Uusimmat

Typing of the Dead: Overkill (PC)

06.12.2013 14:00 Mats Kyyrö

Tekijä: Modern Dream
Julkaisija: Sega
Testattu: PC (Win 7, Intel i3-2120, 4 Gt muistia, Radeon HD 6770)
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Vähintään Windows 7, 2,0 GHz Dual Core, 2 Gt muistia, ATI Radeon HD 6450 / Nvidia 220 GT / Intel Integrated HD 3000 tai parempi.
Pelaajia: 1, -2 (verkossa)
Muuta: Ladattava peli, hinta Steamissä 17,99€
Pelin kotisivu: Typing of the Dead
Arvostelija: Mats Kyyrö

Jokainen arvostelu alkaa aina muistiinpanoilla. Olin pelannut Typing of the Dead: Overkilliä noin minuutin – sen verran että kuulin päävalikon taustamusiikin, jonka  sanat kirjaimellisesti kertovat siitä miten v*tun hyvä peli on kysymyksessä. Kirjoitin muistivihkoni kulmaan ”aika helvetin lapsellinen.” Hetkeä myöhemmin lisäsin vielä edellisen perään että ”vaan kyllä se silti naurattaa.”  Tiedättehän mitä sanotaan ensivaikutelmista? Typing of the Deadin kohdalla se pitää täysin paikkansa.

Typing of the Dead: Overkill on eräänlainen jatko-osa 2000-luvun alussa ilmestyneelle Typing of the Deadille. Perusajatus kuulostaa paperilla melko älyttömältä: otetaan Segan hassunhauska valopyssyräiskintä ja korvataan ammuskelu kymmensormijärjestelmän harjoittelulla. Siitä huolimatta alkuperäisestä pelistä tuli ilmestyttyään välitön kulttiklassikko, joka muistetaan sekä mainiosta pelattavuudestaan että loistavasta – joskin tahattomasta – huumoristaan. Järkyttävä ääninäyttely, surkea englanninkielinen käännös ja täydellisen absurdi sanavalikoima kun tekivät pelistä kerrassaan unohtumattoman kokemuksen.

Typing of the Dead: Overkill perustuu samaan ajatukseen, mutta tällä kertaa retusoinnin kohteena on aiemmin Wiille ja PlayStation 3:lle ilmestynyt House of the Dead: Overkill. Peli on sama, tosin sillä erotuksella, että zombeja lahdataan nyt ampumisen sijaan  kirjoittamalla hirveällä vimmalla ilmassa leijuvia sanoja ja lauseita. Kirjoittamalla nopeasti ja virheettä voi kerätä alati kasvavaa kombo-bonusta, jonka hallitseminen on ainoa keino sijoittua verkkoon ladattavilla pistetilastoilla. Peli on kuitenkin kirjoitusasun suhteen varsin anteeksiantava: esimerkiksi välilyöntejä ja isoja kirjaimia ei ole pakko syöttää ollenkaan, eikä muutama väärä painalluskaan siellä täällä vielä nollaa koko komboa.

Sanat ja lauseet joita pelaajan tulee kirjoittaa ovat sattumanvaraisia ja ne vaikeutuvat pelin edetessä. Zombien niittäminen nurin kirjoittamalla lausahduksia kuten ”You startled me!” tai ”Violent Crime Simulator” herättää väistämättäkin naurunhörähdyksiä. Valitettavasti kaikki tuntuu kuitenkin paljon tarkoitushakuisemmalta kuin alkuperäisessä Typing of the Deadissa, jossa sanojen täydellinen irrallisuus ympärillä vallitsevasta zombie-apokalypsistä oli kaikessa tahattomuudessaan nerokasta.

Absurdi pelimekaniikka sopii kuitenkin kuin nyrkki silmään Overkillin grindhouse-elokuvia parodioivaan tarinaan. Pelissä seurataan Agentti G:tä ja etsivä Washingtonia heidän jahdatessaan kiinalaisesta ruoasta tykkäävää rikollispomoa Papa Caesaria, joka on  sattumoisin vapauttanut kaupunkiin mutageeniä joka muuttaa ihmiset verenhimoisiksi hirviöiksi. Dialogi on alusta loppuun täysin älytöntä pissa-, kakka- ja tissihuumoritykitystä, jossa mauttomuuden rajoja koetellaan useampaankin otteeseen. Jokainen repliikki on ääninäytelty niin surkeasti kuin vain ikinä mahdollista, ja kohtauksesta toiseen kuljetaan kieli tiukasti poskessa ja liiterillinen pilkettä silmäkulmassa. Yllättäen vitsit kuitenkin jaksavat naurattaa loppuun asti. Tunnelman kruunaa päälle lyöty suttuinen filmgrain-filtteri ja mainio, 70-luvun hengessä tehty soundtrack.

Ehkä osasyy siihen miksi huumori ei ala tökkimään on pelin erittäin lyhyt kesto. Yksi läpipeluu kestää vain noin viisi tuntia, minkä jälkeen peliin tosin aukeaa lisää vaikeustasoja. Mukana on myös roppakaupalla lisäsisältöä, mukaan lukien PlayStation 3:lle julkaistu House of the Dead: Overkill Diretor’s Cut -valopyssyräiskintä PC:lle sovitettuna. Director’s Cutia voi pelata joko hiirellä tai peliohjaimella, mutta molemmat ohjausmuodot tuntuvat yllättäen onnettoman epätarkoilta. Kaikkia pelimuotoja voi myös pelata kaverin kanssa verkon yli, mutta jostain järjettömästä syystä paikallinen moninpeli on jätetty kokonaan pois.

Parodia on vaikea  taiteenlaji, jossa helposti sorrutaan toistamaan parodian kohteen virheitä sen sijaan että niistä tehtäisiin osuvasti pilaa. Overkillin vitsit osuvat kuitenkin onneksi useimmiten maaliin, vaikka silloin tällöin tuntuvatkin varsin väkinäisiltä. Zombie-strippareineen ja rasistisine stereotyyppeineen Overkill voi olla tiukkapipoille ja ammattiloukkaantujille liian kuumottava. Jos kuitenkin sisäinen ylä-asteelaisesi elää ja voi hyvin, sinua odottaa harmillisen lyhyt mutta ratkiriemukas pelikokemus.

 

 

Lisää aiheesta

The Typing of the Dead (PC, DC)

Lue  myös

Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

New Beginning: Final Cut (PC)

Rayman Fiesta Run (iOS)

Sports Champions 2 (PS3)

Trials Evolution: Gold Edition (PC)

WWE 2K14 (PS3, Xbox 360)