UUSIMMAT

King of Fighters XI (PS2)

16.08.2007 14:05 | Tero Lehtiniemi

SNK:n legendaarisen 2D-retromäiskeen tuorein osa marssittaa pelaajan eteen lähes viisikymmentä eri taistelijaa, huiman kasan komboja ja liioitellun näyttäviä erikoisliikkeitä. KOF:n kaltaiset retropelit ovat perinteisesti olleet tiukasti pienen piirin huvia, ja valitettavasti sama kohtalo on todennäköisesti myös King of Fighters XI:llä.

King of Fighters-sarja sai alkunsa vuonna 1994 SNK:n, nykyisen SNK Playmoren toimesta. Pelisarjan ideana on ja oli asettaa yhtiön eri kolikkopeliklassikoiden kuten Fatal Furyn ja Ikari Warriorsin hahmoja nahistelemaan eräänlaisessa All-Star turnauksessa toisiaan vastaan, ja siitä suunniteltiin alunperin vuosittain julkaistavaa sarjaa hieman nykyisten urheilupelien tapaan. Aikataulut eivät kuitenkaan pitäneet, ja vuonna 2004 SNK siirtyi järjestelemään pelejä numerojärjestyksessä.

Pelisarjalle on aikojen saatossa olla ominaista taistelijoiden suuri määrä, ja samalla linjalla jatketaan edelleen: pelaajilla on käytössään yhteen 46 erilaista taistelijaa, joista kourallinen uusia. Pelin värikäs ja eri SNK-räimintöjen sankareista koostuvan hahmokaartin välejä selvittelee varsin korkealentoinen tarina, joka toimii yksinpelin suurimpana piristäjänä. Muuten yksinpeliin ei juuri kannata koskea, vaan peli on parhaimmillaan kaksinpelinä.

Pohjimmiltaan peli on tyypillinen 2D-mätkintä, jossa pelaajien valitsemat taistelijat lätkivät toisiaan turpiin mitä erilaisimmilla yhdistelmä-ja erikoishyökkäyksillä, kunnes toinen urhoista putoaa tai kello kilahtaa nolliin. Erilaisia turnauksia ja taistelumuotoja on julppea määrä, ja pelin luonteesta johtuen myös liioitellun sarjakuvamaiset superhyökkäykset kuuluvat asiaan.

Suuri määrä hahmoja opeteltavine liikkeineen ja lajityypin normaaleista edustajista hieman poikkeava taistelutyyli takaavat sen että innoikkalla tappelufanaatikoilla riittää opeteltavaa. Sarjalle täysin uutena jekkuna on ns. Skill Stock-mittari, joka rajoittaa esimerkiksi tiettyjen tehokkaiden puolustustekniikoiden käyttöä. Tasapelin sattuessa peli käyttää nyt uutta tuomiojärjestelmää, joka arvio tasaisen ottelun voittajan näiden tappelutaitojen, ei esimerkiksi jäljellä olevan terveyden perusteella.

Graafisella osastolla pelin kaksiulotteinen, hieman karuhko ja sarjakuvamainen ulkoasu varmasti häiritsee nykyaikaisiin tappelupeleihin kuten Tekkeneihin ja Virtua Fightereihin tottuneita. King of Fighters XI on kuitenkin selkeästi peli, joka on tehty vanhoille sarjan ystäville. Se ei tee uudempaa pelaajasukupolvea houkuttelevia myönnytyksiä, vaan pitäytyy uskollisena juurilleen. Retrofriikeille ja sarjan aiempien osien ystäville kovaa kamaa, nykyaikaisempiin peleihin tottuneille aikamatka menneisyyteen voi olla hieman liikaa.

 

Tekijä: Ignition
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.ignitionent.com/kofxi/