Skate (PS3, 360)

31.10.2007 12:09 | Simon Elo

Tony Hawk on maailman kuuluisin ja arvostetuin skeittaaja. Neversoftin nimikkopelisarja on pitänyt miehen parrasvaloissa myös pelien saralla. Vuosien aikana yksi jos toinenkin on yrittänyt päästä näille rahakkaille markkinoille omalla tuotoksellaan, mutta toistaiseksi tuloksetta. Mielikuvituksen käyttö olisi saattanut auttaa, sillä kopioijat ovat poikkeuksetta yrittäneet matkia Tonyn huippuunsa hiottua arcadeskeittausta.

Paikalle on kuitenkin grindannut lopulta todellinen haastaja. Electronic Artsin ytimekkäästi nimetty Skate päihittää vanhan kehäraakin vaivatta, sillä se keskittyy siihen mitä Hawk ei ole taitanut vuosiin.

Kaava uusiksi

EA ottaa lajiin aivan eri lähestymistavan kuin Neversoft. Skate on suorastaan Tonyn täysi vastakohta, sillä siinä ei tehtailla epärealistisia temppukomboja.

Pääosassa on tinkimätön kärsivällisyys ja opettelu, kuten oikeassa skeittauksessa. Aluksi jokainen temppu tuntuu ylivoimaiselta ja yhdistely hankalalta, mutta harjoitus tekee mestarin.

Ohjattavuus hyödyntää analogitatteja hieman samaan tapaan kuin Electronic Artsin NHL-sarjassa. Vasemmasta liikutaan, oikealla suoritetaan temput sekä olkanäppäimillä gräbit. Jo pelkät perusjututkin, kuten grindaaminen ja olliet, ovat omia taiteenlajejaan. Hawkiin tottuneet joutuvatkin asettamaan aivonsa aivan eri taajuudelle.

Pelattavuutta haittaa vain turhan lähellä heiluva kamera, jonka vuoksi ympäristöä on välillä vaikea hahmottaa.

Urbaani löytöretki

Skaten hieno oivallus on antaa pelaajan itse löytää temppupaikkansa. Pieni mieli ei aluksi edes ymmärrä, kuinka paljon mainioita skeittipaikkoja kaupunki pitää sisällään. Ostoskeskuksen portaat muuttuvat hetkessä grindausmestaksi ja keskuspuiston monumenteista voi ottaa hyvin vauhtia. Harmi vain että skettilaudan päältä ei pääse pois, sillä joihinkin paikkoihin pääsisi helpommin jalkaisin.

Skeittifiiliksen täydentää hienosti toteutettu ulkoasu ja kaupunki, jonka äänimaailma ansaitsee erityismaininnan. Liikenteen melu, laudan pyörät pyörimässä asfalttia vasten ja tiukkapipoisten eläkeläisten sadatus saa melkein kuvittelemaan olevansa Helsingissä Kiasman edustalla. Immersion takaa se, että taustalla ei soi mitään rasittavaa autotalliteinirokkia. Musiikkia kuulee skeitatessa vain silloin, kun näkee skeittareita joilla on mukanaan radio.

Jos olet pitänyt Tony Hawkin viimeisimpiä osia aivan liian arcademaisina, Skate on sinun juttusi. Tekijät ovat iskeneet juuri oikeaan aikaan ja markkinarakoon – realismia Hawkiin kyllästyneille. Seuraavaan osaan pientä hiomista ja nettipelin lisäksi myös jaetun ruudun moninpeli, niin voittava yhdistelmä selvä.

 

Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: EA Black Box
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://suomi.ea.com/games/10718/

 

Lue lisää eDomesta

EA lupaa historiansa värikkäintä pelivuotta

Tony Hawk’s Sk8land (DS)

Tony Hawk’s American Wasteland (GC, PS2, Xbox)

Tony Hawk’s Downhill Jam (Wii)

Tony Hawk’s Pro Skater 2 (DC, PC, PSX)

Tony Hawk’s Projext 8 (PSP)