Z Steel Soldiers (iOS)

12.06.2015 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Bitmap Brothers / Kavcom Limited
Julkaisija: Kavcom Limited
Testattu: iPad
Saatavilla: Android, iOS, PC
Laitevaatimukset: PC Windows Vista tai uudempi, Intel Core 2, 2 Gt muistia
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 5,99 euroa (Android), 6,99 euroa (iOS) tai 10,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.kavcom.co.uk/zsteelsoldiers/
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Brittikehittäjä Bitmap Brothers oli ennen muinoin yksi suurista. Upeat Amiga-pelit tekivät firmasta legendan, mutta PC:llä homma ei enää toiminut. Ja ryminä pohjalle oli nopeaa, sillä 1996 julkaistu reaaliaikanaksu Z oli kurja peli – eikä sen jatko-osa Z2: Steel Soldiers ollut paljoa parempi. Ja siihen se tarina sitten pian päättyikin, merkityksettömyyden kadotukseen.

Erikoista kyllä, Bitmapin tarinaa on kuitenkin lämmitelty viime aikoina. Firman peleistä on tulossa kirja ja Z2 on lämmitelty sekä PC:lle että iOS-laitteille.

Miksi, sitä voi toki kysyä. Olisihan firmalla parempiakin pelejä kierrätettäväksi mutta Zetaa vain vedetään.

No, onhan se ainakin yhdessä mielessä kiinnostava peli. Ei kunnon RTS-sotanaksuja mobiililaitteille paljoa ole. Eikä joukko tarkalleen ottaen nytkään kasvanut. Kehutaan kuitenkin sen verran, että vaikka tätä ei voi kunnon PC-naksuihin pelattavuudeltaan verratakaan, on se sentään mobiililaitteille ihan tyydyttävä viritys. Mutta kaukana, niin kovin kaukana kunnollisen hiirellä pelattavan naksusodan meiningistä.

Mobiilipelikoneen rajoitukset tuntuvatkin heti genren pitkäikäisen ystävän hyppysissä. Pelaaminen on suoraviivaista, jopa tyhmää. Omilla eikä vihollisilla ole kummoistakaan tekoälyä, eikä joukkojen komentaminen ole erityisen nautinnollista. Sodat on rakennettu askel askeleelta eteneviksi kahakoiksi, joissa ei juuri yllätyksiä tarjoilla – ja hyvä niin, kosketusnäyttöhiplailemalla kun ei pysty kovin letkeästi reagoimaan.

Periaatteessa toki homma toimii – karttaa voi liikutella ja pyöritellä, mutta joukkojen valitseminen ja ryhmittely eivät toimi likimainkaan niin sujuvasti kuin pitäisi. Lisäksi niitä ei voi myöskään ryhmittää ja pikavalita. Nämä ihan perusmekaaniset puutteet syövät naksusotijan mielenkiintoa ja motivaatiota sen verran, että tekee mieli polkaista käyntiin ihan mikä tahansa keskivertokin PC-naksuttelu. Niissä kun on ainakin pelattavuus paremmin hanskassa.

Zetassa on toki hyvääkin. Sen klassinen ulkonäkö on kiva ja tarinankerronnassa on robotteineen kaikkineen tiettyä viehättävän typerää machoutta. Ja jos tabletillaan haluaa aivan ehdottomasti naksusotia, niin kyllä Z tarjoaa siihen jonkinlaiset perusvälineet ja kampanjan etenemisen myötä koko ajan monipuolistuvaa sodittavaa.

Genreen tietokoneilla perehtyneille en silti tätä kykene edes kokeiluun. Pelatkaa ennemmin taannoista PC-versiota, jos on ihan pakko.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Blitzkrieg 3 –ennakko (PC) 

Company of Heroes 2: Ardennes Assault (PC) 

Homeworld Remastered Collection (PC) 

Jagged Alliance Flashback (Linux, Mac, PC) 

Palomiessimulaattori Rescue 2 julkaistiin! 

Total War: Attila (PC) 

 

Muropaketin uusimmat