Uusimmat

Lego City Undercover (Wii U)

22.05.2013 17:30 Juho Anttila

Tekijä: TT Fusion
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://legocityu.nintendo.com
Arvostelija: Juho Anttila

 

Mitä tapahtuu, kun tunnettu pelisarja luopuu kahdesta peruspilaristaan? Lego City Undercover ei esittele tunnettua leffalisenssiä saatikka sarjalle ominaista kaksinpeliä. Jaksaako Lego-peli seistä enää omilla jaloillaan.

Wii U:n pelivalikoiman ollessa kovin ohkainen Lego City Undercoverilta on odotettu paljon. Onneksi peliin on myös panostettu, sillä pienen alkuköhimisen jälkeen paketista paljastuu laadukasta pelattavaa suorastaan tolkuttoman paljon.

Valtaosa Lego-peleistä on parodioinut tunnettuja leffasarjoja virallisen lisenssin turvin. Tällä tapahtumapaikkana toimii elokuvakulissien sijaan Legon oma Lego City -kaupunki. Virallisen lisenssin puuttumista ei kuitenkaan tarvitse pelästyä, sillä peli on tungettu täyteen huumoria ja viittauksia tunnettuihin elokuviin.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun eteen marssi englantia itävaltalaisittain murtava rakennusmies, jonka lähes joka repliikkiin oli upotettu erään kuvernöörinäkin toimineen näyttelijäsuuruuden elokuvia, olin myyty. Mutta peruutetaanpa ensin ihan alkuun saakka.

80-luku tuli takaisin

Lego City Undercoverin sankari on sankaripoliisi Chase McCain, joka palaa kaupunkiin pitkän pakotetun poissaolon jälkeen. Pian sankari joutuu soluttautumaan rikollisten riveihin, sillä ilkeä Rex Fury on paennut ja pinnan alla kuplii jotain kieroa. Soluttautuminen taas tarkoittaa valeasuja. Arvasittekin varmaan, miten Lego City Undercover hanskaa Lego-peleille tyypillisen vaihtelun erilaisten hahmojen välillä.

Tarina ja maailma ammentaa voimakkaasti 80-lukulaisista poliisisarjoista ja toimintaelokuvista, toki 90-lukuakaan unohtamatta. Viittauksia ja vitsejä viljellään jatkuvalla syötöllä, usein aika alleviivaavasti, mutta toisaalta Legot saavatkin olla vähän kulmikkaita.

Jos tarina viittaakin poliisisarjoihin, on pelattavuus silkkaa GTA:ta. Lego City on avoin kaupunki, jossa riittää tekemistä kymmeniksi tunneiksi. Suurin osa peliajasta kuluu ajellen ympäri kaupunkia ja etsien jotain pelin sadoista salaisuuksista, avattavista hahmoista ja uusista ajoneuvoista.

Toki perinteisen Lego-pelin sydän, tehtävät löytyvät myös tämänkin teoksen uumenista. Juonivetoista pelattavaa on 15 erikoistehtävän verran, lisäksi myös avointa maailmaa hyödynnetään tasaisin väliajoin tarinaan suoraan liittyvien kiipeily-, tappelu- ja ajohaasteiden muodossa.

Tehtävät edustavat tasaisen korkeaa Lego-laatua. Varsinaisia helmiä on mukaan mahtunut vain muutama, hutilaukauksia ei yhtäkään. Tehtävissä hyödynnetään mukavasti pelin uusia hahmo-ominaisuuksia, kuten vaikkapa Lego-palikoiden maalaamiseen tarkoitettua väripyssyä. Viimeksi mainittua laitetta muuten käytetään ahkerasti myös avoimen maailman puolella, moni salaisuus vaatii nimittäin auetakseen oikean värisen maalin löytämisen.

Vauhtia ja tuhoa

Tehtävät ovat kuitenkin, kuten viimeisimmissä Lego-peleissä on trendinä ollutkin, ajautumassa yhä enemmän sivurooliin avoimen maailman edestä. Lego City Undercoverin kaupunki on tähän mennessä nähdyistä Lego-alueista ehkä laajin. Tutkittavaa ja etsittävää riittää, mutta niin riittää myös etäisyyttä eri paikkojen välillä.

Ajaminen ja myöhemmin myös lentäminen nousevatkin hyvin merkittävään asemaan. Erilaisia ajoneuvoja löytyy helposti toista sataa ja vekottimissa on myös muutakin eroa kuin pelkkä ulkonäkö. Lisäksi vaurioituvat ajoneuvot purkaantuvat hauskasti, aivan kuin ne olisi tehty oikeasti Lego-palikoista.

