Uusimmat

Red Alert 2 -ennakko (PC)

02.05.2000 19:23 Jukka O. Kauppinen

Se on vihdoin totta. Vapun alla Westwood teki monien Red Alert-fanien haaveista totta, vahvistamalla tiedon että pelille ollaan todellakin tekemässä jatko-osaa. Pelin kehitystyö on itseasiassa jo erittäin pitkällä, sillä jatko-osaa on kehitetty salassa jo vuoden päivät. Red Alert 2:n odotetaankin ehtivän kauppoihin jo ensi syksyksi.

Red Alert 2:n tarina sijoittuu kuviteltuun rinnakkaistodellisuuteen, jossa Hitler ei noussut koskaan valtaan Saksassa, vaan II maailmansota käytiin liittoutuneiden ja Stalinin johtaman Neuvostoliiton välillä. Juoneltaan Red Alert 2 ajoittuu siis alkuperäisen Red Alertin jälkimaininkeihin, pari vuotta sen jälkeen kun liittoutuneet onnistuivat ajamaan Puna-armeijan pois Euroopasta. Sodan jälkiseurauksena Stalin on kuollut ja Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto on ajautunut sekasortoon. Näin siis kunnes maan ohjat ottaa käsiinsä Puna-armeijan entinen komentaja, kenraali Romanov, jolle hävityn sodan kostamisesta on muodostunut suorastaan sydämen asia. Länsimaat, etenkin Yhdysvallat, on laitettava kärsimään!

Entiseen iskuunsa palautettu Puna-armeija on siis jälleen liikkeellä, mutta tällä kertaa ei enää vain Euroopassa, sillä Romanov on päättynyt viedä sodan myös Atlantin toiselle puolelle. Neuvostovakoojien suorittaman sabotaasin tarjoaman yllätysmomentin turvin Romanovin joukot vyöryvät maihin New Yorkissa ja Washingtonissa. Ja niin on maailma taas sodassa.

Command & Conquer-sarjan aiemmista osista poiketen, Red Alert 2 tulee keskittymään lähes yksinomaan kaupunkisotaan, tunnettujen maamerkkien, kuten Valkoisen talon ja Vapauden patsaan toimiessa taistelujen näyttämöinä. Kaupungit maamerkkeineen eivät kuitenkaan ole pelkkiä kulisseja, vaan kaupunkisodan tunnelmaan päästään myös mm. sillä, että yksiköt voivat linnoittautua rakennuksien sisälle. Suuri osa pelin strategiasta – etenkin liittoutuneilla pelatessa – syntyykin itseasiassa juuri rakennuksien nokkelasta hyödyntämisestä.

Kaupungit eivät suinkaan ole pelin ainoa uudistus, vaan myös käyttöliittymään on tehty monia parannuksia. Uutta on mm. mielenkiintoiselta kuulostava mahdollisuus piirtää taistelusuunnitelmia kuvaavia symboleja maastoon, joita omat liittolaiset voivat käyttää apuna hyökkäyksiensä koordinoinnissa. Ominaisuudesta luulisi olevan hyötyä ainakin moninpeleissä.

Lienee sanomattakin selvää, että Red Alert 2 sisältää myös hillittömän määrän uusia yksiköitä ja aseita. Aseissa merkillepantavaa on, että joukkutuhoaseet ovat Red Alert 2:ssa todellakin nimensä veroisia. Esimerkiksi Neuvostoliiton arsenaaliin kuuluva ydinpommi tuhoaa kerralla monta ruudullista rakennuksia ja yksiköitä, minkä lisäksi se jättää vielä jälkeensä tappavan ydinlaskeuman. Liittoutuneilla ydinpommia vastaa synteettinen ukkosmyrsky, jonka salamat tekevät selvää jälkeä tielleen jäävistä vihulaisista.

Kaikista uudistuksistaan huolimatta, yksi asia ei näytä Red Alert 2:ssa juurikaan kehittyneen: grafiikka. Kuvien perusteella Red Alert 2 näyttää toki ihan nätiltä, mutta ottaen huomioon että peli käyttää käytännössä sitä samaa kehittymätöntä grafiikkarunkoa kuin Command & Conquer-sarjan edellinen osa, Tiberian Sun, lopputulos tuskin pudottaa silmiä päästä keneltäkään. Ilmeisesti Westwoodilla yhä ollaan sitä mieltä, ettei 3D-grafiikka kelpaa muuhun kuin toimintapeleihin.

