UUSIMMAT

XIII Century: Death or Glory (PC)

11.07.2008 16:00 | Miikka Lehtonen

Venäläisen 1C Gamesin XIII Century on sangen mielenkiintoinen tapaus. Peli tunkee nimittäin markkina-alueelle, jolta ei juuri kilpailua löydy, mutta jolla se vähäinen kilpailu on sitäkin tiukempaa.

Keskiaikaisten strategiapelien kiistaton kuningas, herra ja Hidalgo on nimittäin selkeästi Medieval: Total War. Ei olisi kuitenkaan ensimmäinen kerta, jolloin venäläinen softatalo yllättää pusikoista ja näyttää kapitalisteille, mistä toveri kana pissii.

XIII Century sijoittuu jo nimensäkin ennakoimalla tavalla pimeälle keskiajalle, jolloin Euroopassa viljeltiin maata, kuoltiin kulkutauteihin ja sodittiin. Maanviljely ja kulkutaudit jäävät muille peleille, sillä XIII Century keskittyy sodankäyntiin.

Tätä tarkoitusperäänsä varten se antaa pelaajan hypätä jos jonkinlaisten ajankohtaan sopivien valtioiden puikkoihin komentamaan niiden armeijoita taistelukentällä ikuisia vihollisiaan vastaan. Aitojen armeijoiden ja valtioiden ohella pelissä nähdään myös ajankohdasta tuttuja kuninkaita, ruhtinaita ja komentajia, jotka tuovat omaa lisäväriään kentälle.

Suurin pesäero Total War -sarjaan tehdään siinä, ettei pelistä löydy minkäänlaista valtakunnan hallintaa, vaan se tarjoaa puhdasta sotimista. Vaikka tämä auttaakin fokusoimaan pelin tiukemmin kehitystiimin haluamalle osa-alueelle, se tarkoittaa samalla sitä, että pelin viehätysvoimasta katoaa melkoinen pala.

Onhan ranskalaisten keihästäminen näinkin hauskaa puuhaa, mutta se on paljon hauskempaa, kun keihään toisessa päässä istuu sen oman kuningasperheen esikoinen ja suuri toivo, jonka varassa lepäävät toivot yhtenäisestä Euroopasta.

Rampa kuningas

Koska taktiset taistelut, eli siis armeijoiden komentaminen taistelukentällä, ovat pelin ainoa sisältö, olisi syytä toivoa, että ne olisi sentään hoidettu viimeisen päälle. Valitettavasti vaikka XIII Century on hyvä pelinavaus ja hetkittäin viihdyttävä peli, se kärsii siitä itärajan takaisen pelikehityksen kääntöpuolesta: teknisestä töppäilystä.

Peli itsessään voisi olla Medieval: Total War II uusilla grafiikoilla varustettuna, niin samankaltaista pelien pelattavuus ja jopa käyttöliittymä ovat. XIII Century tosin jää kaikessa jälkeen. Joskus enemmän, joskus vähemmän.

Käyttöliittymä tuntuu auttamattoman sekavalta, ruudunpäivitys tahmaa ihmeellisen paljon näinkin rujoksi peliksi ja lisäksi tekoäly saa vähän väliä onnettomia älyttömyyskohtauksia. Sen sijaan että mäkeä ylös nousevat ranskalaisritarit tekisivät murskaavan rynnäkön päin brittiläisten jousimiesten asemaa, miehet päättävätkin popsia hetken patonkia keskellä murhaavaa tulitusta ja lähteä sen jälkeen lönkyttelemään rauhassa mäkeä alas. Ei näin.

Pieniä ongelmia sietäville ja sekavasta alkuhässäkästä ohi pääseville on kuitenkin tarjolla muutamia mukavia tärppejä. Peli todella ottaa kaiken irti erilaisten maastojen hyödyistä ja haitoista eri yksiköille, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että suotuisan taistelupaikan valitseminen on avain voittoon. Aivan kuten oikeastikin.

Kivaa on myös se, että peli pyrkii selkeästi korostamaan eri valtakuntien vahvuuksia. Yksiköitä löytyy sen miljoona erilaista ja niillä on myös eroja. Ranskalainen ja saksalainen ritari eivät ole vain graafisia variantteja toisistaan, vaan ranskalaiset ovat pitkien ja jalojen perinteidensä kautta tujumpia sotilaita. Saksalaisilla on toki nokittaa vastaan omilla erikoisuuksillaan, mikä tuo peliin taas mukavasti lisää värinää.

