How to Survive: Storm Warning Edition (PS4, Xbox One)

25.05.2015 18:19 Miikka Lehtonen

Tekijä: EKO Software
Julkaisija: 505 Games
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (jaettulla ruudulla ja internetissä)
Muuta: Boksi- ja latauspeli, hinta noin 19 euroa
Pelin kotisivu: http://howtosurvivethegame.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Ah, zombit. Nuo pelinkehittäjien ilonaiheet niille päiville, jolloin ”natsi” tai ”hassun värinen terroristi” eivät läpäise vihollisvalintaa. Mutta zombipelejäkin voi olla erilaisia.

Mielikuvituksellisesti nimetty How to Survive todellakin keskittyy nimensä veroisesti selviytymistaistelun ympärille. Valitettavasti vain jännitys on unohtunut.

How to Survive alkaa yllättävästi. Sankarimme – jonka saa valita neljästä eri ominaisuuksin varustetusta vaihtoehdosta – herää aution paratiisisaaren rannalta. Paitsi että eihän se saari mikään paratiisi ole, vaan eläviä kuolleita lojuu jokaisen puskan ja palmun alla. Keppi kädessä sankarimme lähtee tunkeutumaan syvemmälle saaren syvyyksiin, tappaa kymmeniä zombeja, tutustuu toisiin eloonjääneisiin… ja sitten kuolee, kun salama iskee vesilätäkköön.

Tervetuloa How to Surviveen.

Zombiselviytymisroolipelitoimintaseikkailu

How to Survive todellakin on isometrinen ja hyvin kepeä toimintarope. Kahden ohjaintikun systeemillä juoksennellaan ja kepitellään zombeja pataan niin kepeillä, macheteilla ja muilla lähitaisteluaseilla kuin tuliaseillakin. Mitä nyt nämä mutkat vain on tehty itse rautaputkista ja paineilmasta.

Zombeja päähän hakatessaan ja tehtäviä suorittaessaan pelaaja saa kokemuspisteitä, kerää tasoja ja sijoittelee kykypisteitä ”saat tähdättyä nopeammin zombia päähän” –tason juttuja sisältävään kykypuuhun.

Paljon painoarvoa on annettu myös craftailulle, sillä saarilta – spoiler-varoitus, niitä on useita – löytyy hirvittävät niput valmistettavia juttuja. Lihaa voi paistaa, kypärään voi kiinnittää zombin sääriluut sarviksi, aseita voi rakennella ja viritellä ja niin edelleen.

Tekemistä riittää hirvittävät määrät, varsinkin kun uusille konsoleille julkaistu Storm Warning Edition lisää peliin vielä uusia pelitiloja ja muuta mukavaa. Tarjolla on Gears of Warin selviytymistilan kaltainen minipeli, jossa suojellaan selviytyjiä alati vaikeutuvilta zombiaalloilta, sekä tarinan pelistä riisuva selviytymistila, jossa kello tikittää ja saarella hengissä pysytty aika määrittää sijoituksen leaderboardilla.

Ja tämä kaikki olisi ihan kivaa ja siistiä, jos How to Survive olisi hyvä tai edes kiva peli.

Toteutus laahustaa

Voisin kuvitella, että pelin kehittänyt EKO Software ei ole hirvittävän iso tai kokenut studio, sillä kaikesta näkee, että peli on tehty pienellä budjetilla ja / tai nopeasti. Grafiikat ja efektit ovat suoraan sanoen aika karmeita, pelattavuus on juuri ja juuri toimivaa – mutta kontrollit ja tuntuma eivät ole lähelläkään nautinnollista – ja peli yrittää kömpelösti sekoitella draamaa ja huumoria. Tulos ei vain toimi.

Siitä nostan tiimille hattua, että peliä kehittäessä on kurotettu todella korkealle. Kohtalaisen syvällinen simulaatio pistää pelaajan huolehtimaan nälästä, janosta ja unentarpeesta. Vuorokaudenajat vaihtuvat, välillä alkavat sadekuurot sammuttavat jo sytytettyjä nuotioita ja jos sattuu seisomaan vesilätäkössä kun salama iskee siihen, käristyy. Heitetään mukaan vielä ne jo mainitut yllättävän syvälliset craftaussysteemit ja hauskat elementaaliefektit (zombeja voi sähköttää, sytyttää palamaan ja niin edelleen) ja kyllä pelissä on yritetty. Piru vie, kunnolla onkin.

Ja ei se pelaaminen mitenkään kamalaa ole. Mutta ei myöskään kivaa. Odottelin useamman tunnin ajan, että milloinkohan se peli nyt lähtisi kunnolla käyntiin, mutta niin ei koskaan tapahtunut, vaan homma rullaa eteenpäin nilkuttaen ja laahustaen.

Ehkä peli olisi ollut kivampi, jos olisin saanut jallitettua mukaan toisen ihmispelaajan co-opia varten, mutta se ei onnistunut. Yleensähän co-op tekee kaikesta hauskempaa, joten miksei selviytymisseikkailustakin?

Pistetään How to Survive siis ”hyvä idea, joka odottaa parempaa toteutusta” –kansioon.

 

 

Lisää aiheesta

Dying Light (PC, PS4, Xbox One)

H1Z1-ennakko (PC)

House of the Dead III (Xbox)

Katso video: Jokainen zombietappo The Walking Dead -sarjasta

Mitä saadaan, kun yhdistetään Jeesus, zombiet ja Rob Liefeld? (sarjakuva)

Nelinpeli Podcast 006: Also, Zombies

State of Decay Year One Survival Edition (PC, Xbox One)