Uusimmat

MechAssault (Xbox)

30.11.2002 12:10 Muropaketin toimitus

Peli: Mech Assault
Kehittäjä: 1st Day Studios
Julkaisija: Microsoft

eDomen arvostelussa Mech Assault

Microsoftin pelistudioille ei Bungieta lukuun ottamatta anneta juurikaan arvoa konsolimaailmassa, mutta Microsoft haluaa paikata tilannetta usealla Xbox-pelillä. Yhtenä ensimmäisistä ehtii Mech Assault, PC:n MechWarrior nelosen jalanjäljissä kulkeva räiskintä, joka on Yhdysvalloissa ollut suurin syy Xbox Live -nettipelipalvelun menestykseen. Nyt peli on tullut Eurooppaan, mutta julkaisuajankohta ei ole otollinen: Xbox Live ei ole vielä toiminnassa vanhalla mantereella.

PC-pelaajat ovat nauttineet mecheistä jo vuosikausia, mutta Mech Assault on Xboxin ensimmäinen todellinen mech-peli. BattleTech -lisenssistä on otettu irti vain oleellisimmat asiat, mutta esimerkiksi kaikenlainen kustomointi on jätetty pois. Käytännössä Mech Assault on siis yksinkertainen räiskintäpeli, joka ei pelästytä strategisella otteella.

Ready to rok!

Jokaisella mechillä on kolme asetta ja niihin loputtomat ammusvarastot. Luonnollisesti pienempien mechien aseistus on heikkotehoisempi, kun taas isot köriläät ampuvat kunnon laakeja. Aseiden tehoa voi parantaa kahdesti poimimalla power-uppeja, jotka tuovat mukavasti lisäystä tehoon. Jopa peruslaserista saa hyödyllisen aseen. Joillakin mecheillä on lisäksi erikoislaitteita, kuten esimerkiksi hyppymoottori, jolla voi lentää lyhyen matkan ajan.

Suosikkimechiä on vaikea nimetä, sillä tehtävät vaativat erilaisia taktiikoita läpipääsyyn. Pienellä ja ketterällä mechillä kannattaa hyödyntää nopeutta, mutta isommilla on paras keskittyä aseisiin ja niiden sujuvaan käyttöön. Aseita käytettäessä mech kuumenee, eikä tulikuumana voi ampua yhtä nopeasti (räjähdysvaaraa ei kuitenkaan ole). Tästä syystä esimerkiksi hakeutuvia ohjuksia ei voi käyttää koko ajan. Pari asetta erottuu joukosta Gauss gunin tavoin, sillä niillä saa tehtyä paljon vahinkoa ilman nopeaa ylikuumenemista.

Oman lisänsä peliin tuovat tehtävien ympäristöt, kuten kallionkielekkeet, puut ja rakennukset. Kaiken pystyy panemaan matalaksi, mikä on omiaan tyydyttämään tuhoviettiä. Sortuvilla rakennuksilla voi jopa tuhota vihollisia, joten ne eivät ole pelkkää silmänruokaa. Maastoa ei voi muokata ihan miten tahtoo, vaan räjäytysalttiit paikat erottuvat kohtalaisen selkeästi muusta ympäristöstä. Tehtävät eroavat toisistaan maaston lisäksi myös tavoitteiden osalta. Joissakin on tarkoituksena yksinkertaisesti tuhota kaikki viholliset ja rakennukset, mutta toisissa joutuu esimerkiksi pakomatkalle tai soluttautumaan vihollistukikohtaan.

Ohi liian nopeasti

Easyllä peli on helppo, eikä uusintayrityksiä tule kuin kerran tai kaksi. Vaikeammilla tasoilla joutuu tosissaan pohtimaan, miten tilanteet tulisi selvittää. Harmillisesti purtava loppuu liian pian, sillä Mech Assaultin 20 tehtävää (joista osa on vain puolikkaita) on nopeasti pelattu läpi. Ultrahyvä pelaaja voi selviytyä jopa viidessä tunnissa, mutta useimmilla menee 10 tai 15 tuntia vaikeustasosta riippuen. Käytetyt tunnit ovat laatuaikaa, mutta silti pelin olisi toivonut olevan pidempi.

Moninpeli ei Mech Assaultia Euroopassa paljon auta, ellei pysty järjestämään Xbox-partyjä useamman koneen kesken. Kaksinpeli onnistuu vertikaalisesti jaetulla ruudulla, mutta tietokonemechejä ei saa jostain kumman syystä mukaan, joten kahdestaan mättäminen käy tylsäksi. System linkin avulla (tai XBConnectilla) Mech Assaultista saanee irti paljon hupia, mutta valitettavasti minulla ei ollut mahdollisuuksia testata tätä. Pelimuotojen määrä on hyvä, mutta asetusten säätöä olisi toivonut hieman enemmän.

Tulevaisuus valoisa

Tekninen puoli on Day 1 Studiosilla hallussa. Vaikka maastografiikka ja lyhyt piirtoetäisyys eivät silmiä hivelekään, lukuisat efektit paikkaavat tämän murheen. Pientä nykimistä on havaittavissa isoimmissa taisteluissa, mutta häiritsevää se ei ole. Grafiikan lisäksi myös äänipuoli on hyvin toteutettu. Aggressiivisuudellaan tunnelmaa luovia musiikkipätkiä olisi tosin saanut olla enemmän, nyt ne jäävät toistamaan itseään. Juonen suhteen ei voi sanoa samaa, vaikka mistään isosta scifi-oopperasta ei olekaan kyse. Ääninäyttelijöiden laadukasta puhetta saa kuunnella tehtävissä ja niiden välillä, ja kampanjaa viedään eteenpäin huomattavasti paremmalla tyylillä kuin esimerkiksi Gun Metalissa.

Kun Xbox Live julkaistaan Euroopassa 14. maaliskuuta 2003, saa Mech Assault uuden piristysruiskeen ja pelaaja rahoilleen kunnon vastinetta. Siihen asti kokonaisuus jää hieman puutteelliseksi, sillä yksinpelikampanja on kiehtovuudestaan huolimatta liian lyhyt, jotta peliä uskaltaisi varauksetta suositella.

Joel Kinnunen