UUSIMMAT

SBK 08: Superbike World Championship (PC, PS3, 360)

20.08.2008 17:25 Mikko Rekola

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan virallinen kisapeli saapuu pitkä odotuksen jälkeen myös uusimmalle konsolisukupolvelle. Kehittäjäksi on valittu saman lisenssin kanssa aiemmin uurastanut italialainen Milestone. Etukäteen hehkutettu realismi on simulaatiotasoinen ja näin SBK 08 tuokin konsoliprätkäilyyn uusia tuulia.

 Keskikertaisista peleistään tutuksi tullut Milestone on ottanut uusimman projektin vakavissaan, sillä tekniseksi asiantuntijaksi palkattiin kilpasarjan kaksinkertainen maailmanmestari Troy Bayliss. Australialainen on avustanut kehitystiimiä ajotuntuman kanssa. Hän on myös rakentanut kehittäjien tuella mahdollisuuden muokata pyörän tärkeimpiä liikkuvia osia varikkopilttuun sisäpuolella ennen radalla siirtymistä.

Lisenssin avulla mukaan on mahdutettu meneillään olevan kauden kilpailukalenteri kaikkine ratoineen, talleineen ja kuljettajineen. Harmittavasti kehittäjät ovat päättäneet keskittyä ainoastaan kuninkuusluokkaan, joten pienempää supersporttia ja Vesa Kalliota ei mukana nähdä. Kokonaisen kauden lisäksi tarjolla on ajo-opetusta, aika-ajoja, yksittäisiä kilpailuita, haastepelitila ja verkkomoninpeli.

Ensimmäinen ratakierros on tyrmäävä, sillä peli tuntuu tavalliselta arcaderällästykseltä. Oletuksena on päällä aloittelijoille sopivat ajoavut, mutta valikoista löytyvät kattavat simulaatioasetukset. Kun jarrutusavut ja muut turhakkeet kytkee pois nousee taustalta esiin erinomainen moottoripyöräsimulaatio. Pyörän käytös on mallinnettu ilman oikopolkuja ja maestro Baylissin avustuksella on keskitytty elintärkeän kaarreajon tuntumaan.

Vakavaa ja hankalasti opeteltavaa

 Tarkka mallinnus tarjoaa simulaatioiden ystäville makeaa mahantäydeltä, sillä kaikki olennaisimmat yksityiskohdat on huomioitu. Ajokeista löytyy merkittäviä eroja ja säätämällä pyörää voi kierrosajoista nipistää sekunteja leikiten. Peli on haasteellisimmilla asetuksilla hämmästyttävän lähellä oikeaa ratamoottoripyöräilyä, sillä äärimmäiseen huipputuntumaan pääsemisen estää konsolin rajoittuneisuus. Vakio-ohjaimen liipaisinten liikeradat ovat turhan niukat, ohjain ei reagoi kallistukseen ja sieraimiin ei virtaa käryävän kumin tuoksua.

Ajettavuus on siis huippuluokkaa, entä vastustajat? Tekoälyn käytös on realistista, mutta sangen passiivista korkeimmallakin vaikeusasteella. Toki kärkikuljettajat osaavat painostaa, mutta lisäripaus aggressiivisuutta ei olisi ollut pahitteeksi. Toisaalta rauhallisemmin ajavat hurjapäät tekevät harvoin virheitä ja etenevät radalla tasaisen tappavaa nopeutta.

Kisaaminen on tekoälyn hempeydestä huolimatta nautinnollista, sillä realismin vallitessa pääsee ajamaan lämmittelyt ja aika-ajot televisiosta tutun kaavan mukaisesti. Aloittelijankin kannattaa kokeilla pyörän säätämistä, sillä asetuksia on helppo muuttaa ja muutokset ovat tekniikasta tietämättömällekin sangen loogisia. Kilpailukauden aikana kuljettaja elää sirkuksen osana ja ensimmäisen kauden päätyttyä on helppo lähteä parantamaan edellisen kauden suorituksia.

Onnistuneen kilpailemisen vastapainona on keskinkertainen ulkoasu. Kaksipyöräiset kuljettajineen näyttävät hyvältä, mutta radat yleisöineen ovat vanhentuneen näköisiä. Bittikarttakuuset ja pikselivuoret ovat nykyisen standardin alapuolella, mutta eivät haittaa radalla tapahtuvaa menoa. Myös vauriomallinnus jättää esteettisesti toivomisen varaa, sillä täydestä vauhdista tapahtuneen ilmalennon jälkeen kone ilmoittaa pelaajan pyörän hajonneen. Missä ovat irronneet katteet ja pöllyävä hiekka?

Omaleimainen erikoisuus simulaation ystäville

Audiopuoli on ulkoasua koreammassa kunnossa, sillä moottoripyörien äänet on otettu suoraan aidoista pyöristä. Taitava kuski pystyy vaihtamaan vaihteita korvakuulolla tosielämän tavoin. Arcadenimikkeistä poiketen musiikki soi vain valikoissa ja se on sangen hillittyä tavaraa, joka sopii mutkattomasti pelin imagolle. Myös valikoista löytyvät ylimääräiset lisäherkut on karsittu virtuaalisiin kuviin, kortteihin ja videonpätkiin.

Verkkomoninpeli toimii hyvin, mutta peliseuran löytäminen ei ollut kokeiluhetkellä helppoa. Niinpä samantasoiseen seuraan pääseminen voi teettää vaikeuksia. Toivottavasti tilanne helpottuu jatkossa, sillä moninpelipotentiaalia löytyy rutkasti.

SBK 08 on persoonallisella tavallaan paras ajopeli vuosiin. Se on vaikeasti opittavissa, hankala hallittava ja sydämettömän epäreilu. Silti taustalle sykkii konsolinäkökulmasta historiallisen tarkka simulaatio, joka tarjoaa uutta päivästä toiseen ajotuntien lukumäärästä välittämättä.

Peliä voi suositella ilomielin simulaatioiden ystäville, joilla on lajista aiempaa kokemusta. Muiden kannattaa jättää karkealla ulkoasulla varustettu asfalttiyllättäjä suosiolla hyllyyn.

 

Tekijä: Milestone
Julkaisija: Black Bean Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Xbox 360,
Pelaajia: 1, moninpelissä 2-8
Pelin kotisivu: http://www.sbkthegame.com/

 

Lue myös

Arkanoid DS (DS)

ATV Offroad Fury Pro (PSP)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

GTR Evolution (PC)

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Secret Agent Clank (PSP)

Trials 2: Second Edition (PC)

WipEout Pulse (PSP)