Uusimmat

The Talos Principle (PC)

26.01.2015 15:00 Heikki Takala

Tekijä: Croteam
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: PC Windows 8, Intel i7, 8 Gt muistia, GTX 660 -näytönohjain
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 2 Ghz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, DirectX 10 -näytönohjain 512 Mt muistilla, 8 Gt levytilaa.
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 39,90 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: www.croteam.com/talosprinciple
Arvostelija: Heikki Takala

 

Portal elvytti vanavedessään vanhan kunnon ongelmanratkontagenren tarjoamalla sen höysteeksi tuhtia tarinaa sekä näppärää dialogia. Nyt myös Serious Sameista tuttu Croteam on upottanut lusikkansa soppaan The Talos Principlella, joka on selvä kunnianosoitus Portalille.

Se onnistuu olemaan myös tuore tulkinta aiheesta ja tarjoaa huomattavan määrän ”kuka minä olen” -kysymyksiä.

The Talos Principle on pohjimmiltaan matka itseen. Se on ottanut yhdellä kauhalla vaikutteita Sofian Maailmasta, ja toisella puolestaan ammentanut niin 80-luvun happoisesta Science Fictionista kuin Sartren ja Descartesin eksistentialistista kriiseistä. Pelaaja omaksuu tekoälyn hahmon joka lähetetään ratkaisemaan Elohimin, joka on yksi juutalaisista Jumalan nimistä, käskyläisenä ongelmia. Näennäisen arbitraarinen tehtävä saa matkan varrella monenlaisia käänteitä, kun Käärmeenäkin tunnettu tekoäly alkaa kuiskuttelemaan omia ehdotuksiaan pelaajan korvaan.

Tämänkaltainen sekamelska erilaisia filosofioita saattaisi helposti tukkeutua pelkäksi ylipitkäksi kalvosulkeiseksi. Mutta elementtejä käytetään kaikeksi onneksi varsin säästeliäästi, ja päätökset siitä mihin uskoa jäävät pitkälti pelaajan harteille. Monet Käärmeen kanssa käydyistä keskusteluista ovat monivalintakysymyksiä, ja näihin totuudenmukaisesti vastaaminen antaa yleensä varsin selkeän kuvan niin itsestä kuin pelistäkin. Teetkö aina kuten muut käskevät? Entä mitä tietoisuus pohjimmiltaan on? The Talos Principle ei pyri vastaamaan kysymyksiin, mutta se tekee silti pelaajan vastausten pohjalta varsin mielenkiintoisia päätelmiä.

Pelkkää filosofiaa matka Herran tykö ei silti ole. The Talos Principlen keskiössä on varsin yksinkertaisiin elementteihin perustuva ongelmanratkonta, joka juuri selkeydestään johtuen onnistuu ajoittain olemaan pirullisen haastavaa.

Pohjimmiltaan kyseessä on erilaisiin voimakenttiin ja painelaattoihin perustuva puzzleilu. Elementtejä esitellään matkan edistyessä lisää, kun mukaan tulevat niin pelaajaa pitkin poikin kenttiä sinkoilevat tuulettimet kuin lasersäteitä keskittävät kristallit. Näitä yhdistelemällä pyritään avaamaan ovia kohti jokaisen puzzlen loppua, sekä uutta Tetris-palikkaa, jotka avaavat ovet aina eteenpäin Elohimin valtakunnassa.

Puzzlejen laatu on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen. Yleensä oikeita toimintatapoja on suunnitellusti ainoastaan yksi, eivätkä kenttiin sijoitellut elementit anna juurikaan liikkumavaraa sooloiluun. Tämä ei kuitenkaan juuri vaivaa, sillä ratkaisun löytämisen ilo on läsnä miltei alusta lähtien, eikä poloista tekoälyä säälitä tutoriaaleilla kuin muutaman puzzlen verran.

