UUSIMMAT

Ajankohtaista pelihistoriaa: säteilyä Chernobylissä

23.03.2011 17:00 | Jukka O. Kauppinen

Japanin maanjäristystä seuranneen tsunamin tuhojen ja sen sivuvaikutuksena aiheutuneen ydinreaktorihäiriön myötä ydinvoima ja tikittävät geigermittarit ovat taas kovasti ajankohtaisia aiheita. Ja tietysti joditablettien hamsterointi.  Japanin reaktorit ovat kuitenkin yhä kohtuullisen stabiilissa tilassa, eikä niiden johdosta tarvitse paljoa hötkyillä. Tsunamihan oli kuitenkin se juttu, joka aiheutti oikeasti laajamittaista tuhoa ja tuhansia kuolemia.

Mutta kuten kaikissa ihmisten rakentamissa asioissa, tekniset laitteet voivat aina mennä rikki. Ja aivan liian usein inhimillisen tekijän seurauksena. Kuten Tsernobylissä vuonna 1986.

Kuten tunnettua, Tsernobylissä tapahtui niin sanoakseni oikea ja vakava ydinonnettomuus, jossa reaktori räjähti testitilanteessa suoritetun turvajärjestelmien ohittamisen ja täydellisen huolimattomuuden johdosta. Ympäristöön levisi runsaasti radioaktiivista säteilyä ja reaktorin lähialueilta evakuoitiin 336 000 ihmistä, joskin loppujen lopuksi onnettomuuden johdosta on menehtynyt vain muutama tuhat ihmistä.

Vähemmän tunnettua lienee se, että amerikkalainen Cosmi-pelitalo ryntäsi vauhdikkaasti apajille, julkaisten Chernobyl-nimisen ydinvoimalasimulaation jo seuraavana vuonna.

Chernobyl – Nuclear Power Plant Simulation ilmestyi C-64:lle. Pelaaja oli ydinvoimalan teknistä henkilökuntaa, joka istui voimalan hallintalaitteiden ääressä yrittäen pitää reaktorin hallinnassa. Varoitusvalot välkkyvät ja ruuduilla pärisee ilmoitus ”reaktori vaarassa sulaa”. Kiina-ilmiön välttääkseen pelaaja käytti voimalan turvajärjestelmiä (jotka olivat todellisuudesta poiketen sentään käynnissä), yrittäen pitää tilanteen hallinnassa ja pelastaa päivän.

Jos sählää, niin jytypum, reaktori poksahtaa.

Mitään klassikkoa pelistä ei tullut, eikä siitä tunnu löytyvän juurikaan tietoa suuresta internetistä. Jokin pieni etiäinen sen olemassaolosta kuitenkin muistutti, vaikka joskus omistamaani alkuperäispeliä ei enää näemmä löytynytkään. Harmi.

Käpyisimmät retrosedät muistanevat Cosmi Corporation -pelitalon parhaimmin peleistä Aztec Challenge, Forbidden Forest ja The President is Missing.

Lisää aiheesta

Ajankohtaista pelihistoriaa: Commando Libya

Ajankohtaista pelihistoriaa: Stealth Fighter ja Libyan ilmapuolustuksen salaisuudet

Lue myös

Edes Tommy Vercetti ei säästy ajan hampaalta – Vice City tänään

Homefront (PC, PS3, Xbox 360)

Kinect-pelit testissä: Crossboard 7, Dance Evolution, Dance Paradise, Fighters Uncaged, Get Fit With Mel B, Motion Sports, Sonic Free Riders, Sports Island Freedom ja Zumba Fitness

Outland-ennakko (PS3, Xbox 360)

Keskustelu

Mahtoipa olla mielenkiintoinen peli.

Ja Japanissakin vanhoja paskoja olleet ja pitäny ajaa alas jonkun aikaa sitten kuulemma.

”jollain meistä saattaa olla jopa sukulaisia jossain Tokiossa, ja jos tämä oli tosiaan vakavassa hengessä kirjoitettu niin vedäppä lerppu korvillesi ja kuihdu pois…”

Niin, ja tämä. Tokiossa elämä jatkuu normaalisti. Ihmiset käyvät töissä. Junat kulkevat. Ruokaa riittää. Ei siellä asuvilla tai lomailevilla ole mitään hätää, kuten voi lukea mm. Tokiossa asuvien suomalaisten blogeista ja nettikirjoituksista.

Tokiossa mitatut säteilypiikit ovat olleet sitä paitsi pienempiä kuin normaali suomalainen maaperän taustasäteily, joten Tokionkin tilanne on tähän mennessä ollut yksinkertaisesti paljon melua tyhjästä.

