Uusimmat

NHL 16 (PS4, Xbox One)

09.10.2015 17:00 Kalle Laakso

nhl16_arv_0kansiTekijä: EA
Julkaisija: EA
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Playstation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.ea.com/fi/nhl-16
Arvostelija: Kalle Laakso

nhl16_arv_035

 

Virtuaalilätkä elää tänä vuonna suurempia muutosten aikoja muutamaan vuoteen. Siinä, missä viime vuoden ujostelleet pelimuodot saadaan tehokoneille takaisin, saa vanha sukupolvi pelistä Legacy Editionin. NHL 15:sta pettymykset ovat monella vielä tuoreessa muistissa, joten tänä vuonna ei tarvitse paljoa parantaa ollakseen parempi, mutta riittääkö se?

Oikein sydäntä lämmitti, kun EA palasi taas arkeen. Ensiesitystraileria pukkasi normaaliin tapaan ulos hyvissä ajoin ja pelistä kerrottiin ihan konkreettisia asioita, kuten viime vuonna dementiauhriksi jääneen EA Sport Hockey League -muodon paluu. Ei tosin sillä, etteikö tänäkin vuonna olisi puukon alle joitain asioita jäänyt, mutta pääosin kaikki on palannut taas normaaliin rytmiin.

nhl16_arv_02

Riemu vanhoista iloista

Oliko parin vuoden takainen Live the Life -muoto mukava? Vai pidätkö enemmän viime vuoden Be a Pro:sta? Tällä kertaa nuo kaksi yhdistetään Be a Pro -muottiin, mihin on lisätty muutamat Live the Life -ominaisuudet. CHL-junnuliiga on palannut ja siellä saa höntsätä vähintään kauden verran, ennen seuraavan kesän NHL-varaustilaisuutta. 20 minuutin erillä matsit ovat taas omalla hahmolla pelattuna järkevämpiä, ja valmentajan palautteeseen pystyy reagoimaan fiksummin. Valkku on oppinut esittämään halut ja nootit tarkemmin, mikä tekee touhusta varsinkin normaaleilla erillä inhimillisempää.

Hahmokehitys on myös vihdoin saanut tervetulleet muutokset: enää ei osteta onnistumisista saaduilla pisteillä suurempia lukuja taitoihin, vaan esimerkkiä on otettu FIFA-sarjasta. Se mitä tekee oikein kentällä, nousee sitä mukaa myös omat taidotkin. Maalit nostavat tarkkuutta, onnistuneet syötöt syöttelytaitoa ja kiekon blokkaukset esimerkiksi puolustustietoisuutta. Viikon välein tehdään myös sen viikon mittainen harjoitusohjelma, jonka kanssa voi treenata vaikkapa heikkouksiaan. Treeniohjelman teho riippuu saman viikon otteluohjelmasta, minkä johdosta välillä joutuu puntaroimaan, miten haluaa kehittyä. BOP-hahmon kehitys on näin ollen pirun paljon järkevämpää ja ennen kaikkea hauskempaa. Tätä on odotettu ja tämän soisi olevan mukana myös jatkossa.

Toinen uusia temppuja oppinut vanha muoto on Be a GM. Peruidea on kuitenkin sama, eli General Managerin pallilla väsätään valitusta joukkueesta omannäköinen dynastia maksimissaan 25 vuoden ajan. Tämän vuoden änärissä GM-vastuu on noussut entisestään ja nyt pelehditään NHL-joukkueen lisäksi myös farmiseuran kanssa. Ei mitään syvällistä, mutta pelaajia voi siirrellä joukkueiden välillä, pistää katsomoon tai treidata muihin seuroihin.

