Minecraft: Xbox 360 Edition (Xbox 360)

12.06.2012 17:00 Kalle Laakso

Tekijä: Mojang/4J Studios
Julkaisija: Mojang
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivut: http://www.minecraft.net/
Arvostelija: Kalle Laakso

Aina silloin tällöin pelimaailma yllättää tavalla jos toisella. Kukaan ei kyennyt kuvittelemaan millaiseen maineeseen vuonna 2009 päivänvalon nähnyt indiepeli Minecraft tulisi nousemaan, tai että miljoonat ihmiset pelaavat sitä monella eri alustalla. Olikin vain ajan kysymys milloin Markus ”Notch” Perssonin luoma peli nähdään kotikonsoleilla.

Ensin on myönnettävä yksi asia: en ole koskaan seurannut Minecraftin kehitystä enkä muutenkaan tutustunut peliin. Teoksen nimi ja perusidea olivat tuttuja, mutta paperilla peli kuulostaa aivan järjettömältä. Peli, jossa ei ole käytännössä mitään päämäärää, paitsi selvitä hengissä? Aloittaa kaikki täysin tyhjästä, tehdä ensimmäiseksi yöksi katto pään päälle ja suunnata aamun sarastaessa keräämään puuta, keritsemään lampaita, kalastamaan, pimeitä kaivoksia tutkimaan ja ties mitä? Jo on. Mutta tässä pelissä rajana onkin vain mielikuvitus rajana – ja mielikuvitusta ihmisillä riittää.
Lopputulos onkin se, että Minecraft on koukuttava, aivan järjettömän koukuttava.

 

Leikkiä hiekkalaatikolla

Minecraft on kirjaimellisesti hiekkalaatikkopeli. Koko maailma on avoinna ja tutkittavissa alusta asti. On vain pelaajan seikkailumielestä kiinni kuinka kauas haluaa ensikodistaan lähteä. Aluksi peli saattaa tuntua hämmentävältä. Aikaa saa törsättyä pelkästään lähialueisiin tutustuessaan. Ja tietysti sen turvallisen suojan rakentaessaan. Pelissä on onneksi tarpeeksi kattava tutoriaali perusasioiden ja alkuun pääsemisen helpottamiseksi, ja se kannattaakin käydä läpi ennen oman maailman valloitusta.

Kun oman kodin paikka on löytynyt, rakennettu ja kalustettu, alkaa peli varsinaisesta vasta avautumaan ja palkitsemaan. Tutkiminen ja kokeilu kannattaa. Jo ensimmäisen hakun tai miekan tekeminen tuntuu hyvältä. Muutaman selvityn yön jälkeen, kun lehmännahoista on saanut tehtyä itselleen alkeelliset suojat, kivestä tehtyä miekan, ja puusta soihtuja, alkaa seikkailunhalu nostamaan päätään ja houkuttelemaan kotia kauemmas. Päivät eivät ole kuitenkaan loputtomia, ja kun aurinko alkaa laskemaan taivaanrantaan ja hämärä hiipimään ylle, huomaa ettei maailma ole turvallinen paikka.

Yöt herättävät omat mörkönsä koloistaan tallustamaan pitkin poikin maita ja mantuja. Ne pitävät huolen siitä, ettei tiukimmillekkaan eräjormille tule tylsää, jos yöllä uskaltautuu ulos. Öllit eivät tosin pidä valosta, joten soihdut ovat miekan ohella pelaajan paras ystävä. Ilman soihtuja ei kuitenkaan kannata lähteä mihinkään päivälläkään, ettei ikäviä yllätyksiä tule. Maailmaa tutkiessa vastaan tulee näet mielenkiintoa herättäviä pimeitä luolia, joita pitkin saattaa päästä pitkällekkin. Maanalainen tutkailu usein kullalla, timanteilla ja muilla harvinaisemmilla raaka-aineilla, joista voi tehdä huomattavasti parempia hakkuja, miekkoja, suojia ja muita välineitä. Palkinnot eivät kuitenkaan tule vaaratta, sillä möröt viihtyvät pimeässä päivisinkin…

Yhdessä aina palikampi

Minecraft Xbox 360 Editionin ulkoasusta voi olla montaa mieltä, mutta peli näyttää Minecraftilta. Peli eroaa massasta juuri oikealla tavalla – ja sekä näyttää että kuulostaa siltä miltä pitääkin. Mukavan rauhallinen musiikki sopii erittäin hyvin kaikenlaiseen tekemiseen ja seikkailuun. Pelaaminen on silkkaa iloittelua ja kontrollitkin ovat selkeät ja onnistuneet Xbox 360:n ohjaimella, joten kaikki sulaa suorastaan harmoniaksi.

Mukavana lisänä pelin vaikeustason voi määritellä joka maailmansa ladatessaan, kuten myös sen että haluaako pelata onlinessa vai yksin. Pelissä on neljä vaikeustasoa, helpoimmalla saa rauhassa keskittyä rakenteluun ja seikkailuun ilman yllätyksiä. Mörköjä ei tällöin ole ja menetetyt energiat palautuvat ajan kanssa. Vaikeimmalla alkaa jo olemaan kiusaa ökkömököistä ihan tosissaan, ja ne ovat lisäksi ennalta-arvaamattomia.

Aivan normaalia moninpeliä ei Minecraft Xbox 360 Editionissa ole. Seitsemän kaverin kanssa pääsee pelaamaan verkon yli, mutta ainoastaan kaverilistalta. Peliin ei näin eksy palikoita tai mesoajia. Samalla koneella pystyy pelaamaan jaetulla ruudulla maksimissaan neljän ihmisen voimin, mutta tämä vaatii teräväpiirtotelevision.

Beta 1.6.6

Minecraftin Xbox-versio on varsin onnistunut valloitus kotikonsoleille. Peli näyttää ja kuulostaa aivan kuin PC-isoveljensä, ja myyntitilastot kertovat omaa kieltään siitä että tämä oli oikea hetki pelin Xbox-julkaisuun. Pientä nurinaa tietysti voisi sanoa siitä, että peli on PC-version vuoden takainen 1.6.6 -betaversio, eli ominaisuuksia ja asioita puuttuu. Käytännössä Minecraftin Xbox-version hinnalla saa PC:lle pelin uudemman version, mutta 4J Studios on luvannut päivittää peliä – ja onhan pelaaminen löhötuolilla telkkarista tietysti nautinnollista. Eikä tähän hätään tunnu olevan edes tarvetta uudemmalle versiolla.

Minecraft Xbox 360 Edition vaikuttaa 1600:n Microsoft-pisteen hintaan kalliilta, eikä ilmainen kokeiluversio juurikaan avaa peliä. Mutta Xbox Livestä saa harvoin näin monipuolista, laajaa, koukuttavaa ja hiottua kokonaisuutta rahoilleen. Minecraft kuuluu jokaisen Xbox-pelaajan elämyksiin, joten sitä uskaltaa suositella varauksetta kaikille pelaajille.

Lisää aiheesta

Matkalla Minecraftin maailmassa

Lue myös

Dragons Dogma (PS3, Xbox 360)

Max Payne 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Bloodforge (Xbox 360)

Ghost Recon: Future Soldier (PC, PS3, Xbox 360)

Diablo III (Mac, PC)

Torchlight II -ennakko (Mac, PC)

Ys: Oath at Felghana (PC)