XIII Century on siis rosoisuudestaan ja häpeämättömästä Total War -sarjan apinoinnistaan huolimatta mielenkiintoinen peli. Jos kehitystiimi olisi jaksanut viimeistellä teoksensa, se olisi suorastaan hyvä peli, joten toivo elää yhä päivitysten muodossa. Tällaisenaankin se tarjoaa kelvollista viihdettä ajankohdasta pitäville, sekä toivottavasti myös hyvän kehitysalustan jatko-osaa varten.

Tekijä: Unicorn Games
Julkaisija: 1C Games
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Saatavilla: PC
Laitteistovaatimukset: Windows XP SP 2, Pentium IV 2,4 GHz, GeForce 5200, 512 Mt muistia
Pelin kotisivu: http://www.1cpublishing.eu/game/xiii-century/

Lisää aiheesta

Arvostelu: Medieval II: Total War (PC)

Arvostelu: Fantasy Wars (PC)

Arvostelu: Imperium Romanum (PC)

Arvostelu: Rome: Total War – Alexander (pc)

Lue myös

Sanokaa hyvästi Jack Thompsonille

Rock Band vei Harmonixin oikeuden eteen

Rock Band vei Harmonixin oikeuden eteen

Keskustelu

Medievalista puheen ollen itse en kyllä pysty/halua pelata sitä vanillana. Sillä tekoäly on aivan lapsenkengissä ja muutenkin pelissä on paljon puutteitta. Tosin Stainless Steel modilla varustettuna Medieval 2 on yksi parhaista peleistä mitä olen pelannyt. Harmittaa vähän kun nykyään pelifirmat tuntuvat jättävän paljon modaajien varaan aka Oblivion.

Ootko ladannut patchit? Kattelin pelin foorumeilta, että tähän olisi jo lisäri tulossa johon suurinpaan osaan vioista ja puutteista on tulossa korjausta. Itse pistin juuri noin 10min tämän tilaukseen assasins creedin directors cutin kans :D

Omia kokemuksia sellasen 6 tunnin session jälkeen.
– Yksiköiden liikkeiden animointi on kauheaa. Eihän sitä huomaa ellei lähelle mene, mutta kyllähän sen aistii.
– Välipuheet ovat jotenkin töksähteleviä ja tarpeettoman oloisia ”on tässäkin kentässä joku järki” selityksiä.
– Yksikkölaumoilla on tasan se 2 eri vastausta, ja kun niitä joutuu klikkaamaan ja kutsumaan läjäpäin samoja ja satoja kertoja kertoja per kenttä, kyllästyin aika nopeasti saman ”swordsmen, pikemen” wawin kuunteluun. Taisteluäänet ja taustamusiikki eivät muutenkaan tehneet minkäänlaista vaikutusta.
– Muodostelmien asettaminen ”mukavasti”, ei olekkaan niin mukavaa. Eikä muodostelmat liiku aina aivan mudostelmassakaan.
– Statistiikkaa yksiköistä on enemmän kuin Total Warissa, mikä on ihan hyvä lisäys, tiedät ainakin mitkä asiat vaikuttavat ja miten. Myöskin sen että nyppylän päällä metsän laidassa parin keihäsmiehen kanssa jöpöttävä jalkajousiryhmä on kuolematon koska se saa maksimi boonukset kaikkeen puolustukseen =)
– Lievästi yksinkertaisemman oloista selkeästi haettu pelissä tarkoituksella ja se näkyy, maksimi väännöksillä peruspelikonella pisti yli 50fps vaikka oli näyttö täynnä toimintaa. Peli on selkeesti sulavammin rullaavampi (ja nopeammin toimintaan pääsevä) kuin ainoa kilpailijansa.

Varmasti hyvä peli niille joilla ei ole mahtimyllyä pyörittämään hienointa Total Waria mutta haluavat silti pelata 3d shakkia tuhatpäisillä nappuloilla.

Itse päädyin uninstalloimaan kun engine crashaa ikävästi juuri silloin kun et ole savenappulaa käyttänyt. Missä lie vika…

Muropaketin uusimmat