Uusimmat

New Super Mario Bros. (DS)

22.08.2006 16:22 Miikka Lehtonen

New Super Mario Bros. on todellinen paluu Putkimiehen juurille. Nintendon imperiumin tärkein kulmakivi on jälleen palannut, eikä viiksiveikko ole menettänyt vuosien saatossa tippaakaan hohdostaan.

Alkuun pieni muistitesti. Muistatko, mikä oli edellinen, uusi kaksiuloitteinen Mario-peli? Vihjeenä voidaan kertoa, että pelin julkaisusta on miltei 14 vuotta aikaa, eikä alusta välttämättä ole se, mitä ensimmäiseksi luulisi.

Vaikka Mario on toki välivuosina seikkaillut 3D-maailmoissa ja uudelleenlämmitellyissä käännöksissä tiheään tahtiin, aika oli enemmän kuin kypsä kunnon tasohyppelylle. Vaikka mainosten pääpaino on ollut nostalgian virittelyllä, itse pelillä on jotain uuttakin tarjottavaa.

Pääasiassa Mario on kuitenkin Mario. Prinsessa on taas kaapattu, Bowser on asialla ja ainoa keino kullan pelastamiseksi on talloa tuhansia kilpikonnia pannukakuiksi. Let’s roll!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanhan putkimiehen uudet temput

New Super Mario Bros. on kuin uudistettu versio Super Mario 3:sta, jota monet pitävät edelleen sinä parhaana Mario-pelinä ikinä. Esikuvan tavoin myös tällä kertaa kentästä toiseen liikutaan kartan avulla. Näiden ohella kartoista löytyy minipelejä sisältäviä sienitaloja ja kätkettyjä kenttiä, joihin pitää avata reitti esimerkiksi keräämällä kolme isoa kultakolikkoa läheisestä kentästä.

Tasohyppely on edelleen sitä tuttua Mariota. Alun helpot haasteet alkavat hiljalleen monimutkaistua ja vaikeutua, kun kentästä toiseen löytyy aina jotain uutta.

Ensin opitaan ponnistamaan seinältä uuteen, korkeampaan hyppyyn. Sitten opitaan ketjuttamaan seinähyppyjä, jotta pystyy kiipeämään kapeita horneja ylöspäin. Lopulta taidot testataan, kun pelaaja joutuu matkustamaan pohjattomassa laatikossa hyppimällä sen seinältä toiselle. Peli esittelee uudet elementit hienovaraisesti ja pelaaja oppii jatkuvasti melkein huomaamattaan.

Peli hyödyntää DS:n kykyjä hieman kaksijakoisesti. Kaksiuloitteiseksi litistetty vektorigrafiikka on näyttävää ja sulavasti animoitua. Musiikki on Django Reinhardt -tyyppistä, iloista kitaranäpyttelyä ja saa välittömästi suupielet kaarelle. Kosketusnäyttöä peli ei tosin hyödynnä kuin ylimääräisen bonusesineen varastointiin, mutta tätä ei välttämättä voi pitää huonona käänteenä. Ei Mario-peliä saisikaan pilata turhalla kosketuskikkailulla.

Aiempien Mario-pelien tapaan pelin voi halutessaan pelata läpi parissa tunnissa, mutta tällöin seikkailusta jää näkemättä suurin osa. Paikkoja koluamalla ja salareittejä avaamaalla New Super Mario Bros. paisuu moninkertaiseksi, vaikka se ei mikään eepos olekaan.

Mitä Mariosta voi kokonaisuuten sanoa? New Super Mario Bros. on mainio Mario-seikkailu. Se sopii kaikenikäisille pelien ystäville, on helposti lähestyttävä ja hauska, mutta samalla haastava ja armoton. Lämmin suositus kaikille DS:n omistajille.

 

Tekijä: Nintendo

Julkaisija: Nintendo

Testattu: DS

Saatavilla: DS

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://mario.nintendo.com/

P.S. Se edellinen uusi Mario-peli oli Gameboyn Super Mario Land 2.