Uusimmat

Testissä urheilupelit NHL 20, FIFA 20 ja NBA 2K20 – Pyörää ei keksitä uudelleen ja julkaisijoiden ahneus paistaa läpi

21.10.2019 20:00 Ilari Hauhia

NHL-, FIFA- ja NBA 2K20 -pelisarjat edustavat urheilupelien terävintä kärkeä. Eri lajien simulaatio on edennyt jo hyvinkin realistiseksi ja areenoilla paremmuudesta kisaavat urheilijat vastaavat todellisia esikuviaan lähes valokuvamaisen tarkasti. Virtuaalinurmelle, kaukaloon ja kentälle palataan joka vuosi uudelleen, mutta saako uusimpien vuosipainosten ostaja rahoilleen vastinetta? 


Vaikka maailma muuttuu ja jäätiköt sulavat, on vuodessa on muutamia asioita, jotka tapahtuvat vääjäämättä joka kerta uudelleen: joulu, juhannus, verojen maksu sekä NHL:n, FIFA:n ja NBA 2K:n vuosipainokset. Tällä kertaa päätimme ottaa koko kolmikon testiin yhdellä kertaa ja katsoa, mitä EA ja 2K ovat saaneet viimeisen vuoden aikana kasaan.

Urheilupelit ovat siitä erikoisia, että ”saman pelin” julkaisu vuodesta toiseen on ylipäätään mahdollista. Mikäli perinteisempi seikkailu, kuten vaikkapa God of War tai The Witcher 3: Wild Hunt julkaistaisiin käytännössä samanlaisena uudelleen, eivät pelaajat varmasti katsoisi asiaa hyvällä. Vaikka Call of Dutyt ja Battlefieldit pysyvät vuodesta toiseen pitkälti samankaltaisina, muuttuu taisteluiden ympäristö sentään sen verran, että pelaaja todennäköisesti tietää mitä osaa hän pelaa.

Toista on urheilupelien kanssa.

On mahdollista, että asiaan ja NHL:n, FIFA:n ja NBA 2K20 -sarjoihin sen tarkemmin perehtymätön sunnuntaipelaaja ei välttämättä äkkiseltään edes huomaisi eroa uusimpien ja vuotta aikaisempien pelien välillä. Sarjojen fanit huomaavat äkkiseltään pieniltä kuulostavat pelilliset erot kuitenkin selvästi, ja ne vaikuttavat erityisesti kahden pelaajan välisiin kilpailullisiin otteluihin.

Esimerkiksi NHL 20:n tapauksessa pelissä on panostettu mailatyöskentelyn realistisuuteen. Siinä missä NHL 19:ssa varsinkin onetimereiden laukominen saattoi tuntua välillä tuskaisen vaikealta, uppoavat ne NHL 20:ssä verkkoon kuin kuuma veitsi voihin. Syynä tähän on, että NHL 20:ssa peliin on lisätty enemmän laukomisanimaatioita ja pelaajat saavat kiekon lapaan entistä laajemmassa kulmassa.

Muutama viikko sitten ilmestyneessä FIFA 20:ssä kokeneet pelaajat huomaavat suuria muutoksia erityisesti puolustuspelissä. Siinä missä FIFA 19:ssa tekoäly hoiti puolustamisen lähes automaattisesti, täytyy uudemmassa versiossa pelaajan panostaa puolustamiseen omatoimisesti paljon aiempaa enemmän. Myös pallon käsittely ja laukaukset ovat kokeneet muutoksia, joihin täytyy totutella oma aikansa.

NBA 2K20:ssä suurin pelimekaniikkojen muutos on tapahtunut kuljettamisessa, heitoissa ja ylipäätään pallon käsittelyssä. Esimerkiksi layupit ovat kokeneet merkittävän päivityksen ja nappeja puolisatunnaisesti painelemalla ei enää yllä yhtä hyviin tuloksiin, vaan se tuntuu vaativan enemmän taitoa. Mukana on myös pelaajien erikoistaitoja toisistaan erotteleva korttijärjestelmä, jonka avulla varsinkin tähtipelaajat tuntuvat aiempaa uniikeimmilta.

Näin ollen uudistuksia on tapahtunut ja pelaamisessa on erilainen tuntuma jokaisen pelin kohdalla. Sitä huolimatta on vaikea välttää ajatusta siitä, että samat muutokset olisi voinut hoitaa suurella todennäköisyydellä ilmaisella päivityksellä aiempaan vuosipainokseen.

Tokikaan NHL 20:n, FIFA 20:n ja NBA 2K20:n mukanaan tuomat ominaisuudet eivät rajoitu pelimekaniikkojen hiomiseen.

NHL 20:ssä viime vuonna sarjaan ilmestynyt World of Chel on laajentunut ”battle royale” -tyyppisellä turnausmuodolla, jossa 81 pelaajasta vain yksi voi olla paras. 1 vs 1 vs 1 -pelejä pelataan neljä kierrosta ja voittajat jatkavat aina eteenpäin. Mitään kovin merkittävää uutta mukaan ei ole kuitenkaan mahdutettu, ja loput muutokset ovat pitkälti kosmeettisia. Esimerkiksi tilanteen kertova palkki on siirtynyt ruudun alareunaan ja otteluiden kommentaattorit ovat vaihtuneet.