Suhteellisuudentajua, taas kerran.

tv,
jok

””Tsernobylissä tapahtui niin sanoakseni oikea ja vakava ydinonnettomuus…””

”WTF? Jos tässä nyt oikeasti oli tarkoitus repiä jotain huumoria aiheesta”

Miksi yrittäisin repiä aiheesta huumoria?
Tsernobylissä räjähti reaktori, laajat alueet saastuivat vuosikymmeniksi ja satojatuhansia ihmisiä evakuoitiin.
Japanissa on reaktoreissa häiriöitä ja jäähdytysongelmia, mahdollisesti myös tapahtunut osittaista sulamista, mutta siellä ei ole tapahtunut mitään ydinkatastrofia eikä ydinsaasteen merkittävää leviämistä.

Maanjäristys ja tsunami sen sijaan aiheuttivat valtavaa tuhoa ja tuhansien ihmisten kuoleman.

Suhteellisuudentajua on lupa käyttää vakavissakin asioissa.

tv,
jok

Niin ja tchernobyl on määritelty edelleen kaikkein vakavimmaksi ydinvoimala onnettomuudeksi . Muistaakseni tuo määriteltiin asteikolla 1-10 asteikolle 8, kun japanin ydinvoimala onnettomuus on 7, eli maakohtaisesti muttei maailmanlaajuisesti vakava ydinonnettomuus.

@3

No etpä sinäkään näytä paljoakaan tietävän ydinvoimasta.

Chernobylin nelonen oli vanhanaikainen ja epäturvallinen. Sillä kun lähtee testailemaan täydessä rasituksessa, syntyy 30km eristysalue vuosikymmenien ajaksi, jonne ei ole peruspentillä mitään asiaa.

Fukushimassa voisi vaikka kaikki reaktorit räjähtää paskaksi, ja sinne voisi palata jo puolen vuoden sisällä.

@3:

Reaktoriinhan on saatu virrat, toisin kuin tchernobylissä joka siis tuhoutui täysin. Fukushimassa on vielä reaktoreita jotka käytännössä on toimivia, mutta joita ei saa käynnistää ennen kuin kaikki liitokset, johdotukset ja rakenteet on tarkistettu. Muutenhan säteily on alueella niin korkeaa jo, että laitos tullaan ilmeisesti hylkäämään ja purkamaan kun osa säteilyaineksista on puolittunut.

Tchernobyl oli sen verran keskellä eurooppaa ja maa-aluetta, että katastrofi oli huomattavasti vakavempi. Suomessahan ei oikein olisi saanut sienestääkkään muutamaan toviin. Tuolla syrjäseudulla (aasian kulmakunnilla monen meren takana) ei vaikutukset ole muulle maailmalle läheskään niin vakavat, tosin japanilaisillehan tuo on erittäin vakava onnettomuus.

Tonnikala, tuo opiskelijan jauheliha saattaa kokea merkittävää hinnan korotusta mereen valuneista radioaktiivisista aineista johtuen.

En kyllä ymmärrä miten voi ottaa herneen nenään siitä jos on jotain sukulaisia tokiossa, missä väki ei kärsinyt käytännössä yhtään niin paljon kuin tsunamin alle jääneet noin yli 20 000 ihmistä itärannikolla.

Nyt veti kyllä aika hiljaiseksi, huutaisin trollia jos ei kyse olisi näinkin vakavasta aiheesta, vaatii aika paljon pokkaa kutsua kolmen ytimen ja kolmen käytetyn polttoainealtaan osittaista sulamista ”ydinreaktorihäiriöksi”.
”Japanin reaktorit ovat kuitenkin yhä kohtuullisen stabiilissa tilassa, eikä niiden johdosta tarvitse paljoa hötkyillä.” Olisi kyllä kiva jos nämä toimittajat olisivat edes jonkin verran selvillä asioista mistä puhuvat, ymmärrettävää kyllä sinänsä kun ei siellä ole edes neljään päivään räjähtänyt mitään niin iltapäivälehdet menettävät mielenkiintonsa, tuommoiset mustat savut reaktoreista ja parinsadan asteen ylilämmöt ytimissä ei oikein tunnu enään missään. Ja ne parisataatuhatta evakuoitua jotka viimeisten säteilymittausten perusteella ei ole vähään aikaan palaamassa kotiinsa, niitäkö ei lasketa?
”Tsernobylissä tapahtui niin sanoakseni oikea ja vakava ydinonnettomuus…”
WTF? Jos tässä nyt oikeasti oli tarkoitus repiä jotain huumoria aiheesta niin kannattaisi pitää mielessä että jollain meistä saattaa olla jopa sukulaisia jossain Tokiossa, ja jos tämä oli tosiaan vakavassa hengessä kirjoitettu niin vedäppä lerppu korvillesi ja kuihdu pois…

Muropaketin uusimmat