Uusimmat

Prison Architect (Linux, Mac, PC, PS4, Xbox One)

23.07.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Introversion
Julkaisija: Introversion
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Core2 Duo 2,4 GHz, 4 Gt muistia, 100 Mt levtilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, kehityksessä oleva early access -julkaisu, hinta 28-46 euroa (Introversion, Steam)
Pelin kotisivu: http://www.introversion.co.uk/prisonarchitect/
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Tykkäätkö rakennella? Onko kiva komennella? Mahtavaa pomottaa toisia ja olla kunnon Führer? Prison Architectissä sinä olet kokonaisen pienen universumin herra, sillä sinä olet vankilanjohtaja. Etkä pelkästään johtaja, vaan ylikuningas, arkkitehti ja valtias, jonka määräyksiä on pare totella ja heti.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin rakentelu- ja manageripelistä, jossa rakennetaan ja pyöritetään vankilaa. Miksi? Ehkä siksi, koska se vallan tunne on lumoavaa.

Ehkä se vetoaa silti enemmän näpertelijöihin. Suunnittelu, kokeileminen ja rakentaminen vievät niin helposti mukanaan, sillä Prison on jotenkin maagisen lumoava ja kiehtova kokonaisuus.

Ruokalassa on tunnelmaa

Samalla se on hyvin erikoinen peli. Prison Architect on tavallaan early access -pelien edelläkävijä, siinä missä Mount & Bladekin. Molemmat olivat ensimmäisiä pelejä, jotka julkaistiin suurelle yleisölle keskeneräisinä kehitysversioina. Mitä aiemmin ostit, sitä halvemmalla sait – ja pystyit vaikuttamaan pelin kehitykseen. Prisonin kehitysvaihe on tosin kestänyt jo lähes kolme vuotta, minkä mittaan tiimi on kerännyt valuttaa niin hyvin, että peliä on voitu kehittää kiireettä huolella ja rakkaudella. Se näkyy kaikessa, mutta samalla näkyy sekin, että keskeneräinenhän tämä on yhä. Sisältöä on tuhottomasti, pelimekaniikat toimivat mutta rautalankaa ei ole väännetty. Asiat on vain opittava kantapään kautta tutkien, kokeillen ja aloittamalla vankilan rakennustyöt aina vain uudelleen aivan alusta. Muutamassa päivässä perustat alkavat olla jo hallussa, sitten huomaa taas uusia asioita ja taas on hyvä aloittaa uudelleen.

Tämä on omassa mitassaan ihan hyvä, sillä alun kokeilupelit ovat kivaa askartelua eikä sen syvempää pilkunviilaamista kaipaakaan pitkään aikaan. Kun ne huomaa, niin ahaa-elämys on sitäkin iskevämpi. Ai näinkin voi tehdä! Ja tämä toimii paremmin näin! Mitä enemmän haluat säätää ja tuunata, sitä enemmän sitä saa tehdä – mutta pakko ei missään vaiheessa ole.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Minionit, rakentakaa!

Prisonissa ei varsinaisesti tehdä itse mitään. Pelaaja on vain nakkikone, joka vetelee suuria linjoja ja suunnittelee asioita. Muut saavat toteuttaa.

Vankilan pohjakaava ja vesi/sähköverkostot.

Kuten Lehtonen ennakossaan kertoi:

Pelaaja on eräänlainen nakkikone, joka taivaalliselta valtaistuimeltaan jakelee löyhiä määräyksiä. ”Seinä tuonne! Huone tähän! Tuonne rivi suihkuja!” ja sitten kätyrit yrittävät parhaan kykynsä mukaan toteuttaa määräyksiä. Firman työntekijät eivät sinänsä ole mitään Dwarf Fortress –henkisiä persoonallisuuksia, mutta vangit kylläkin. Heillä kaikilla on omat persoonallisuutensa, taustansa ja kuvionsa, joita pitäisi huomioida, ennen kuin joku hakkaa kaverinsa kuoliaaksi tarjottimella tai juoksee alasti ympäri vankilan käytäviä hermoromahduksen kourissa. Molemmat ovat oikeita esimerkkejä.

