Uusimmat

Anonymous kiistää Sony-murron

10.05.2011 16:50 Juho Anttila

Sonyn PSN-palvelun joutuminen hakkeroinnin kohteeksi on kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista tietoturvatöppäyksistä. Jättifirma joutuu itse kantamaan aiheesta raskaimman vastuun, olihan PSN-palvelun tietoturva luvalla sanoen luokattoman huonoa. Murron tehnyt taho on sen sijaan yhä hämärän peitossa.

Kun verkon vaikeudet alkoivat, kääntyi monen syyttävä sormi Anonymous-ryhmittymän suuntaan. Olihan yksityisyyden puolesta megayhtiöitä vastaan taisteleva ryhmittymä ehtinyt hyökätä jo kertaalleen Sonyn verkkoa vastaan. Ryhmä kiisti osallisuutensa temppuun jo tuoreeltaan, mutta nyt epäilykset ovat heränneet uudestaan.

Sony ilmoitti aikaisemmin löytäneensä palvelimiltaan tiedoston nimeltä ”anonymous”. Yhtiön ilmoituksen mukaan tiedosto sisälsi palan hakkeriryhmän sloganista ”we are legion”. Löydöksen seurauksena Sony nosti Anonymous-ryhmän omissa epäilyksissään ainakin yhdeksi hyökkäyksen takana olevista tahoista.

Anonymous on sittemmin reagoinut Sonyn kannanottoon omalla tiedotteellaan, jossa kiistetään osallisuus tapahtuneeseen. Tiedotteessa todetaan, että vaikka Anonymous onkin hajautettu useisiin itsenäisesti toimiviin osiin, ei ryhmän keskusjohto hyväksy luottokorttivarkautta. Ryhmä kieltääkin osallisuutensa käyttäjätietojen ja luottokorttinumeroiden varastamiseen.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että Anonymous kieltää ainoastaan varkauden. Osallisuutta palvelimille tehtyyn murtoon sen sijaan ei kielletä. Ryhmän tiedotus on yleensä ollut yksiselitteistä ja ilmatiivistä, joten tulkinnanvarainen sanamuoto on omiaan herättämään epäilyksiä. Kun toiminta on jo lähtökohtaisesti rikollista, on yllättävän helppoa astua rajan yli myös moraalisesti yksiselitteisen tuomittavan toiminnan puolelle.

Sonylle Anonymous-kollektiivin vastaus ei riittänyt, vaan yhtiö on sittemmin toistanut epäilynsä ryhmittymän osallisuudesta.

Jokseenkin huvittavasti muutamat tahot ehättivät epäilemään PS3:sta hakkeroineen GeoHotin olevan iskun takana.

Lisää aiheesta

PlayStation Networkin huoltotauko voi venyä kuuteen viikkoon

Sonyn toimitusjohtaja: Anteeksi

Asiantuntija: Sonyn palvelimilla ei ollut edes palomuuria

Myös Sony Online hakkerien kohteena: 25 miljoonan käyttäjän tiedot varastettiin

Sony: 10 miljoonan luottokortit ehkä varastettu

Huhupartio: yli kahden miljoonan PSN-käyttäjän luottokorttitiedot ovat nyt kaupan