FIFA 20:ssä uutena pelimuotona mukaan on mahdutettu katufutista, sisäjalkapalloa ja futsalia tarjoava Volta. Pienemmillä  joukkueilla pelattava jalkapallo on nopeatempoisempaa ja se tuntuu merkittävästi erilaiselta suuremman viheriön vastineeseen verrattuna. Kyse ei ole aivan yhtä ”totisesta” futiksesta täysikokoiseen vastineeseen verrattuna. Omiin näppeihin Volta tuntui mukavalta vaihtelulta, mutta kaikkia faneja se ei ole miellyttänyt.

NBA 2K20:n tapauksessa peliin on lisätty naisten koripalloliiga WNBA, joskin naisten liigan toteutus ei ole läheskään yhtä kattava NBA:han verrattuna eikä naispelaajia voi valita esimerkiksi MyPlayer-hahmoiksi. MyCrareer-tilassa on uusi, vieläpä yllättävän hyvin käsikirjoitettu kampanja, jossa nähdään muun muassa Idris Elban ja Thomas Middleditchin sekä useamman eri tosielämän NBA-tähden cameot.

Yhteisenä uudistuksena kaikkiin kolmeen pelisarjaan on päivitetty tosielämän ammattiliigojen joukkueiden kokoonpanot, mikä on tärkeää erityisesti lajien suurimmille faneille.

Kuten voi huomata, yhteenkään kolmikon peliin ei ole keksitty tänäkään vuonna mitään kovin järisyttävää uutta ja ihmeellistä. Se ei toki ole mikään yllätys, sillä varsinkin pelit eniten tosissaan ottavat fanit eivät todennäköisesti edes välittäisi uusista pelitiloista. Kilpailulliseen peluuseen vihkiytyneet pelaajat keskittyvätkin lähinnä EA:n Ultimate Team -pelimuotoihin ja 2K:n vastine MyTeamiin.

Pelimuodoissa pelaajat rakentavat itse oman unelmajoukkueensa pelaajakorteista. Pelaajakortteja voi toki ansaita pelaamalla, mutta sen lisäksi niitä sisältäviä paketteja voi ostaa mikromaksuilla. Ultimate Teamin ja MyTeamin mikromaksut herättävät närää vuodesta toiseen, sillä rahalla voi ostaa selvää pelillistä etua toista pelaajaa vastaan.

Kaikkein harvinaisimpien ja parhaiden pelaajien hankkiminen omaan joukkueeseen vaatii äärimmäisen pitkää pinnaa ja paljon tuuria, mikäli peliin ei halua upottaa ylimääräistä rahaa. Lisäksi korttipakettien ostaminen ja avaaminen vastaa monen mielestä uhkapelaamista, eikä vertaus ole kaukaa haettu. Uhkapelaaminen aikuisten lisäksi lasten ja nuorten suosimassa urheilupelissä on taas vähintäänkin arveluttavaa.

Sarjojen fanit ovat jo osittain hyväksyneet mikromaksut, vaikkakin pitkin hampain. Julkaisijat kiristävät ruuvia kuitenkin joka vuosi tiukemmalle, ja varsinkin NBA 2K -sarjassa rahastus alkaa olla jo erittäin härskiä.

Jo viime vuotisessa arvostelussa kerroimme mikromaksuista jotka ulottuivat moninpelin lisäksi myös yksinpeliin. Tilanne ei ole arvatenkaan muuttunut. Sen lisäksi pelaaja saa nähtäväkseen jatkuvalla syötöllä tosielämän tuotteiden, kuten vaikkapa urheilujuomien, mainoksia. NBA 2K20:n kohdalla 2K ei enää edes piilottele uhkapelaamista, sillä pelistä löytyy onnenpyörä ja peliautomaatteja.

Kokonaisuudessaan kolmikon yhdellekään pelille on vaikea antaa varsinaista arvosanaa.

Toisaalta niin NHL 20, FIFA 20 kuin myös NBA 2K20 tarjoavat täydellisyyttä hipovan urheilusimulaation, joka on hämmentävän realistisen oloinen. Pelimekaniikkojen päivittäminen ja kehittäminen loputon tehtävä eikä täydellistä, kaikkia faneja miellyttävää peliä tule todennäköisesti koskaan. Silti tänä vuonna on otettu jälleen useita askelia oikeaan suuntaan.

Varsinkin tosifanit upottavat peleihin helposti kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia tunteja, jolloin 60 euron hintalapulle saa varmasti enemmän kuin tarpeeksi vastinetta. Sunnuntaipelaajille tosin riittää helposti alelaarista löytynyt aikaisempikin vuosipainos, eikä eroa versioiden välillä välttämättä edes huomaa, mikäli verkkopelaaminen ei innosta.

Toisaalta pelijulkaisijoiden ahneutta urheilupelien kohdalla on vaikea kiistää. Pelimekaniikkojen päivitykset hoituisivat todennäköisesti ilmaisilla päivityksillä, ja pelkillä uusilla pelimuodoilla uuden pelin hintalappua on vaikea perustella. Sen lisäksi täysihintaisiin peleihin on upotettu mikromaksuja, joita maksamalla saa vieläpä selvää etua muihin pelaajiin nähden.

Julkaisijan näkökulmasta toimintatapa on kuitenkin helppo ymmärtää. Esimerkiksi NBA 2K20 on tällä hetkellä Yhdysvaltojen vuoden myydyin peli ja koko historian kuukaudessa parhaiten myynyt urheilupeli, jonka lisäksi mikromaksut ovat suora rahahana julkaisijan taskuihin.

Pelaajilla ei ole juuri vaihtoehtoja. FIFA:n kanssa kilpailee vielä eFootball PES -sarja, mutta mikäli haluaa pelata virtuaalikoripalloa tai jääkiekkoa, ei kilpailevia pelejä ole käytännössä tarjolla lainkaan.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat