Uusimmat

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle (PS3)

09.10.2014 15:30 Muropaketin toimitus

Tekijä: CyberConnect2
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle
Arvostelija: Eve Pukero

 

Visuaalisesti näyttävä ja Japanin kaikkien aikojen toiseksi suosituimman mangan tyylille uskollinen tappelupeli Jojo’s lataa ruudulle täyslaidallisen graafista ilotulitusta, mutta jää sisällöltään sarjaa tuntemattomalle vieraaksi. Samalla se myös turhauttaa vaativalla ohjauksellaan.

Yli 80 miljoonaa sarjakuvaa myynyt Hirohiko Arakin luoma Jojo’s Bizarre Adventure on kuitenkin oiva lähde tarinavetoiselle pelille, joskin eniten pelistä saa irti vain mangaa ahmiva ja tarinaketjut tunteva pelaaja.

Ensimmäisenä pelistä huomaa graafisen ilmeen mangamaisuuden. Siitä voi kiittää CellShading-tekniikkaa käyttävää Jojo’s Shading Requiem-grafiikkamoottoria, joka on räätälöity luomaan manga-tyylistä peligrafiikkaa. Samalla peli hyödyntää niin manga- kuin animesarjan aineistoja hienosti.

Kerää kaikki -pelaajille Jojo’s tarjoaa kaikkiaan kahdeksan tarina-arkkia, joista jokaisen jakson läpäisystä saa uusia hahmoja, kenttiä ja muuta ”sälää”. Jokaisen taistelun, käytiin se sitten verkossa tai missä tahansa yksinpelitilassa, jälkeen saa myös kultaa, jolla voi ostella voimia ja erikoishyökkäyksiä seuraavia otteluita varten.

Infernaalista animea

Lähes infernaalinen vaikeustaso tosin syö pelattavuutta rankasti, jopa helpoimmalla tasolla. Vaikka voittaminen onkin lopulta palkitsevaa, on vaikeus jopa turhauttavaa. Kyllä se rassaa, kun huomaa hakanneensa samaa kenttää useamman tunnin ajan ja toteaa, ettei ole älynnyt käyttää tietynlaista taktiikkaa saadakseen hahmolleen kaikki mahdolliset bonukset.

Ohjauksen ja taistelunkulun oppimiskäyrä on sen verran jyrkkä, ettei Jojo’s toimi lainkaan pikaisina annoksina. Se vaatii pelaamisen opettelua uusiksi joka kerta jokaisen hahmon kohdalla. Ei siis ole olemassa edes mitään helppoa kaavaa tyyliin ”käytänpä tässä vuorotellen ylä- ja alapotkuja”. Varsinkin story-tilassa tähän turhautuu helposti, koska peliä ei perinteisesti pelata läpi yhdellä hahmolla. Sen sijaan pelaaja valitsee tiettyyn hahmoon liittyvän tarina-arkin, jossa sitten vuorotellaan eri hahmojen välillä.

Nettipeliin on puolestaan ympätty kaikennäköistä härpäkettä aina vanhasta kunnon KiviäkinKiinnostaaSaksetPaperi-pelistä lähtien, millä määritellään pelaajien ominaisuudet ennen ottelua. Näihin kuuluvat erilaiset staminaboostit sekä tilat, jotka auttavat taisteluissa.

Jojo’sia on itseasissa vaikea verrata muihin taistelupeleihin. Ero pelattavuudessa on niin valtava, ettei esimerkiksi tätä ja Tekkeniä voi edes vertailla keskenään.

Muutenkin tuntuu, että taistelemisesta on tahallisesti tehty hitaasti eteenpäin naarava ”seikkailu”, josta suorituiminen vaatii oikeasti aikaa ja vaivaa. Tähän ei juuri satunnaisesti tappelupelejä pelaavalla ole varaa.

Rock’nRoll and them some turpaanmättöä.

Jos kuitenkin varsinainen anime/manga kiinnostavat, niin kannattaa tutustua niihin ensin ennen Jojo’siin sukeltamista. Sarjan mytologiaan tai juonenkuljetukseen kun ei tarjota tarttumapintaa kuin pienillä välidialogin pätkillä ja mangaruuduista kopioiduilla taisteluefekteillä.

Soundtrack ansaitsee erillisen maininnan, koska näin menevää rokkia kuulee harvemmin videopeleissä. Harmi, että tilanne on vähän sama kun menisi katsomaan lempibändiään ja huomaa että keikka tuleekin playbackkina. Erillisenä fiilistelynä tämäkin saattaisi toimia huomattavasti paremmin.

Japanissa Jojon seikkailuita on nähty jo neljän pelin verran, mutta vain kolme viimeisintä ovat eksyneet länsimaihin saakka. Ensimmäisessä pelissä oli ongelmia musiikkiraitojen tekijänoikeuksien kanssa, ja näin sitä ei koskaan julkaistu meillä. Sinänsä sääli, koska muita Dreamcastin Jet Set Radio – pelin tyyppisillä grafiikoilla tehtyjä pelejä ei ole juuri muilla konsoleilla nähty.

Jojo’s EU-versio sisältää poikkeuksellisesti japanilaisen arcade- eli pelihallitilan, normaalien story- ja campaign-tilojen lisäksi. DLC-lisukkeita ilmestyy tasaisin väliajoin erilaisten uusia hahmoja ja ominaisuuksia sisältävien campaign-pakettien muodossa. Japanissa peli on ollut todella suosittu yli 700 000 kappaleen myynneillän, ja antoipa sikäläinen Famitsu-pelilehtikin sille erittäin harvinaisen 40/40 arvosanan.

Jojo’s iin on vaikea tarttua, jos ei ole yhtään aiheesta kiinnostunut, mutta vihkiytyneille, ehkä hiukan masokistisen luonteen omaaville

Jojo’s Bizarre Adventuren anime-stream: http://www.crunchyroll.com/jojos-bizarre-adventure

 

Lisää aiheesta

Asura’s Wrath (PS3, Xbox 360)

Jojo’s Bizarre Adventure HD (PS3, Xbox 360)

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 (PS3, Xbox 360)

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst (PC, PS3, Xbox 360)

One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)

One Piece Unlimited Cruise SP (3DS)

Saint Seiya: Brave Soldiers (PS3)

Sky Crawlers: Innocent Aces (Wii)