Toimivan, tehokkaan ja mielellään rahaa tuottavan vankilan rakentaminen on tarkkaa hommaa. Ytimellisesti pelaajan tärkein tehtävä on olla arkkitehti, joka määrää minne rakennetaan rakennusten perustukset ja suunnittelee sisätilat. Tähän vastaanottotilat. Tuonne vierashuoneet ja tuonne ehdonalaiskuulustelutilat. Vangeille tarvitaan ryhmäselli, mutta mieluiten jokaiselle rontille pitäisi olla oma selli. Suihkut, vessat, sähköt, viemärit ja vedet, oleskelutilat, kuntosalit, kaikkea muutakin tarvitaan. Myös keittiö ja ruokasalit. Entäs henkilökuntaa? Vartijoita, työntekijöitä, rakennustyömiehiä, johtajia, lakimies… Kaikille omat työ- ja lepotilat. Kalustuksesta puhumattakaan.

Ja tämä on vasta alkua. Vankilan pitäisi myös pyöriä turvallisesti ja tuottavasti. Jotkut vangit mielivät karkuun, mutta entäs kun siinä samalla rakennetaan uutta lisäsiipeä? Siinähän joku saattaa havaita avoimen oven ja ottaa ritolat!

Onneksi vankilan arkea ei kuitenkaan pyöritetä itse. Ensin palkataan rakennusmiehiä, sitten vartijoita. Ja joka päivä vankilaan tulee uusi autollinen uusia vankeja. Kaikki tämä tapahtuu kuitenkin automaattisesti. Asukit ja työntekijät toimivat aikataulujen ja rutiinien puitteissa, tehden tehtäviään omin päin, omien kykyjensä ja ehtimisensä rajoissa. Ja siinä se pelin lumon toinen puoli onkin.

Kun ensin suunnitellaan vankilaa ja sitten katsotaan miten se rakentuu, niin sen jälkeen on hyvin lumoavaa seurata kuinka se muuttuu hiljalleen eläväksi kokonaisuudeksi. Kaikki pienet ihmishahmot ovat omia persooniaan, jotka jaksavat vankilaelämää kuka paremmin, kuka paskemmin. Jotkut stressaantuvat hillittömästi. Toiset ovat ihan okei, jotkut löytävät sielunrauhaa rukoushuoneesta ja jotkut kirjastosta.

Tämän virtuaalisen elämän seuraaminen, sen viilaaminen ja optimointi on malliesimerkki siitä, millaisen voimantunteen jumalpelit antavat pelaajalle. Millainen vankilajumala sinä olet? Rakennatko helvetin maan päälle? Synkeän kuolemansellin, jossa ei ole ikkunoita ulkomaailmaan ja vangit pidetään kurissa haulikon, pampun ja eristyssellien voimin? Vai paikan, jossa asukeille järjestetään tekemistä, koulutusta ja yritetään tarjota heille uusi mahdollisuus, uusi elämä, ehkä varhainen vapautuminenkin?

Siinä sivussa vankilan pitää kuitenkin tuottaa rahaa. Sillä vankilanpyöritys on bisnestä! Paljonko käytät aikaa ja rahaa vankien hyvänäpitoon tai työntekijöiden palkkoihin?

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Vankilointi onkin samaan aikaan tasapainottelua, jossa eteen lyödään erilaisia tavoitteita, mutta alla odottaa koko ajan kuilu. Niin moni asia voi mennä vikaan – ja varmasti meneekin. Hyvinkin odottamattomilla tavoilla.

Prisonin asukit, työntekijät ja vankilan yleinen toimivuus kun ovat täynnä yllätyksiä. Tekoälyn ohjastamilla hahmolla saattaa olla kaikenlaisia omia ajatuksia ja tavoitteita. Joku kaivaa pakotunnelia. Joillakin palaa käpy ja ruokalassa alkanut tappelu muuttuu mellakaksi, joka kehittyy joukkopaoksi. Tai yhden suihkun alle ahtautuu 20 alastonta miestä. Okei. Ei sekään väärin ole.

