Uusimmat

Space Quest Collection (PC)

09.05.2008 16:19 Tero Lehtiniemi

Sierran klassisten seikkailupelien selkeästi parodiahenkisin on scifi-kliseille irvaileva Space Quest -sarja. Se seuraa sosiaalisesti kyvyttömän Roger Wilco -nimisen siivoojan seikkailuja siellä, missä kukaan mies ei ole koskaan siivonnut.

Pelisarjan kantavana elementtinä on siis alusta asti ollut vitsailla hyvässä hengessä tunnettujen scifi-hahmojen, elokuvien ja sarjojen kustannuksella. Tässä myös onnistuttiin, ja erityisesti kyseisen viihdemuodon suurkuluttajille sarjan tarjoilema huumori iskee kuin miljoona taivaalta satavaa vakuutusmyyjää.

Kuusiosainen sarjan historia alkoi verisesti, eli suhteellisen armottomana ja tiheästi äkkikuolemia tarjoilevana. Toisin kuin esimerkiksi King’s Questeissa, kuolemat ovat usein sentään humoristisia. Al Lowen kuuluisa sanonta ”Save often” pätee kuitenkin näissäkin. Sarjan kolme ensimmäistä osaa ovat perinteisiä tekstiparserilla käskytettäviä seikkailupelejä, kolme viimeistä taas hiirivetoisia.

Sarjan historia kuljettaa Rogerin pahaa Vohaul-sotaherraa vastaan käytävistä taistoista kaukaisille planeetoille ja eri aikakausille. Eeppinen avaruusseikkailu saa hullunkurisen loppunsa kirjaimellisesti naisupseerin sisuskaluissa, viimeiseksi jääneessä seikkailussa The Spinal Frontier.

Sarjan selkeästi parasta antia ovat aikamatkailun parissa pyörivä neljäs ja hillittömästi vanhoja Star Trek -seikkailuita parodioiva viides osa. Erityisesti viides, Next Mutation -lisänimellä kulkeva osa, on todella nerokas. Galaksienvälisen siivousaluksen kapteenina toimivan Rogerin taistelu universumin asukkeja jätemutanteiksi muuttavaa virusta vastaan on jo itsessään hyvä syy hankkia Space Quest Collection.

Samat kehut ja haukut pätevät kutakuinkin kaikkiin Sierran klassikkokokoelmiin. Osaa aika on kohdellut paremmin, osaa huonommin. Rujot alkupään seikkailut voivat ulkonäöllisesti säikyttää hieman uudempaa pelaajasukupolvea, mutta mitä itse peleihin tulee niin ovat ne käytännössä osa jokaisen seikkailupelaajan tai jopa pelaajan yleissivistystä.

Teknisesti Space Quest Collection nojaa hieman kyseenalaiseen Dosbox-ratkaisuun. Vaikka ohjelma sinänsä onkin ihan pätevä, olisi pelaajia ehkä voinut arvostaa jollain ammattitaitoisemmalla käännöksellä. Kaiken lisäksi paketin mukana tuleva versio tästä DOS-emulaattorista on auttamattomasti vanhentunut. Päivitysprosessi onkin paikallaan ennen pelaamisen aloittamista.

Teknisesti hieman ontuvasta suorituksesta huolimatta Space Quest Collection on hyvä tapa tutustua näihin seikkailu- ja scifi-pelien kiistattomiin klassikkoteoksiin. Alkuperäisten pelien omistajille paketti on suhteellisen turha, vanhoja pelejä ei ole kohennettu millään tavalla ja DOSbox palvelee vanhojakin versioita yhtä kaikki.

Mobygames: Space Quest -pelisarja

 

Tekijä: Sierra
Julkaisija: Sierra
Testattu: PC, Q6600, 4 Gt muistia, Geforce 8800 GTS 512 Mt, Vista x64
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PIII 800MHz, 128Mt RAM, 1.2Gt kovalevyä
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://classics.sierra.com/uk

Space Quest -pelien historiaa
  • Space Quest: The Sarien Encounter 1987
  • Space Quest II: Chapter II – Vohaul’s Revenge 1987
  • Space Quest III: The Pirates of Pestulon 1989
  • Space Quest IV: Roger Wilco and the Time Rippers 1991
  • Space Quest V: The Next Mutation 1993
  • Space Quest 6: Roger Wilco in the Spinal Frontier 1995

Lue lisää eDomesta

Cleopatra: A Queen’s Challenge (PC)

EverQuest II – Rise of Kunark (PC)

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Mass Effect: Bring Down the Sky (360)

Mythos-ennakko (PC)

Nostradamus: The Last Prophecy (PC)

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (DS, Mac, PC, PS2, PSP, Wii, 360)

Sam & Max Episode 204: Chariots of the Dogs (PC)

Shin Megami Tensei: Persona 3 (PS2)

Spiderwick Chronicles (PC, PS2, Wii, 360)

Viking: Battle for Asgard (PS3, 360)