Tales from the Borderlands Episode 2: Atlas Mugged (iOS, Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

23.03.2015 17:10 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: iOS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Core2Due 2 GHz, 3 Gt muistia
Pelaajia: 1
Muuta: Episodipelisarja, ladattava peli, kauden hinta 23 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: Tales from the Borderlands
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Onko siitä on oikeasti neljä kuukautta, kun Tales from the Borderlands pomppasi pusikosta ja muistutti meitä siitä, että Telltale osaa yhä tehdä huumoria? Onhan siitä!

Pitkät odotukset nostavat usein odotuksia niin korkeiksi, että niitä on vaikea saavuttaa, mutta veikkaan, että vaikka kakkosepisodi, Atlas Mugged, olisi ilmestynyt heti ykkösen perään, se ei olisi tuntunut yhtä hauskalta.

Tales from the Borderlands oli ainakin minulle todella iloinen yllätys. Aikanaan juuri huumoripeleillä maineeseen noussut Telltale on sittemmin synkistellyt useamman vuoden ajan The Walking Deadin, Fablesin ja Game of Thronesin myötä. Niinpä oli helppo unohtaa, että kun firman väki vain haluaa, osaavat he olla hauskojakin. Borderlands ei myöskään kuulostanut siltä kaikkein seikkailupelimäisimmältä universumilta. Mutta toisinhan siinä kävi.

Ykkösepisodi osoitti, että huumori sujuu myös Borderlandsissa, kun Telltale tarjoili Coenin veljesten konnankoukku-leffojen henkeä mukailevan tarinan. Perspektiivi hyppi kahden päähenkilön välillä sujuvasti ja hommassa oli muutenkin aika prikulleen nuottien mukaan soitetun kelmivelmuleffan meininkiä. Erinomaisen hauska peli jätti pelaajansa odottamaan kuumeisesti jatkoa.

Nyt jatko-osa on täällä ja todisteet alkavat hiljalleen kasaantua sen puolesta, että kakkosepisodit ovat Telltalelle jotenkin vähän vaikea paikka.

Ryöstöretkelle, mars!

Kakkosepisodista on kovin vaikea puhua ilman viittauksia ykkösepisodin tapahtumiin, joten jos se on vielä pelaamatta, nyt tulee spoilereita. Älä siis lue enempää.

Kun viimeksi näimme kelmiporukkamme – pitkäikäiset huijarisiskokset sekä Hyperion-megayhtiöltä miljoonia varastaneet pukumiehet – nämä olivat vahingossa päätyneet eeppisen aarteen jäljille. Atlas-yhtiön supervartioidusta bunkkerista löytynyt mystinen artifakti tuntui osoittavan tien suunnattomiin rikkauksiin, mutta huoliakin riitti. Miksi se miespuolinen päähenkilömme yllättäen näki sinisenä hohtavan version kuolleeksi tiedetystä Handsome Jack –pahiksesta?

Tällä kertaa kysymyksiin saadaan sitten jos nyt ei vastauksia niin ainakin hieman uusia kysymyksiä ja näkökulmia. Atlas Mugged –episodin ongelma kun on, että se tuntuu vähän pyörittelevän renkaitaan. Paljon kyllä tapahtuu ja matkalle mahtuu toiminnallisia takaa-ajoja, uusia ja vanhoja tuttavuuksia ja hyviä vitsejä, mutta kakkosepisodi tuntuu olevan ohi silmänräpäyksessä. Niinpä kohtauksetkin vilahtavat ohi aivan liian nopeasti ja liian hopulla. Yhdessä vaiheessa episodia saa kaksi ”suoritit juuri tämän luvun” –saavutusta ihan parin minuutin sisään toisistaan.

Fiilis onkin vähän sellainen kuin pelistä olisi leikattu pois sisältöä. Kuin kohtauksia olisi pätkitty tai ehkä jopa poistettu kokonaan pelistä. Jonkinlaisista kehitysvaikeuksista kielii sekin, että episodien välissä tosiaan oli neljä kuukautta aikaa ja Telltalen väki ehti jo epämääräisesti selittelemään julkisuudessa, että aina hommat eivät mene niin kuin haluttaisiin.

Atlas Mugged ei ole huono episodi, ei suinkaan. Mutta se ei myöskään ole yhtä hyvä kuin se ensimmäinen. Hahmot tuntuvat yhä toimivilta, huumori on runsasta ja hauskaa ja pinnallisesti kuviot ovat muutenkin kohdallaan. Mutta lopputekstien pyöriessä fiilikseni olivat silti ristiriitaiset, eikä päälle nukuttu yö kauheasti fiiliksiä nostanut. Atlas Mugged tuntuu liian lyhyeltä, liian kiirehdityltä ja liian väliinputoajalta.

Ykkösepisodin jälkeen olin vahvasti siinä uskossa, että Tales from the Borderlands voisi olla sitä kaikkein parasta Telltalea. Nyt jäänkin odottamaan kovasti sitä, mihin suuntaan kolmosepisodi koko kautta kuljettaa.

 

Rhys on aavikkoplaneetta Pandoraa piiskurin otteella hallitsevan Hyperion-megayhtiön middle management –persläpi, joka himoitsee kavereineen ylennyksestä. Juttu jos toinen menee kuitenkin vähän mönkään ja hetken päästä porukka onkin jo kaappaamassa diiliä, jossa he yrittävät ostaa legendaarisia aarteita lupaavaa Vault Keytä hämäräveikolta. Firmaltaan pöllimillä rahoilla. Mikä muka voisi mennä pieleen? Samaan aikaan toinenkin ketkuporukka yrittää pyörittää omaa huijaustaan, joten vastaus on tietenkin ”kaikki mahdollinen”.

Tales from the Borderlands Episode 1: Zer0 (iOS, Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

 

Lisää aiheesta

Back to the Future Episode 1: It’s About Time! (Mac, PC)

Fables: The Wolf Among Us Episode 5: Cry Wolf (PC, Mac, PS3, Xbox 360)

Game of Thrones Episode 2: The Lost Lords (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Sam & Max Episode 305: The City That Dares Not Sleep (Mac, PC, PS3)

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac)

The Walking Dead Season 2 Episode 5: No Going Back (Mac, PC, PS3, Xbox 360)