Not A Hero (PC)

05.06.2015 16:00 | Miikka Lehtonen

​Tekijä: Roll7
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: PC: Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows 7, 2 gigahertsin prosessori, 2 Gt keskusmuistia, DirectX 9.0c –yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava peli, hinta 12,99€
Pelin kotisivu: http://www.devolverdigital.com/games/view/not-a-hero
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Väkivalta on kamalaa oikeassa elämässä, mutta peleissä hyvin tehtynä riemukasta. Katsokaa vaikka Broforcea: groteskia menoa, mutta veikeän pikseligrafiikan ansiosta niin hauskaa.

Not A Hero ottaa saman idean ja heittää päälle kombottelua, lisää huumoria ja annoksen brittiläistä poliittista satiiria. Tuloksena on hauska peli.

 

Not A Hero kertoo tarinan Bunnylordista, poliitikosta, joka on sonnustautunut purppuraan pupuasuun. Hän haluaisi voittaa vaalit, mutta se on hankalaa. Poliittisia vihollisia ja ongelmia kun riittää. Niinpä Bunnylord palkkaa itselleen armeijan erikoisavustajia: hyperväkivaltaisia ja sekopäisiä brittejä, jotka sitten juoksevat lähiöstä toiseen murhaten huumekauppiaita, pystyttäen vaalimainoksia ja ratkoen ongelmia.

Siinä sivussa sitten irvaillaan brittipoliitikoille ja katsellaan tuhatmäärin kamalia kuolemia.

Ach, ay’m from Scotland, like!

Not A Heron perusidea on tarinallisesti aika lennokas ja samaa voi sanoa itse pelistäkin. 2D-pikselirällästyksessä ideana on juosta kamalaa vauhtia pitkin slummeja ja lähiöitä suorittaen yksinkertaisia tehtäviä. Tavoitteena voi olla vaikka lyödä seinille seitsemän ”äänestäkää pupulordia” –julistetta ja sitten hypätä Bunnylordin kampanja-autoon, joka kaasuttaa auringonlaskuun.

Homma ei kuitenkaan ole näin simppeliä, sillä politiikassa kaikki täytyy tehdä tyylillä, niin massamurhakin. Sivutavoitteina voi olla vaikka murhata 12 tyyppiä 30 sekunnin sisään, kerätä kaikki bonusaseet kentästä ja selviytyä koko operaatiosta alle kahdessa minuutissa. Mitä enemmän tavoitteissa onnistuu, sitä korkeammalle Bunnylordin kannatuslukemat kipuavat ja sitä enemmän uusia sekopäitä liittyy armeijaan.

Rempseät brittistereotyypit (kuten vaikka liverpoolilaisella murteella skottiaksenttia yrittävä kaveri, jonka biossa sanotaan ”näyttelee olevansa skotti”) eivät ole vain vitsejä, vaan kaikilla on omat erikoiskykynsä. Yksi ammuskelee haulikolla, joka on hidas, mutta massiivisen tehokas. Toinen taas juoksee pirun nopeasti. Kolmas pystyy teloittamaan kaatuneita vihollisia juoksusta siinä missä muiden täytyy pysähtyä ja niin edelleen.

Yksikään hahmoista ei ole selvästi muita parempi, mutta kaikki soveltuvat kyllä omanlaisiinsa kenttiin. Jos ideana olisi vaikka kombottaa viisi teloitusta nopealle aikajaksolle, kannattaa ehkä valita se hahmo, jolta teloitukset irtoavat nopeasti.

Pelasi millä hahmolla pelasi, peli on hirmuisen vauhdikasta ja rempseää katseltavaa.

K-k-k-kombo!

Kontrollit ovat äärimmäisen simppelit, kuten olla pitääkin: yksi nappi ampuu, toinen lataa, kolmas käyttää erikoiseasetta – jos sellaisen on saanut haalittua käsiinsä – ja neljäs liukuu. Liukuminen on pelin monipuolisin kikka. Jos pitää liukunappia pohjassa, hahmo syöksyy luotien alta haavoittumattomana. Jos törmää liukuessaan viholliseen, tämä kaatuu teloitusta varten selälleen. Jos näpäyttää liukumisnappia, hahmo kierähtää lähimpään suojaan ja on haavoittumaton.

Kontrollien täytyykin olla simppelit, sillä pelin tempo on hirmuinen. Not A Hero on puhdasta adrenaliinitykitystä, jossa reaktioajat ovat niin pieniä, että kaiken täytyy tulla suoraan selkäytimestä. Onnistuneet ajot kestävät minuutin tai pari, epäonnistuneet paljon vähemmän. Ja jos – tai kun – kuolee, uuteen yritykseen pääsee välittömästi.

Kun pääsee siihen kuuluisaan flow-tilaan, Not A Hero on valtavan tyydyttävä peli. Verta ja irtoraajoja lentää kaikkialle pelaajan pyöriessä, syöksyessä ja räjäytellessä tietään läpi kenttien, jotka ovat ikään kuin puzzleja. Tuntuu siltä, että kaikissa kentissä on niitä Oikeita Tapoja(tm) pelata, jotka keksimällä ne pääsee läpi ikään kuin yhtenä pitkänä kombona. Näiden Oikeiden Tapojen(tm) keksiminen on vain joskus hieman haastavaa, sillä kentät ovat alun jälkeen suuria ja aika monipuolisia. Joskus se paras keino voi olla vaikka räjäyttää itsensä räjähtävän tynnyrin avulla tornitalosta toiseen saadakseen uuden ja paremman lähestymissuunnan. Toisinaan se samainen räjähtävä tynnyri taas lennättää suoraan kuolemaan.

Not A Hero on erinomaisen maistuva ja hauska välipala, joka kuitenkin kaipaisi vähän lisää pieniä juttuja. Steam-saavutuksista on puhuttu viikkokaupalla, mutta koko ajan vähemmän. Kenttiä voisi olla enemmän, tai pelissä voisi olla jopa kenttäeditori. Mutta nämä olisivat juttuja, jotka tekisivät jo ennestään erinomaisesta pelistä vielä paremman. Kunhan huomioi sen, että kyse on humoristisesta pikkupelistä, Not A Hero toimii kympillä.