UUSIMMAT

PlayStation Move Heroes (PS3)

18.03.2011 14:59 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Nihilistic
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2 (samalla koneella)
Muuta: Vaatii Move-ohjaimen
Pelin kotisivu: PlayStation Move Heroes
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Jak & Daxter, Ratchet & Clank, Sly Raccoon. Kovia PlayStationin pelisarjoja, jotka on nyt kasattu yhden katon alle suureen megaseikkailuun. Mikä voisi mennä pieleen? No, joku voisi vaikka tehdä pelistä minipelikokoelman!

Niinhän siinä taas kävi, että PlayStationin Move-ohjain ei varsinaisesti erotu edukseen Wiimote-massasta. Tämän teorian tueksi esitämme arvostelun pelistä ”Maskottien tähdittämä minipeli-kokoelma”. Eikun siis PlayStation Move Heroes.

On todellakin masentavaa, että tarjolla on ollut kolme hauskaa ja omaleimaista pelisarjaa, joista keksin itsekin ykkösellä ties miten monta hauskaa peli-ideaa, ja tuloksena on silti minipelikokoelma, joka olisi ihan kotonaan kehnojen lisenssipelien parissa. Voisin hyvin kuvitella kanteen Yogi-karhun ja kumppanit, sekä Hanna Barbera Wild Party –nimen… Ja budjettihinnan.

No, nyt mennään kuitenkin näillä, mutta onhan niitä hyviä minipelikokoelmiakin nähty.

Ranne raikaa

Taustalta löytyy kyllä tarinaa siitä, miten mystinen voima sieppaa pelien suuret sankarit toiseen maailmaan pelastamaan söpöläisten planeettaa muinaiselta pahalta. Tämän taustatarinan voi kuitenkin ohittaa ykkösellä, sillä siitä ei ole tippaakaan iloa: PlayStation Move Heroes on minipelikokoelma, eikä edes erikoinen sellainen.

Tarjolla on 50 kenttää, joissa on erilaisia parin minuutin tehtäviä. Tavoitteena on aina pelastaa niitä pieniä söpö-öppiäisiä vankiloista tai ampua niitä raketilla taivaalle. Se, miten tämä tapahtuu, riippuukin sitten minipelistä, mutta käytännössä aina rannetta heiluttelemalla.

Tarjolla olevat pelit voi jakaa kahteen kategoriaan: välillä heitellään jotain, välillä räiskitään – tai mäiskitään – jollain. Kun heitetään jotain, heitetään pallo tai frisbee matkaan ja sitten rannetta vääntelemällä ohjataan sitä ympäri esteiden ja kohti maalitauluja. Räiskintä taas on perustason 3rd person –räimettä, jossa analogitikulla ohjataan jantteria ja Move-ohjaimella paukutellaan robotteja lähitaisteluaseella, laser-pyssyllä tai kranaatinheittimellä.

Heittopeleissä on ihan mukavasti vaihtelua ja haastetta, sekä myös ihan toimiva tekniikka. Räiskinnässä taas ei niinkään. Kontrollit tökkivät ja kenties tämän tiedostaneena kehitystiimi on tehnyt kentistä todella helppoja ja yksinkertaisia.

Tämän helppouden myötä ryhdyinkin pohtimaan, olisiko PlayStation Move Heroesin kenties tarkoitus olla lastenpeli? Voisin kuvitella sitä bilepeliksi, mutta pelaajia mahtuu mukaan maksimissaan vain kaksi, mikä on suuri harmi, sillä koko sohvan voimin yksinkertaiset ja nopeat kentät toimisivat paljon paremmin.

Mitä jää käteen?

50 euron hintalappu on melko kova minipelikokoelmalle. Onhan toki Nintendokin julkaissut täysihintaisina reippaasti Mario-aiheisia pelikokoelmia, mutta rehellisesti sanoen ne ovat yleensä myös kertaluokkaa parempia pelejä.

PlayStation Move Heroes ei ole mitenkään surkea minipelikokoelma, mutta ei kyllä mitenkään erikoinenkaan. Heittely on ihan hauskaa, mutta muu tuntuu lähinnä Wiin ensimmäisen sukupolven tarjonnalta, eikä se ole nykyään kovinkaan kummoinen suoritus.

Mutta eniten harmittaa se, mitä peli olisi voinut olla. Kuvitelkaa nyt: Sly Cooper, Jak & Daxter ja Ratchet & Clank samassa pelissä. Ja tuloksena on innoton minipelikokoelma, joka ei edes lainaa esikuvistaan mitään pelillisiä elementtejä? Oikeasti nyt, hei.

 

Toinen mielipide

PlayStation Move Heroes muistuttaa ehkä eniten Ratchet & Clank -sarjan pelejä. Koska käytössä on erilaisia aseita, heitettäviä kiekkoja ja keilauspalloja, peli saattaa hektisimpinä hetkinään tavoittaa ainakin osan Ratchet & Clankien hauskuudesta. Ongelmana ei olekaan se, että kontrollit tai minipelit olisivat täysin surkeita. Suurin ongelma on vaihtelun lähes täydellinen puute. Ensimmäiset kymmenen tai kaksikymmentä haastetta voivat tarjota ihan kiitettävästi viihdettä. Sitten hahmojen vähäiset erot ja minipelien itseään toistavat tavoitteet alkavat häiritä ja lopulta peli on ohi yhdessä tai kahdessa illassa. Kaiken lisäksi moninpeli tuntuu päälle liimatulta. Toinen pelaaja on lähinnä tukihahmon roolissa sen sijaan, että molemmat pelaajat päästettäisiin valloilleen.

PlayStation Move Heroes tuntuu juuri niin turhalta julkaisulta, joka ratsastaa Sonyn rakastetuimpien pelisarjojen suosiolla, kuin etukäteen saattoi pelätäkin. Se ei sinänsä ole pelinä täysin toivoton tapaus, mutta kun tekee toimintapelin näillä hahmoilla, siltä odottaa jotain enemmän kuin kokoelman minipelejä.

Ehkä tällainen kaikista odotuksista poikkeaminen olisi ollut pienempi pettymys, jos peli olisi edes yhtä viihdyttävä ja laadukas kuin vaikkapa Nintendon hahmoja käyttävät Super Smash Bros. -pelit. PlayStation Move Heroes ei kuitenkaan missään vaiheessa yllä sen tasolle tai tarjoa samanarvoista bilepeliviihdettä. Ja vaikkei peliltä edes odottaisikaan alkuperäissankarien seikkailujen tasoista viihdettä, niin teoksen lyhytikäisyyden takia sitä ei kannata hankkia ainakaan täyteen hintaan.

Petteri Kaakinen

 

Lisää aiheesta

Daxter (PSP)

Jak and Daxter: The Lost Frontier (PS2, PSP) 

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

Sly Trilogy (PS3)

Lue myös

Assassin’s Creed: Brotherhood (PC)

de Blob 2 (PS3, Xbox 360, Wii)

Kirby’s Epic Yarn (Wii)