Pelaajatkin ovat saaneet yksinkertaisen ällin. Nyt he osaavat ilmoittaa mikä joukkueenjohtamisessa toimii tai vastaavasti sakkaa. Ennen tärkeitä otteluita joukkueelle voi myös pitää kevyen pukukoppipuhuttelun neljästä eri vaihtoehdosta, jotka nostavat tai laskevat pelaajien moraalia. Paremmalla moraalilla myös suoritukset paranevat, mutta kaikkia ei voi tietenkään miellyttää. Moraalin kanssa velmuilu on ihan kiva lisä Stanley Cup -unelmiin ja toimistohommiin, mutta pelkällä tekstiplakaatilla ja pelaajan naamaa katsomalla ideassa ei ole toivottua syvyyttä. Suunta on kuitenkin oikea ja mukavaa, että vuosia vähemmällä huomiolla ollut Be a GM on saanut pientä lisäkivaa.

nhl16_arv_03

Nokka kohti päädivaria

Roimasti isompaa kivaa tarjoaa sitten taas verkkopuoli ja kaivattu EASHL-verkkojoukkuetila. Eli ei muuta kuin joukkue pystyyn ja nokka kohti päädivaria. Muoto on ollut selkeä tavoite saada tänä vuonna mukaan ja siihen nähdyn satsauksen näkee. Otteluhaku on taas pykälää järkevämpi ja verkkoviivettä on saatu pienennettyä. Samantasoisia joukkueita löytyy lähes identtisillä pelaajamäärillä huomattavasti aiempaa enemmän. Näin ollen ottelut ovat usein tasaisen kisaista vääntämistä ja voitot maistuvat meheviltä. Virtuaaliminän muokkaus on kuitenkin se isoin juttu: enää ukkoja ei parannella verkkopuolellakaan erinäisillä bölbyröillä, vaan kaikkien pelipaikkojen taidot ovat staattiset. Eli mikään ei huonone, taikka parane, vaan nyt katsotaan oikeasti keillä on virtuaalikenttien paras joukkue ilman lisäkikkailuja.

Ominaisuus on parasta, mitä EA:n jäkikset ovat nähneet sitten EASHL:n lisäämisen NHL 09:ssä. Kääntöpuolena hommassa on tosin se, että enää ei tule jännättyä, että kuinka monta kymmentä peliä ja kuinka hyvän kokonaisarvosanan se ensimmäinen legendakortti tarvitsee auetakseen. Samoin valmentajan antama palaute pelintiimellyksessä ei merkitse enää käytännössä mitään, ellei peliään halua parantaa ihan vain huvin vuoksi. Legekorttien tilalle on tullut pelaajalevelit, jotka nousevat sitä mukaan, kun jotain tekee oikein. Se ei pääse viehättävyydessään lähellekään entistä tasomallia, eikä kenenkään tasot kiinnosta, kun jokaisen nimen edessä komeilee vain pieni merkki, mutta hälläpä väliä. Se on vain kosmeettinen ilo.

Muut muodot ovatkin sitten olleet vähemmällä huomiolla tänä vuonna. Hockey Ultimate Team on lähes identtinen viimevuotiseen, aina käyttöliittymää myöten. Uudistuksena on tosin tässäkin tapauksessa vanha juttu: omalla lätkäkorttiporukallaan voi pelata jälleen yksinpelejä tietokonetta vastaan, vaikka HUT kaipaa jatkuvaa nettiyhteyttä toimiakseen.

Sohvavääntämiseen mukaan on myös ympätty Playoff- ja rankkarikisa-muodot. Jostain kumman syystä turnauksia ei voi kuitenkaan järjestää. Se on järjetöntä, koska mukana on kuitenkin maajoukkueita ja suurin osa arvokisoista pelataan nimenomaan turnauskaavioilla.