Neuvostoliiton jalkaväkiyksiköitä

Tesla Trooper: Pienikokoisella teslakäämillä varustettu sotilas, joka on erityisen tehokas tankkien tuhoamisessa. Osaa erikoishyökkäyksenä rynnäköidä rakennuksiin linnoittautuneiden vihollisten kimppuun.

Crazy Ivan: Hullu pomminheittäjä, joka osaa asentaa räjähdysaineita melkein kaikkeen mahdolliseen; jopa pelloilla käyskenteleviin lehmiin!

Yuri : Häkellyttäviä mielenhallintataitoja omaava sotilas, joka pystyy paranormaaleilla voimillaan paitsi kontrolloimaan vihollisyksiköitä, niin myös tappamaan niitä.

Conscript : Puna-armeijan piippalakkinen perussotilas. Pelin halvin yksikkö, joista saa nopeasti koottua suuriakin armeijoita. Osaa rakentaa linnoitteita.

Neuvostoliiton muita yksiköitä

Apocalypse Atomic Tank: Silkkaan raakaan voimaan luottava jättiläistankki. Hidas ja kömpelö, mutta sitäkin tuhovoimaisempi.

Terror Drone: Mekaanisien yksiköiden tuhoamiseen tarkoitettu pienoisrobotti, joka tuhoaa vihollisensa sisältäpäin. Jos Terror Drone pääsee livahtamaan tankin sisälle, voi panssarinsa laskea käytännössä menetetyksi.

Dreadnought : Neuvostoliiton voimakkain sotalaiva. Ampuu tehokkaita pitkänmatkan ohjuksia. Ohjukset voi tosin tuhota ilmatorjunta-aseilla.

Sea Scorpion: Ilmatorjuntatykillä ja merimiinoilla varustettu pikavene. Miinojensa ansiosta lähes yhtä vaarallinen kuin Dreadnought.

Attack Sub: Alkuperäisestä Red Alertista tuttu sukellusvene. Attack Sub osaa liikkua veden alla näkymättömissä, mutta ampuakseen torpeedoitaan, sen on noustava pintaan.

Giant Squid: Neuvostoliiton merivoimien kouluttamia jättiläismustekaloja (luit oikein!). Tehokas puolustus liittoutuneiden SEAL-sukeltajia ja tappajadelfiinejä vastaan.

Liittoutuneiden jalkaväkiyksiköitä

Chrono Legionnaire: Aikamatkustuspuvulla varustettu erikoisyksikkö, joka liikkuu teleportaatiota käyttäen. Chrono Legionnairen aikavääristymäase ampuu hitaasti, mutta yksikin sen osuma riittää poistamaan vihollisyksikön historianlehdiltä kokonaan.

Rocketeer : Lentämisen mahdollistavalla rakettirepulla ja bazooka-singolla varustautunut Rocketeer on erinomainen yksikkö nopeiden pistohyökkäyksien suorittamiseen. Lienee lähes yksi yhteen sama yksikkö kuin jo Tiberian Sunissa nähty Jump Infantry.

Liittoutuneiden muita yksiköitä

Aircraft Carrier: Lentotukialus, joka pystyy lähettämään lentue lentueelta uusia hävittäjiä vihollisten kimppuun. Rakentaa automaattisesti (ilman mitään kuluja!) uusia hävittäjäkoneita tuhoutuneiden tilalle.

Dolphin : Tappadelfiini palveluksessanne. Ääniaaltoaseella varustettu uiva nisäkäs, joka kykenee havaitsemaan veden alle piiloutuneita sukellusveneitä.

Chrono Miner: Teleportaatiolaitteella varustettu malmirekka. Kun Chrono Miner on kerännyt malmikuormansa täyteen, se teleporttaa itsensä suoraan malmijalostamoon. Nopeaa ja kätevää. Valitettavasti teleportaatio toimii vain yhteen suuntaan, joten malmijalostamolta takaisin malmikentälle on köröteltävä ilman kaukosiirtolaitteen apua.

Aegis Cruiser: Huippukallis ohjusristeilijä, joka maksaa kuitenkin nopeasti itsensä takaisin: yksikin osuma Aegisin ilmatorjuntaohjuksista riittää pudottamaan hävittäjän kuin hävittäjän.