Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 4: The Bogey Man (PC, 360)

10.08.2009 16:40 | Juho Anttila

Golf on vaaraksi yleiselle terveydelle. Se kietoo pauloihinsa ja addiktoi hengeltään vahvimmankin. Lopulta pallon hakkaaminen vetää itse kunkin alas syvimpään viemäriin.

Tämän joutuu myös keksijäystävämme Wallace kokemaan, kun yritys selvitä kiusallisen pulman aiheuttaneesta väärinkäsityksestä saa hänet hakeutumaan paikallisen golfklubin jäseneksi. Mutta kuten arvata saattaa, tämä on vain alkua.

Neljäs ja viimeinen osa Wallace & Gromit’s Grand Adventures -pelisarjaa vie tutut ystävykset mukaan golfin joskus sangen erikoiseen maailmaan. Samalla kurkistetaan kaupungin historiaan ja sidotaan yhteen edellisissä osissa irralleen jääneitä juonenpäitä. Mutta onko loppu onnellinen myös pelaajan kannalta?

Pulmia ja puzzleja

Seikkailupelien ystävänä olen fanittanut Telltale Gamesia firman ensimmäisistä julkaisuista lähtien. Wallacen ja Gromitin elokuvamuotoiset edesottamukset löytyvät myös itseoikeutetulta kunniapaikalta dvd-hyllystäni. Siksi onkin ollut ilo seurata, kuinka suurella tyylillä ja kunnioituksella Aardman-studioiden ideoima maailma hahmoineen on saatu siirrettyä pelimuotoon.

Vielä ilahduttavampaa oli huomata, että sarjan neljäs osa nousee omissa kirjoissani koko paketin onnistuneimmaksi kokonaisuudeksi. Kaikki se, missä edelliset jaksot onnistuivat, toimii myös The Bogey Manissäkin, mutta kaikkein tärkeimmän osa-alueen, puzzlesuunnittelun, puolella venytään puttauksen mitan edeltäjien ohitse.

Sarjan edellinen osa, The Muzzled, tuntui välillä jopa hitusen hätäiseltä. Bogey Manin tarjoamat ongelmat muodostavat sen sijaan ehjän kokonaisuuden läpi pelin. Erityisesti seikkailun alkupuolella pähkäiltävä avainten etsiminen ja koko nelikon onnistunein loppupuzzle jäivät mieleen, mutta myös pienemmät pulmat tuntuivat loogisilta ja ennen kaikkea hauskoilta.

Vaikeustasoakin on viilattu hieman edellisiä korkeammalta, vaikka kovin suuresta haasteesta ei vieläkään voida puhua. Telltalen filosofiaan kuuluu tehdä pelejä, jotka viihdyttävät, mutta eivät turhauta. Harmaita aivosoluja kiduttavia haasteita hakevat saattavat pettyä helppouteen, mutta muut pääsevät kokemaan oivaltamisen ja onnistumisen riemua hyvien tarinoiden ohessa. Lontoon kielellä näitä kuvaamaan voisi lanseerata vaikka termin ”casual adventure”.

Tee-hetki vai teehee-hetki?

Wallace & Gromit’s Grand Adventures on The Bogey Manin myötä saatu kääräistyä pakettiin ja nyt onkin oiva hetki tarkastella, minkälaisen kokonaisuuden Aardmanin ja Telltalen yhteistyö poiki. Rakastettujen brändien siirtäminen mediasta toiseen kun on aina riskialtista puuhaa. Ilman aitoa välittämistä tuloksena on helposti sielutonta lisenssiroskaa.

Grand Adventures onnistuu mainiosti nimenomaan siinä tärkeimmässä asiassa: alkuperäismateriaalin hengen säilyttämisessä. Mikä tahansa sarjan neljästä episodista toimisi melko pienin muutoksin myös ehtana Wallace & Gromit -lyhytelokuvana. Tämä jos mikä on kunnioitettava saavutus miltä tahansa lisenssipeliltä.

Kriitikko ei silti olisi kriitikko, jos hän ei löytäisi myös jotain nipotettavaa. Jo aiemmin mainittu alhainen vaikeustaso voi muodostua kynnyskysymykseksi joillekin. Yksittäisten episodien lyhyt kesto harmittaa varmasti myös monia. Toisaalta hintakaan ei ole huima ja kaikkien neljän osan läpi pelaamiseen kuluu kuitenkin helposti kymmenestä viiteentoista tuntia.