Tämä kurin & järjestyksen tasapainottelu, pinnan alla kytevän väkivallan ja vankien tarpeiden tyydyttämisen haaste, ne tekoälyn tarjoamat yllätykset, ne rakentavat yhdessä jännittävän, kiinnostavan ja lumoavan strategiapelin, jonka parissa viihtyy pelottavan hyvin. Niin hyvin, että tämän arvostelun valmistuttua poistin pelin koneeltani, koska sen parissa meni aivan liikaa aikaa.

Tuutukaa rauhassa, roistoseni.

Daniel on tuhma poika.

Tehkää töitä!

 

Jos vain rakentelu / strategia / manageripelit kiinnostavat, niin Prison Architectissä riittää pelattavaa yllin kyllin.  Se on rakennettu taitavasti, viimeistellysti eikä loogisia pierujakaan enää näy. Rautalangan puuttuminen tosin vaatii yhä varsin paksua norsunnahkaa, jotta pelin kiemurat jaksaa sisäistää, mutta ainakin mekaniikat ja rakentelutyökalut ovat hyviä eikä peli pihtaa käyttökelpoista informaatiotakaan.

Joten eipä muuta kuin takaisin töihin, vankilanjohtajan pesti kutsuu.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Toinen mielipide

On suorastaan fantastista saada PC-pelejä konsoleille. Vielä hienompaa on se, että pelit saavat ennakkokohtelun Steamin Early Access -palvelun tavoin. Toki siellä on aina mukana omaa jännitystään, mutta pääosin homma toimii. Noin nelisen kuukautta happea ennakkona ottanut Vankila-arkkitehti oli iloinen ilmestys, mutta samalla se meinasi jäädä mököttämään oman onnensa nojaan. Jokunen täysin fataali bugi koetteli huumorintajua, eikä pelistä oikein olisi ollut hyvää kerrottavaa. Nyt, kun peli on ulkona ja pahimmat renttuset on saatu hierottua kuntoon, niin sitä voi voi jo katsoa uusin silmin.

Ja siitähän se ilo loppujen lopuksi repesi. Vankilan rakentelu ja pyörittäminen soljuu kuin luonnostaan myös Xboxilla, kiitos erityisen kohtelun. Käyttöliittymä on tehty aivan uusiksi ohjaimelle ja valikoita käyttää mielellään napeillakin. Seinien pystyttäminen ja muukin rakentelu on  kuitenkin kursorin varassa, mutta missään vaiheessa ei tule hiirtä ikävä, mikä on iso plussa.

Julkaisussaan peli vastasi jotakuinkin PC:n 1.0-versiota, joskin Escape Mode -pelitila puuttuu yhä. Karkurimuotoa on kovasti kyselty ja tekijät ovat luvanneet harkita asiaa, mutta toistaiseksi sitä ei ole tulossa. Se on sääli, sillä minulle karkailu on antanut PC:llä melkoisesti iloa rakentelun vastapainoksi.

Joka tapauksessa peli on konsoleilla hyvässä hallussa ja tehty suurella tunteella. Pelattavaa riittää Prison Stories -kampanjasta ja sandboxista. Omia vankiloitaan voi myös jakaa PS4- ja Xbox One -versioissa muille pelaajille, minkä ansiosta uutta pelattavaa riittää pitkäksi aikaa.

Miinusta kuitenkin tulee rakentelupelien synnistä, joka tulee ikävän usein varsinkin konsoleilla vastaan. Vankilat kun pikkuhiljaa kasvavat ja hahmomäärät nousevat, mikä aiheuttaa armottoman ruudunpäivitysongelman. Pahimmillaan nylppääminen tekee vankiloinnista täysin pelikelvotonta. Pienoista optimoinnin puutetta ilmeisesti, mikä saadaan toivottavasti kuriin tulevaisuudessa. Toisaalta liian suurien ja tiheiden mökkien pyörittäminen ei ole enää muutenkaan täysi pelinautinto, mutta olisi se ihan kiva, että sellainen vaihtoehto olisi.

Jos homman kuitenkin pitää tarpeeksi kompaktina ja haluaa Arkkitehtailla konsolilla, voi Prison Architectia suositella lämpimästi.

Kalle Laakso

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Mulkaisu: Prison Architect

Pelikopteri #011 – rikos ja rangaistus! (Checkpoint)

Prison Architect –alfa-ennakko (Mac, PC)