The Talos Principle onnistuu puzzleissaan lähinnä siksi, että ne ovat aina juuri oikean mittaisia, eikä pelaaja ehdi kyllästyä niihin. Juuri kun joku ongelma tuntuu miltei ylitsepääsemättömältä, ratkaisu avautuu kuin taikaiskusta. Ja seuraava huone on usein ilahduttavan erilainen edelliseen verrattuna. Itsensä toistelun välttely on sinänsä jo melkoinen saavutus, sillä The Talos Principle ei ole lyhyt peli. Ei vaikka pelaaja päättäisi jättää väliin kaiken ylimääräisen sisällön, joka vain odottaa ottajaansa suoraan tämän silmien edessä.

Baabelin Torni

The Talos  Principlen valinnat eivät ole ainoastaan yksinkertaisia vastauksia kysymyksiin. Peliin on ahdettu valtavasti sisältöä, joka on täysin ohitettavissa. Itse pääpeli koostuu kolmesta eri hubista, joissa kussakin on noin kolmekymmentä arvoitusta ratkaistavaksi. Jokaisesta palkitaan Tetris-palikalla, joka avaa oven aina eteenpäin. Eteenpäin ei ole kuitenkaan pakko mennä. Itse asiassa Elohim varoittaa tästä jatkuvasti, ja käskee pysymään poissa taivaisiin ulottuvasta tornista, jonka ovet avautuvat vain pelin pääalueet selvittäneille.

Tornia voisi kutsua eräänlaiseksi endgameksi. Siinä missä pääpelin ongelmat ovat ajoittain lähinnä haastavia, kiertävät tornin ongelmat aivot nurinniskoin. Ja ne ovat silti kuolettavan yksinkertaisia. Kuten pääpelissä, tornin ongelmiin ratkaisu on aina täysin pelaajan silmien edessä. Se on vain nähtävä.

Kuten oletettua, tornin läpäiseminen avaa peliin uuden lopun helpoimman reitin lisäksi. Mutta tämän lisäksi on vielä kolmas loppu. Tämän kuitenkin jokainen saa selvittää omillaan.

The Talos Principlea leimaa se, että vaihtoehtoista sisältöä on tolkuttomasti. Kentät ovat pullollaan pieniä viestejä sekä vihjeitä maailmasta, sähköposteja menneiltä ajoilta sekä suoria viestejä kehittäjiltä. Ajoittain se tavalla tai toisella kaataa seinät pelin ja ohjelman väliltä, ja onnistuu vangitsemaan pelaajan osaksi jonkinlaista koetta, jossa ihminen näppäimistön takana kokee olevansa aidosti mukana, sen sijaan että hän ohjaisi ainoastaan hahmoa ruudulla. Tämä kuitenkin vaatii heittäytymistä, jota ei kenties kaikilta löydy.

The Talos Principlesta on vaikea löytää vikaa. Se on nasevaa ongelmanratkontaa, ja pelimekaniikka on yksinkertainen. Tästä syystä kaikki toimii kuin junan vessa. Tämä saattaa myös olla sen ainoa huono puoli, sillä siinä missä Portal 2 muuttui dramaattisesti ongelmiensa ja ympäristöjensä osalta, pysyy The Talos Principle varsin samankaltaisena alusta loppuun. Itsensä toistavuudesta sitä on kuitenkin vaikea syyttää, vaikka variaatiota ajoittain jääkin kaipaamaan.

Kaiken kaikkiaan tämä on kuitenkin kunnioitettava päänavaus Croteamilta, joka on pitkän aikaa ollut lähinnä ”se Serious Sam kehittäjä.” The Talos Principle on erinomaista viihdettä kaikille ongelmanratkonnan ystäville. Ainakin seuraavaan Portaliin asti.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Erinomainen Portal 2 –modi tekee siitä ihan uuden pelin

Lukijoiden valinnat 2011: paras pelihahmo, latauspeli, suomipeli, moninpeli jne…

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Portal on pian myös lautapeli!

Toimituksen suosikkipelit 2011: Eric 2

Toimituksen suosikkipelit 2011: Miikka

Traileri: Aperture R&D sarja vie Portalin laboratorioteknikon arkeen

Valve ja amerikkalaiskoulut opettavat fysiikkaa Portal 2:n avulla