UUSIMMAT

Penumbra Collection (PC)

27.03.2009 14:20 | Eric Hartin

Penumbra Collection on kokoelma taannoisista pienen ruotsalaisen Frictional Gamesin -pelifirman kauhuseikkailuista. Mukaan on ängetty Overture ja Black Plague -lisänimiä kantavien pääpelien lisäksi Requiem-lisäpaketti

Kolmeen episodiin jaettu Penumbra on pelimarkkinoiden erikoisempia tapauksia. Se tuo kauhuseikkailuun uutta näkökulmaa: ensimmäisestä persoonasta kuvattu peli antaisi olettaa luvassa olevan räiskintää. Sen sijaan pääpaino on silkassa hengissäpysymisellä ja mysteereiden selvittämisellä. Aseitakaan ei ole tarjolla kuin nimeksi.

Pelkoa ja inhoa kaivoksissa

Trilogian tarina alkaa vaatimattomasti mystisellä kirjeellä, jonka vihjeet johdattavat pelaajan ohjastaman Philipin Grönlantiin. Kun Philip päättää erään lumimyräkän mainingeissa hakeutua hylättyyn kaivokseen suojaan, kaivoksen sisäänkäynti romahtaa eikä vaihtoehdoksi jää muuta kuin käydä syvemmälle kaivoksen uumeniin. Mysteeri syvenee, kun soppaan mukaan heitetään tavallista vihamielisempiä eläimiä, zombeja ja virus.

Penumbroissa pelaaja koskettelee ympäristöä poikkeuksellisen konkreettisesti. Tavaroita voi nostella, pyöritellä, pinota ja heitellä. Valitettavasti suurin osa pelien pähkinöistä on sitä samaa huttua, mitä perusräiskinnöistä löytyy. Jos ovi on lukossa, jostain löytyy vipu tai avain. Jos tavoitteen tiellä on laatikko, sitä työnnetään. Oikeasti kekseliäitä puzzlejä kyllä löytyy, mutta niitä soisi löytyvän enemmänkin. Potentiaalia olisi nimittäin vaikka mihin. Positiivisena puolena ovelimmatkin puzzlet ovat maalaisjärjellä ratkaistavissa, kunhan on edes jotain hajua oikean maailman fysiikoista.

Kokoelman paketeista jokainen on hieman erilainen. Siinä missä Overture on hieman toimintapainotteisempi, Black Plague tiputtaa toiminnan lähes kokonaan ja Requiem on vielä rauhallisempaa menoa. Enimmilläänkin toimintaa on suhteellisen vähän, sillä aseita ei liiemmin tarjoilla ja ne vähätkin ovat lähitaisteluaseita.

Mielenkiintoinen kokoelma

Koska pelaaja on lähes täysin avuton, pelkoon on ihan oikeasti aihetta. Monesti vain vikkelät jalat auttavat, kun arvaamattomat örmöt höökivät ykskaks päälle. Pelaaja sysätään keskelle katastrofia ilman mitään apuja, minkä jälkeen hänen täytyy selvitä karkuun toinen toistaan ahdistavammista tilanteista, ilman mitään apuja.

Paketin peleistä ensimmäinen eli Overture on heikoin lenkki, sillä kömpelöä taistelua on ehkä liikaa verrattuna muuhun peliin. Black Plaguessa näkee kehittäjien ottaneen oppia edellisestä pelistä: toiminta vähemmälle, enemmän ja parempia puzzleja, keskitytään kauhuun. Requiem jatkaa vankasti Black Plaguen polulla.

Paradox tunnetaan ehkä eniten eriskummallisista julkaisuistaan eivätkä Penumbrat ole poikkeus. Penumbra Collection on hintansa arvoinen pakkaus: yhden pelin hinnalla saa nähdä trilogian, joka on raikas tuulahdus seikkailupelien saralla.

 

Tekijä: Frictional Games
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: Windows XP SP3, Athlon X2 4200+, Geforce 8800GTS, 2 Gt muistia
Minimikokoonpano: 1,5 Ghz prosessori, 64 Mt näytönohjain, 512 Mt muistia
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Penumbra Collection
Eric Hartin

 

Lisää aiheesta

Haastattelu: Penumbra-tiimi suuntaa seuraavaksi goottikauhun pariin

Penumbra Collection – Frictionalin kauhuseikkailut paketoitiin yhteen

Lue myös

Burn, Zombie, Burn! (PS3)

Empire: Total War (PC)

Fable II: Knothole Island (360)

House of the Dead: Overkill (Wii)

ShellShock 2:Blood Trails (PS3, 360)

Silent Hill: Homecoming (PC, PS3, 360)

Ultimate Band (Wii)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

 

Muropaketin uusimmat