Uusimmat

Ääninäyttelijät äänestivät lakon puolesta

08.10.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Pelinkehityksen kulisseissa on viime viikkojen aikana kiehunut, kun pelijulkaisijat ja amerikkalainen ääninäyttelijöiden ammattiliitto SAG-AFTRA ovat vääntäneet työsopimuksista. Alan edelliset työsopimukset on taottu joskus 90-luvulla, jolloin ääninäyttely oli tietenkin vielä aivan lapsenkengissään, eikä läheskään yhtä merkittävässä roolissa kuin nykyään.

Ymmärrettävästi liitto ja sen jäsenet haluaisivat sopimuksiin hieman päivityksiä. Merkittäviä kysymyksiä ovat muun muassa rojaltit, stunttikoordinaattorit ja vaarallisen työn lisä. Ääninäyttelijät toivoisivat, että jos peli myy yli kaksi miljoonaa kappaletta, sen ääninäyttelijät alkaisivat saada rojaltteja, jotka olisivat maksimissaan muutamia tuhansia taaloja.

Lisäksi liiton edustajien mukaan on yhä yleisempää, että ääninäyttelijöitä pyydetään myös näyttelemään fyysisesti liikkeenvangitsemista varten, ja tässä työssä tehdään usein stuntteja, joita valvomassa on suunnilleen koodari-Pena. Liitto haluaisi, että jos paikalla tehdään stuntteja, siellä olisi myös stunttikoordinaattori pitämässä huolta turvallisuudesta.

Vaarallisen työn lisä ääninäyttelyssä kuulostaa hieman huvittavalta, mutta siinäkin on vissi pointti. Usein pelejä varten näyttelijöitä pyydetään vaikka huutamaan tai muuten käyttämään ääntään rasittavilla tavoilla pitkiä aikoja. Kun sitten tällaisen session jälkeen äänihuulet ovat mäsänä muutaman päivän ja puhumisesta ei oikein tule mitään, työnteko on mahdotonta. Niinpä liitto haluaisi myös, että äänihuulia rasittavista suorituksista maksettaisiin lisää.

Vastapuolella istuva pelijulkaisijoiden järjestö ei lotkauttanut korvaansa vaatimuksille, joten liiton jäsenet äänestivät sen puolesta, halusivatko he valtuuttaa koko liittoa koskevan lakon. Lakkouhan toteutumiseen olisi tarvittu 75% myöntäviä ääniä kaikilta jäseniltä, mutta niitä tuli lopulta 96.5%. Niinpä lakko on nyt valtuutettu ja toteutunee, ellei viime hetken neuvotteluissa saada aikaan läpimurtoa.

SAG-AFTRAn vaatimuksia on kritisoitu muun muassa sillä, että pelinkehittäjilläkään ei ole samanlaisia rojalttipykäliä sopimuksissaan, joten miksi sinänsä pienempää hommaa tekevillä näyttelijöilläkään pitäisi olla. Pelinkehityksessähän ei juuri mitään ammattiliittoja tunneta, joten itse ehkä lähestyisin asiaa toisesta perspektiivistä. Se, että pelinkehittäjien asiat ovat päin persettä, ei ole mikään oikeutus sille, että muut pitäisi vetää alaspäin samaan mutaan, vaan heidänkin oikeuksiaan pitäisi tarkistaa.

Lähde: Variety

Lisää aiheesta

Dawn of War II:n ääninäyttelijät esittäytyvät mainiossa videossa

Modern Warfare 2:n lentokenttäkohtaus mursi ääninäyttelijät

Uusi Batman, uudet ääninäyttelijät