Ajankohtaista pelihistoriaa: säteilyä Chernobylissä

23.03.2011 17:00 | Jukka O. Kauppinen

Japanin maanjäristystä seuranneen tsunamin tuhojen ja sen sivuvaikutuksena aiheutuneen ydinreaktorihäiriön myötä ydinvoima ja tikittävät geigermittarit ovat taas kovasti ajankohtaisia aiheita. Ja tietysti joditablettien hamsterointi.  Japanin reaktorit ovat kuitenkin yhä kohtuullisen stabiilissa tilassa, eikä niiden johdosta tarvitse paljoa hötkyillä. Tsunamihan oli kuitenkin se juttu, joka aiheutti oikeasti laajamittaista tuhoa ja tuhansia kuolemia.

Mutta kuten kaikissa ihmisten rakentamissa asioissa, tekniset laitteet voivat aina mennä rikki. Ja aivan liian usein inhimillisen tekijän seurauksena. Kuten Tsernobylissä vuonna 1986.

Kuten tunnettua, Tsernobylissä tapahtui niin sanoakseni oikea ja vakava ydinonnettomuus, jossa reaktori räjähti testitilanteessa suoritetun turvajärjestelmien ohittamisen ja täydellisen huolimattomuuden johdosta. Ympäristöön levisi runsaasti radioaktiivista säteilyä ja reaktorin lähialueilta evakuoitiin 336 000 ihmistä, joskin loppujen lopuksi onnettomuuden johdosta on menehtynyt vain muutama tuhat ihmistä.

Vähemmän tunnettua lienee se, että amerikkalainen Cosmi-pelitalo ryntäsi vauhdikkaasti apajille, julkaisten Chernobyl-nimisen ydinvoimalasimulaation jo seuraavana vuonna.

Chernobyl – Nuclear Power Plant Simulation ilmestyi C-64:lle. Pelaaja oli ydinvoimalan teknistä henkilökuntaa, joka istui voimalan hallintalaitteiden ääressä yrittäen pitää reaktorin hallinnassa. Varoitusvalot välkkyvät ja ruuduilla pärisee ilmoitus ”reaktori vaarassa sulaa”. Kiina-ilmiön välttääkseen pelaaja käytti voimalan turvajärjestelmiä (jotka olivat todellisuudesta poiketen sentään käynnissä), yrittäen pitää tilanteen hallinnassa ja pelastaa päivän.

Jos sählää, niin jytypum, reaktori poksahtaa.

Mitään klassikkoa pelistä ei tullut, eikä siitä tunnu löytyvän juurikaan tietoa suuresta internetistä. Jokin pieni etiäinen sen olemassaolosta kuitenkin muistutti, vaikka joskus omistamaani alkuperäispeliä ei enää näemmä löytynytkään. Harmi.

Käpyisimmät retrosedät muistanevat Cosmi Corporation -pelitalon parhaimmin peleistä Aztec Challenge, Forbidden Forest ja The President is Missing.

Lisää aiheesta

Ajankohtaista pelihistoriaa: Commando Libya

Ajankohtaista pelihistoriaa: Stealth Fighter ja Libyan ilmapuolustuksen salaisuudet

Lue myös

Edes Tommy Vercetti ei säästy ajan hampaalta – Vice City tänään

Homefront (PC, PS3, Xbox 360)

Kinect-pelit testissä: Crossboard 7, Dance Evolution, Dance Paradise, Fighters Uncaged, Get Fit With Mel B, Motion Sports, Sonic Free Riders, Sports Island Freedom ja Zumba Fitness

Outland-ennakko (PS3, Xbox 360)

Muropaketin uusimmat