Kaiken kaikkiaan käsissä on lämminhenkinen, viihdyttävä ja nauruhermoja kutkuttava seikkailupelikokonaisuus. Ironista kyllä, Wallace & Gromitin pahin uhkaaja löytyy saman firman sisältä. Uusien Monkey Island -seikkailujen kerätessä ansaittua kiitosta saattavat mainioiden vaha-animaatioiden digitaaliset perilliset jäädä pienemmälle huomiolle. Todellisen seikkailupelifanien ei kuitenkaan tarvitse valikoida, sillä molemmat sarjat ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia seikkailuhelmiä. Toivoa sopiikin, että saamme nauttia hassun keksijän ja uskollisen koiran edesottamuksista vielä ainakin toisen kauden verran.

 

 

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Tulossa: Xbox 360
Laitevaatimukset: PC Windows XP (SP2) tai Vista, 2,0 Ghz Intel Pentium 4 tai vastaava prosessori, 512 Mt muistia, 310 Mt kiintolevytilaa, 64 Mt DirectX 8.1 -yhteensopiva näytönohjain, Direct X 9.0c
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/wallaceandgromit
Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 3: Muzzled!

Kuka päästi koirat ulos? Tai pikemminkin, minne sijoittaa lauma hurttia, kun myrsky tuhoaa paikallisen kennelin? Eiväthän koiraparat tietenkään ilkeyttään sotke paikkoja, mutta ongelmia paosta seuraa joka tapauksessa.

Onneksi paikalle saapuu kuin tilattuna Monty Muzzle, herrasmies, joka lupaa järjestää hyväntekeväisyystivolin uuden koirakodin rahoittamiseksi. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä äkkiseltään katsoen näyttää.

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: The Last Resort (PC)

Tutut sankarimme Wallace ja Gromit aloittivat uudet ylväät seikkailunsa PC-seikkailijoiden ruuduilla kamppailemalla jättimäisiin mittoihin kasvaneita mehiläisiä vastaan. Itseaiheutetun pulman ratkominen kävi voimille ja loma tekisikin jo terää.

Englantilainen sää ei kuitenkaan suosi rannalla löhöilemistä, mutta sehän ei keksijää pysäytä. Lomaparatiisin voi rakentaa vaikka kellariin. Naapurustokin pääsee nauttimaan ranta-auringosta, maksua vastaan tietenkin. Tällä kertaa mikään ei voi mennä pieleen, eihän?

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: Fright of the Bumblebees (PC)

Useimmat lisenssipelit tapaavat olla laadultaan valitettavan kyseenalaisia. Aina välillä herkullinen lisenssi löytää kuitenkin kodin sellaisen tekijän luota, joka dollarinkuvien kumartamisen sijasta osoittaa lähdemateriaalille sen ansaitsemaa kunnioitusta.

Sam & Maxilla ihastuttanut Telltale Games on juuri tällainen kehittäjä. Odotukset ovatkin korkealla, kun studion uuden episodipohjaisen Wallace & Gromit -seikkailun ensimmäinen osa on vihdoin valmis. Mutta tavoittaako Fright of the Bumblebees brittiläisen animaatiolegenda Aardvarkin luomien elokuvien riemastuttavan huumorin?

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC)

Kesäkuun alussa järjestetyn E3-tapahtuman suurin uutispommi oli monelle pelaajalla Telltale Gamesin ilmoitus uusista Monkey Island –peleistä. Vino pino naavapartoja lukee Lucasartsin legendaarisen merirosvoseikkailun yhä suosikkipeliensä joukkoon, joten tilausta uudelle osalle oli.

Samalla Telltalen edessä oli kuitenkin mammuttimainen urakka: voiko pelaajien vuosien varrella patoutuneita odotuksia täyttää mitenkään vai onko tuloksena armotonta dissausta? Ensimmäisen osan perusteella dissattavaa ei paljon ole, vaan kyseessä on Telltalen parhaimmistoon kuuluva peli.

Lue myös

Guitar Hero: Greatest Hits (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Sims 3 (Mac, PC)

Star Ocean 4: The Last Hope (360)

Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure (Wii)