Sam & Max Episode 303: They Stole Max’s Brain! (iPad, Mac, PC, PS3)

24.06.2010 16:30 | Muropaketin toimitus

Kun viimeksi näimme eläinetsivä-ystävämme, heidän seikkailunsa päättyi dramaattiseen cliffhangeriin: joku oli varastanut Maxin aivot! Moistahan Maxin paras ystävä ei tietenkään katso hyvällä, joten Sam & Max -pelisarjan tuoreimmassa osassa heitetään vaihdetta isommalle, värimaailmaa tummemmalle ja kunnolla noir-fiiliksiä kehiin. 

Sam & Max -pelisarjan tuorein kausi pyörii tiiviisti Twilight Zone -henkisissä maisemissa, sillä aiemmin on taisteltu jättimäistä avaruusapinaa vastaan ja pyöritty muinaisessa egyptissä etsimässä faaraon aarretta. 50-luvun sci-fi-teemoja ei unohdeta vieläkään, mutta They Stole Max’s Brain! lisää repertuaariin myös miehekästä noir-tunnelmaa. 

Siltä varalta, että joku ei ole noiriin tutustunut, se on yleensä yksityisetsivien ympärille kesittyvä genre, jossa värimaailma on nimen mukaisesti mustanpuhuva ja kyynisen väsyneitä repliikkejä lauotaan lähinnä yhteen puristettujen hampaiden ja irvistävien huulten välistä. 

Noir tuo Sam & Max -peleihin muutakin uutta kuin tunnelman, sillä seikkailun ensimmäinen kolmannes menee myös aika uudenlaisissa tunnelmissa. Pelaaja ei nimittäin ohjaa lainkaan Samia, vaan ainoastaan valitsee kartalta seuraavan haasteteltavan. Sitten Sam sujahtaa autollaan läpi ikuisen yön ja neonvalojen täyttämän kaupungin, jotta pääsee uhkailemaan ja kiristämään tietoja vastaantulijoilta. 

Pelin alkuosat kuluvatkin näin puhtaasti keskustelun merkeissä ja jujuna on, että pelaajan pitäisi pystyä aavistamaan, valehtelevatko vastapelurit ja tämän jälkeen psykologisen arsenaalinsa avulla pakottaa nämä puhumaan totta. Samin ääninäyttelijä osoittaa kerralla dramaattiset kykynsä roolissa, joka poikkeaa reippaasti rennon rempseän etsiväkoiran normaalityylistä ja Sam tuntuu todelliselta kovanaamalta. Telltalen tyyliin mukana on toki myös aimoannos huumoria ja itse nautin noir-Samista täysin rinnoin. 

Vanhoja tuttuja, uusia kujeita 

Noirin jälkeiset kaksi kolmasosaa kuluvatkin sitten perinteisemmissä merkeissä seikkaillen ensin kansallismuseossa ja sitten hieman tavallista oudommassa New Yorkissa. Miksi ja miten, sitä en toki spoilaa. Mukana on kuitenkin rohkeita ja erikoisia vetoja, jotka pääasiassa toimivat ainakin minun mielestäni varsin mainiosti. 

The Tomb of Sammun-Mak oli viime kuussa mielestäni pelinä parempi kuin The Penal Zone, mutta jäi huumorissa siitä jälkeen. Nyt onnistutaan molemmilla akseleilla, sillä They Stole Max’s Brain! viihdytti ja nauratti yhtäläisissä määrissä. 

Telltalen pojat ovat jatkaneet myös psyykkisten voimien ja niiden ympärille rakennettujen puzzlejen tuunailua. Katsaus tulevaisuuteen ei tarjoa enää selkeää ratkaisua, vaan yleensä kryptisen vihjeen tai jopa suoranaisen vitsin pelaajan odotusten kustannuksella.  

Pituutta pelillä on ne vakioksi muodostuneet pari, kolme tuntia. Edellisen pelin tavoin oma peliaikani sijoittui sinne skaalan yläpäähän, sillä mukaan mahtui pari todella kinkkistä pähkinää. Kun oivalsin, mitä näkymät tulevaisuudesta yrittivät minulle viestiä, vyyhti lähti purkautumaan ja peli sujui.  

Erinomainen peli erinomaisessa sarjassa ja jos samanlainen nousukaari jatkuu ensi kuussa Beyond the Alley of Dollsin tiimoilta, Sam & Maxin kolmas kausi on kurvaamassa kirkkaasti Telltalen parhaaksi pelikaudeksi.

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 7, Core i5-750, 4 Gt keskusmuistia, Radeon HD 5850 1Gt
Saatavilla: iPad, Mac, PC, PlayStation 3
Laitevaatimukset: olemattomat
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/samandmax/thedevilsplayhouse

Miikka Lehtonen 

 

 

Lue myös

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Anno 1404 ja Venice-laajennus (PC)

Silent Hunter 5 (PC)