Uusimmat

Sonic and the Black Knight (Wii)

08.04.2009 19:05 Juho Anttila

Sonic on totisesti maailman nopein siili. Sinisen teinisankarin edellisestä omasta pelistä ei ole kulunut puolta vuottakaan, kun kaupan hyllyille ilmestyy jo seuraava tuotos. Vauhtia siis piisaa.

Tällä kertaa Merlina, Merlin-velhon lapsenlapsi loitsii Sonicin kuningas Arthurin aikaiseen Britanniaan auttamaan taistelussa ilkeitä kaaoksen kätyreitä vastaan. Riittääkö piikkipallossa potkua laittamaan stoppi pahaksi kääntyneen kuninkaan suunnitelmille vai painaako edellinen seikkailu vielä sankarin pohkeissa?

Historia uusiksi

Sonic and the Black Knight on Sonic Storybook -sarjan toinen osa ja samalla jatkoa vuonna 2007 julkaistulle ristiriitaisen vastaanoton saaneelle teokselle Sonic and the Secret Rings. Tuhannen ja yhden yön tunnelmat ovat vaihtuneet Pyöreän pöydän ritareista tuttuihin keskiaikaisiin maisemiin. Pelaaminen on silti yhä edellisestä osasta tuttua kevyellä hahmonkehityksellä maustettua vauhdinpitoa.

Ilkeäksi kääntyneen kuningas Arthurin kukistaminen käy erilaisten ritariaiheisten kenttien ja haasteiden läpi. Kamera majailee suurimman osan aikaa Sonicin takana siilin kiitäessä tuhatta ja sataa kohti maalia. Erona esimerkiksi Sonic Unleashedin päiväkenttiin käytössä on nyt miekka, jolla vastaan asettuvia kaaoksen kätyreitä sopii suomia.

Matkaa maustetaan pienillä roolipelielementeillä. Sonic voi valita kolmen eri taistelutyylin väliltä. Yksi korostaa nopeutta, toinen vahvuutta ja kolmas on näiden tasapainotettu välimuoto. Reitin varrelta löytyviä esineitä voi käyttää uusien aseiden takomiseen tai antamaan erilaisia bonuksia. Onnistuneista suorituksista palkitaan uusilla ja parannetuilla kyvyillä.

Tarinan erään käänteen jälkeen pelattavaksi saa myös kolme muuta hahmoa. Jokaisella hahmolla on hieman omanlaisensa taistelutyyli ja pelituntuma. Valitsemalla kuhunkin haasteeseen sopivimman hahmon ja varustuksen pelaaminen helpottuukin huomattavasti.

Vauhti hyytyy

Kun kahden Sonicin julkaisun välillä on kulunut näinkin vähän aikaa, on vertailua pelien välillä mahdoton välttää. Sonic Unleashed oli graafiselta anniltaan varsin maukas tapaus. Tätä taustaa vasten Black Knight näyttää jopa hämmentävän rumalta. Sumuisen järven ympäristö on ankea ja harmaa. Rujon alun jälkeen maisemat muuttuvat onneksi näyttävämmiksi, mutta edeltäjän tasolle ei päästä missään vaiheessa.

Pelattavuus ja rytmitys ovat kuitenkin graafista ulkoasua tärkeämpiä. Onkin lähes hämmentävää, kuinka Team Sonic onnistuu sössimään sinisen siilin ydinajatuksen kerta toisensa jälkeen. Siinä, missä Sonic Unleashed kärsi monotonisista ihmissusikentistä, katkeaa keskiaikaisen Sonicin vauhti tympeään taistelemiseen.

Miekan heiluttaminen Wiimoten avulla kuulostaa hauskalta idealta, mutta epätarkka ohjaus pilaa kokemuksen. Viive käden ja miekan heilautusten välillä on niin suuri, ettei Errol Flynnmäisestä akrobatiasta voi kuin haaveilla. Pelaaminen taantuukin kaoottiseksi huitomiseksi eikä miekkailemisen tunnetta pääse syntymään missään vaiheessa.

Ongelma korostuu pomotaisteluissa. Löperö ohjaustuntuma yhdistettynä vaatimukseen millintarkasta ajoituksesta on yhtälö, jonka tulospuolelta voi lukea vähintään toiseen potenssiin korotettua turhautuneisuutta. Vaikeustaso on muutenkin epätasainen. Valtaosa tehtävistä on suorastaan helppoja, mutta mukaan on sattunut myös jokunen hermoja riipivän hankala haaste.

Määrä ei korvaa laatua

Tekeminen ei lopu kesken, vaikka pelin tarina onkin aivan liian lyhyt. Haastetehtävien tuloksia pääsee vertailemaan wi-fi-yhteyden kautta muiden Sonicin ystävien kanssa ja onpa tarjolla myös parhaimmillaan neljän pelaajan moninpeli. Yhden ruudun kokoisella alueella erilaisilla säännöillä käytävät matsit ovat kuitenkin tympeän hidastempoista pelattavaa eikä yksinpelissä tökkinyt ohjaustuntuma toimi sen paremmin areenallakaan.

Sonic Team on viime vuosina ollut vain varjo kulta-aikojensa loisteesta. Pettymykset ovat seuranneet toisiaan eikä Sonic and the Black Knight ole poikkeus. Kaksi puolen vuoden sisällä julkaistua keskinkertaista peliä saa kysymään, eikö resurssit kannattaisi ennemmin kohdistaa yhteen projektiin ja tehdä työ kunnolla loppuun saakka.

Tiimillä on käytössään pätevä grafiikkamoottori, jonka pohjalle saisi varmasti kehitettyä aidosti hyvänkin pelin. Ihmissusien, Arthurin ritareiden ja muiden omituisten syrjähyppyjen sijaan Sonic kaipaisi keskittymistä perusasioihin. Valitettavasti parannusta ei liene odotettavissa niin kauan, kun pelaajat tyytyvät Black Knightin kaltaisiin yhdentekevyyksiin. Harmi, sillä osaavammissa käsissä Sonicilla olisi varmasti vielä paljon annettavaa pelaavalle kansalle.

 

Tekijä: Sonic Team
Julkaisija: Sega
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.sonicandtheblackknight.com
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (DS)

Sonic Rivals (PSP)

Sonic Unleashed (PS3, Wii, 360)

Lue myös

Burn, Zombie, Burn! (PS3)

Ceville (PC)

House of the Dead: Overkill (Wii)

Metroid Prime Pinball (DS)

Resident Evil 5 (360, PS3)

Sega Ultimate Mega Drive Collection (PS3, 360)

SOCOM: U.S. Navy SEALs Confrontation (PS3)

Ultimate Band (Wii)