UUSIMMAT

Nintendogs (DS)

11.11.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Pelialalla syntyy harvoin täysin uusia ideoita. Se ei kuitenkaan suinkaan tarkoita, että kaikki pelit olisivat kopioita toisistaan. Nintendogs on hyvä esimerkki täysin tuoreesta pelistä, joka pohjautuu vanhaan ideaan. Vaikka virtuaalilemmikkejä on nähty monenmoisessa muodossa, DS-pelialusta mahdollistaa paljon asioita, joita ei aikaisemmin olisi lainkaan voinut tehdä.

Nintendogs ei ole välttämättä kaikkien mielestä peli sanan perinteisessä merkityksessä. Varsinainen pelimekaniikka ei itsessään tarjoa erityistä nautintoa. Ilo tulee siitä, että saa kouluttaa ja pitää hauskaa oman virtuaalilemmikkinsä kanssa.

Peli alkaa kennelin ovelta, ja pian pääseekin ostamaan oman koiranpennun. Hauvastaan saa käytännössä valita rodun, värin, sukupuolen ja yleisen luonteen. Nintendogsista on kolme eri versiota, joista jokaisessa on aluksi valittavana kuusi rotua. Muiden pelien 12 rotua saa käyttöönsä pelin edetessä.

Nintendogs tuo DS:n parhaat puolet esiin. Oleellisimmat hauvankäskytysvälineet ovat kosketuskynä ja mikrofoni. Alkuvaiheessa koira ujostelee hieman pelaajaa, mutta ääni muuttuu kellossa, kun sitä rapsuttelee aikansa. Pikku hiljaa koira alkaa luottavaisemmaksi, ja ennen pitkää se makaa selällään lattialla häntä vispaten ja vartalo nautinnosta kiemurrellen.

Kun koiran alkuvierastuksen ohi päästään, sille opetetaan nimi. Mikrofoniin hoetaan rekkua ja mustia niin kauan, kunnes koira muistaa sen. Tämän jälkeen alkaa temppujen opettaminen. Ensin kynällä näytetään, mitä koiran pitäisi tehdä, ja sen jälkeen opetetaan suullisesti sama käsky. Koira on ihan nokkela oppija, kunhan osaa pitää äänensä suhteellisen samanlaisena. Ikävä kyllä flunssan aikana koira vain katselee silmät ymmyrkäisinä matalaäänistä ja köhisevää pelaajaa, kuten tuli todistetuksi.

Kun koiraansa on tutustunut paremmin ja se alkaa ymmärtää uutta omistajaansa, on aika lähteä ulkomaailmaan. Kävelyllä vastaan tulee toisia koiria, joiden omistajat kertovat kokemuksiaan. Välillä hauva lähtee juoksemaan ja löytää omistajalleen lahjapaketin kadulta. Paketista löytyy kaikenlaisia asiaankuuluvia tavaroita koiraleluista koirakirjoihin. Kävelyn aikana voi myös piipahtaa puistossa heittämässä frisbeetä tai agility-radalla temppuja oppimassa. Samalla voi treenata vastaavia kilpailuja varten.

Ehkä suurin yksittäinen saavutus on koirien animointi ja niiden luonteen kuvaaminen ruudulla. Jokainen rotu käyttäytyy eri tavalla ja vieläpä täysin uskottavasti. Iloiset haukut ja kysyvät ilmeet välittävät koirien tunteet kirkkaasti pelaajalle. Kun koirat välillä kinuavat huomiota, vain kylmäsydäminen voi olla heltymättä pieneen rapsutustuokioon.

Nintendogsia on vaikea vastustaa. Energiaa pursuavat koiranpennut heiluvine häntineen ja innokkaine ilmeineen ovat yksinkertaisesti valloittavia. Sen viehätysvoima kuitenkin lopahtaa jossain vaiheessa, mutta tärkeintä ei olekaan päämäärä vaan matka. Ja näiden koirien kanssa kulkee mielellään.

Kalle Kaivola

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Nintendogs.com
 

Muropaketin uusimmat