nhl16_arv_01

nhl16_arv_04

Karvaista lätkää

Jääkiekon näyttävin taika tapahtuu jäällä ja niin myös NHL 16:n tapauksessa. Visuaalisesti peli ei ole viime vuodesta mielettömästi muuttunut, mutta presentaatiota ja otteluillan jännitystä on hinattu huomattavasti paremmaksi. Selostajat ovat aiempaa paremmin tilanteista kartalla ja NHL-supertähdistä riittää selostettavaa. Osa jutuista on pieniä faktoja uran varrelta, tai joidenkin tapauksessa pientä pessimistisyyttä hiipuvaa loistoa kohtaan. Mukana on toki edelleen liirum laarumia ja oudohkoja sanavalintoja, mutta pääosin selostus toimii. Kun pudotuspelit alkavat, nostaa selostus tasoaan entisestään, niin kuin kuuluukin, ja yleisön ääni on saanut buustia. Eikä tietysti pidä unohtaa tuuheita Playoff-partoja, kerta autenttisuudesta on kyse.

On myös ilo todeta, että myös pelaajien liikettä on paranneltu. Luistelu on saanut uutta potkua realistisemmasta lähestymistavasta. Äkkikäännökset täydessä vauhdissa ovat pienentyneet ja liike tuntuu raskaalta, varsinkin väsyneenä. Mukavaa on myös se, että mailalla luutiminen on hyvässä balanssissa jalkojen liikkeen kanssa. Ikävä vain, että maalivahtipeliin alaraajojen erottaminen muusta kropasta on tehnyt sen, etteivät veskarit pysy läheskään yhtä hyvin poikittaissyöttöjen tasalla kuin aikaisemmin. Maaleja on tietysti tehty niin jo kauan, mutta vähän turhan laiskaa on molareiden sivuttaisliike nykykunnossaan.

Veteraanit varmaan vieroksuvat, mutta suosittelen lämpimästi jokaiselle isointa uudistusta jäällä, nimittäin visuaalinen harjoittelu. Treeni antaa välittömän palautteen kaikesta tekemisestä. Se näyttää mihin syötöt lähtevät, tai mihin kohtaa maalia laukaus on osumassa. Se auttaa myös aloituksissa ja luistelussa. Valehtelematta sanon, että vaikka änäreitä on takana useampi vuosi, opin treenillä toistakymmentä liikettä peliäni parantamaan. Aikaisemmin niistä ei ole mainittu pihaustakaan missään, vaikka ne ovat olleet mukana jo vuosia. Varsinkin aloitukset ovat olleet aiemmin täyttä hepreaa. Harjoitusta voi sitä mukaa säätää pois päältä, kun liikkeet alkavat käymään tutuiksi.

nhl16_arv_05

Voiko 10 000 suomalaista olla väärässä?

Lätkä vuosimallia 16 pölähti kauppoihin ja niin se vei taas mennessään. Kultakiekko 10 000 kappaleen myynneistä tuli samantien, mutta se ei kerro aivan koko totuutta. Suurin osa myynneistä johtuu varmasti EASHL:n paluusta ja HUT-menneisyyksistä. Uudistuksia on tehty ja ne ovat hyviä. Verkkojoukkuepeli kolaa vuoden takaisen pettymyksen taatusti mielestä, kun vihdoin päästään ottamaan yhteen muiden joukkueita vastaan.

Silti tuntuu, että kaikki ei nyt aivan natsaa kohdilleen. Periaatteessa kaikki on jo nähty aikaisemmin. Kaikkea tätä on pelattu jo useampi vuosi, eikä ominaisuuksista jaksa vilpittömästi innostua aivan entiseen tapaan.

Lätkä on lätkää, siitä ei pääse mihinkään, mutta se voisi olla enemmän. Yhteisö, jossa fanit tapaavat, kisaavat ja ovat enemmän läsnä, niin kuin esimerkiksi Forza – tai NBA 2K -sarjoissa.

 

Lisää aiheesta

NHL 12 (PS3, Xbox 360)

NHL 13 (PS3, Xbox 360)

NHL 14 (PS3, Xbox 360)

NHL 15 (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

NHL 15 –haastattelu – enemmän älyä, enemmän fysiikkaa

Wiikon wanha: NHL ’94