Lego-peleissä tuttu stub-nypylöiden kerääminen on yhä ennallaan, mutta rinnalle on tuotu toinenkin rahayksikkö. Rikottavat esineet hajoavat brick-palikoiksi, joita käytetään sieltä täältä löytyvien super buildien rakentamiseen. Super buildit puolestaan ovat suurempia yksittäisiä rakennettavia maamerkkejä, kuten vaikkapa stunttiramppeja, nähtävyyksiä ja ajoneuvontilauspisteitä. Paitsi että super buildit ovat usein tarpeellisia etenemisen kannalta, on niiden rakentuminen yksittäisistä palikoista pikavauhdilla komeaa katsottavaa.

Super buildien lisäksi maailma on täynnä erilaisia ajohaasteita, sivutehtäviä, mitä erilaisimpia salaisuuksia ja muuta löydettävää. Välillä kiivetään katoilla, välillä taas liikutaan kanavassa maan alla. Lähes joka pelisession kohdalla kävi niin sanotusti perinteiset, eli pääjuoni jäi taustalle, kun oli ihan pakko poiketa tieltä hakemaan vain se yksi käden ulottuvilla ollut salaisuus. Tämä jos mikä on hyvän avoimen maailman pelin merkki.

Kaikki ei ole ruusuista, mutta väliäkö sillä

Lego City Undercover on hauska, viihdyttävä ja teknisesti erinomainen peli, mutta pari pahempaa puutetta siihen on lipsahtanut. Lataustauot ovat ajoittain niin sanotusti eeppisiä. Minuutti on nykyteknologialla lähes anteeksiantamatonta. Onneksi odottelemaan ei joudu sentään kauhean usein.

Toinen puute puolestaan maksoi loppuarvosanassa ainakin puolikkaan tähden verran. Lego City Undercoverista puuttuu nimittäin aiemmista Lego-peleistä tuttu yhteistyöpeli. Kun iso osa edellisten pelien viehätyksestä on löytynyt nimenomaan yhteistyöpelistä, jää Lego City Undercoverille melkoisesti kompensoitavaa, jotta tämä puute voitaisiin antaa anteeksi.

Suurin syyllinen ratkaisuun lienee laitealusta. Peli hyödyntää Wii U:n Gamepad-ohjainta paitsi minikarttana ja valikkojen sijoituspaikkana, myös ympäristöjen tutkimisessa. Ohjaimen voi nostaa televisioruutua vasten, jolloin röntgenkatseella pääsee etsimään salaisuuksia ja rikollisia. Välillä ohjainta käytetään myös valokuvien napsimiseen tai epäiltyjen salakuuntelemiseen.

TT Fusionin tiloissa on ilmeisesti pohdittu, että moninpelikokemus jossa toinen pelaajista käyttää Gamepad-ohjainta toisen joutuessa tyytymään Wiin perusohjaimiin on liian epäsuhtainen. Toki tarina on myös kirjoitettu aika suoraan yksinpeliä tukevaksi, mutta tässä kohden voi kysyä, kumpi tuli ensin, muna vai kana.

Kaksinpelin puuttuminen sai itsenikin suhtautumaan Lego City Undercoveriin aluksi penseästi. Mutta niin siinä vain kävi, että peli voitti tämän Lego-pelifanin sydämen. Se, mikä kaksinpelin puutteessa menetetään, otetaan takaisin silkassa sisällön määrässä, pelattavuudessa ja huumorissa.

Verrattaessa Lego-pelejä muihin peleihin, tässä tapauksessa esimerkiksi GTA-sarjaan unohtuu helposti se, että kyseessä on sarja lastenpelejä, jotka on toteutettu niin hyvin, että ne maistuvat myös aikuiselle pelaajalle. Markkinoilta löytyy varmasti parempia ja laajempia avoimen maailman pelejä, mutta löytyykö yhtäkään sellaista, jonka parissa viihtyy niin alle kouluikäinen lapsi kuin keski-iän helposti ylittänyt peliveteraanikin? Tässä lokerossa Lego City Undercover on erinomainen, suosituksen arvoinen suoritus.

 

Lisää aiheesta

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Star Wars: The Complete Saga (PS3, Wii, 360) 

Lego The Lord of the Rings (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

Cities in Motion 2 (Mac, PC)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PS3, Xbox 360)

Dungeonland (PC)

Metro: Last Light (PC, PS3, Xbox 360)

Resident Evil Revelations (PS3, Wii U, Xbox 360)

The Last of Us –ennakko (PS3)