nopeasti, helposti käy niin, että joku jää selvästi muista jälkeen. Usein seuraavaksi käykin sitten niin, että tälle porukasta pudonneelle pelaajalle tulee yllättäen muuta tekemistä ja matsi jatkuu boteilla höystettynä.

Gremlins ei myöskään ole sellainen moninpeli, jossa kaikki tekevät rauhassa ja yksin omia juttujaan, vaan pelaajien välinen interaktio on jatkuvaa ja usein myös aika tylyä. Pelaajat pääsevät vähän väliä tekemään jäynää kanssapelaajilleen erilaisten korttien muodossa. Kavereilta voi varastaa, niitä voi passittaa vankilaan ja niin edelleen.

Onkin kovin tyypillistä että aina kun joku pääsee vähänkään etumatkalle, alkaa hirmuinen ja monesta suunnasta tuleva kepitys, jolloin poloinen painuu nopeasti takaisin massaan. Tämä on tyypillinen ongelma monessa tämän tyylisessä pelissä ja vaikka Gremlins ei ratkaisekaan ongelmaa täysin, se lievittää sen vaikutuksia muutamalla tavalla. Ensinnäkin vaikka kaveria voi potkia ja takoa urakalla, voittopisteitä ei voi kovin helposti, jos lainkaan, viedä. Niinpä peli etenee kyllä koko ajan kohti loppuaan ja johtoasemasta voi pitää kiinni.

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc. on myös ihan fyysinen peli!

Gremlinsin eduksi on myös se, että vaikka keppiä tuleekin, pelistä ei koskaan tule passiivista katselua. Esimerkiksi vankilaan jouduttuaan joutuu kyllä tavallaan skippaamaan jopa neljä vuoroa putkeen, mutta ei vain peukkujaan pyöritellen. Vankilassa pääsee pelaamaan omaa minipeliään, jossa voi yrittää kiven sisästä kerätä vankilaväen rispektiä ja sitä kautta tienata jos jonkinlaisia etuja. Toki riskinä on se, että kakku kasvaa tai saa itse vähän lisää keppiä.

Niinpä Gremlins, Inc. ei varmasti ole peli ihan joka tyypille. Ensinnäkin se vaatii sen, että digitaaliset lautapelit yleensäkään kiinnostavat. Vaikka kiinnostaisivatkin, täytyy vielä olla sellainen tyyppi, jolle ihmisten välinen selkäänpuukotus ja jäynäily ei ole ikävää puuhaa. Pelin sisäinen kommunikaatio tapahtuu purkitettujen repliikkien välillä, eli mitään suoranaista paskapuhetta ei onneksi tarvitse kuunnella. Ihan rehellisesti en myöskään pitäisi sellaista kovin todennäköisenä, sillä ollaan rehellisiä: Gremlins, Inc. ei ole mikään perustason teininäädän ykköspeli.

Itse tykästyin Gremlinsiin kovasti ja löysin testijakson aikana kivasti peliseuraakin. Tarjolla on mahdollisuus pelailla paitsi kasuaalisti, myös pelin rankatuilla leaderboardeilla, jolloin pelissä pärjääminen kasvattaa tai laskee rankingia ja sitä myötä saa jatkuvasti suunnilleen omantasoistaan peliseuraa.

Gremlins, Inc. ei ole ehkä täydellinen lautapeli, mutta kylläkin erinomaisen hyvin toteutettu digilautapeli, josta irtoaa aihepiirin ja mekaniikan kolistessa viihdettä pitkiksi ajoiksi.

 

 

Gremlins, Inc.

Gremlins, Inc.

 

Lisää aiheesta

Adam’s Venture Chronicles matkaa Lara Croftin jalanjäljillä (PC)

Infra (PC)

Pokkén Tournament kaipaisi rutkasti hiomista (Wii U)

Superhot on yhden illan juttu – mutta hyvä sellainen (PC)

The Witness (PC, PS4)

TIS-100 (Mac, PC)

 

Muropaketin uusimmat