Arvostelu Älä anna ulkoasun hämätä – Endling: Extinction is Forever on julma selviytymispeli

24.07.2022 20:00 Tuukka Hämäläinen

Endling: Extinction is Forever pistää pelaajan koetuksella useammalla kuin yhdellä tavalla. Piirrosmainen kettupeli on karua selviytymistaistelua.


Endling: Extinction is ForeverJulkaisupäivä: 19.7.2022
Studio: Herobeat Studios
Julkaisija: Handy Games
Saatavilla: PC, Xbox One, Nintendo Switch, PS4 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: 4 tuntia


Endling: Extinction is Forever on peli joka ansaitsisi enemmänkin huomiota osakseen. Se kuitenkin sattui ilmestymään epäonnisesti samana päivänä kesän odotetuimman pelijulkaisun Strayn kanssa, ja kettupeli ei pystynyt kilpailemaan huomiosta hypetetyn kissapelin kanssa.

Tämä on sääli, sillä Endling on nimittäin erittäin vaikuttava seikkailu – ja sen lisäksi melkoinen koettelemus herkemmille pelaajille.

Endling: Extinction is Forever on tyyliltään piirrosmainen seikkailupeli, jossa pelataan ketulla. Ulkoasun taakse piiloutuu kuitenkin karu selviytymistaistelu, jossa pelihahmon henki on jatkuvasti höllässä. Jo pelille annettu 16 vuoden ikäraja kertoo, että piirrosmaisesta tyylistä huolimatta pelin väkivalta on julmaa ja tunnelma on synkkä.

Endlingissä ohjastetaan maailman viimeistä kettuemoa, jonka tehtävänä on yrittää pitää neljä pienokaistaan hengissä. Alkumetreillä yksi pennuista kuitenkin kaapataan, ja kadonneen pennun jäljittämisestä muodostuu pelin tarinallinen selkäranka. Samalla on kuitenkin ruokittava jäljellä olevia pentuja ja välteltävä monenlaisia vaaroja, joita Endlingin maailmassa todellakin piisaa.

Endling sijoittuu ekokatastrofien ruhjomaan lähitulevaisuuteen, jossa jätevuoret, saasteet, maastopalot ja elintilan väheneminen ovat tehneet eläinten selviytymisestä vaikeaa. Käytännössä peli etenee yö kerrallaan, ja joka yö kettuemon pitäisi löytää pennuille ravintoa ja ehtiä päiväksi takaisin kotikoloon. Valoisallakin voi pelimaailmassa seikkailla, mutta päiväsaikaan liikkuvat ihmiset tekevät siitä huomattavasti vaikeampaa.

Kettuja uhkaavat metsästäjät, petoeläimet, ketunraudat ja ihan vaan nälkäkuolema. Liikkeellä täytyy pysyä, mutta turhia riskejä kannattaa välttää. Sivukuvassa pelattavassa pelissä kannattaakin opetella ristiin rastiin kulkevat polut tarkkaan, mistä tosin tekee vaikeaa se, että ympäristö myös muuttuu. Yöstä toiseen voi nähdä esimerkiksi metsän katoavan ympäriltään.

Pelin edetessä aukeaa uusia reittejä ja alueita, ja pennuille voi opettaa erilaisia selviytymistaitoja. Näitä ei ole aivan helppo löytää, mutta niistä on oikeasti hyötyä jopa selviytymisen kannalta.

Julminta on se, että pennut voivat kuolla. Se tapahtuu yksitellen, jolloin peli kuitenkin jatkuu ja kettuemo jatkaa matkaa jäljellä olevien pentujen kanssa.

Jos emo itse kuolee, on peli ohi ja jatkaa voi edellisestä lepohetkestä pesässä. Mitään varatallennuksia tai muitakaan helpotuksia Endling ei tunne, vaan virheet ovat peruuttamattomia. Täten jopa vetäytymällä pesään liian tyhjällä vatsalla voi pelata itsensä tilanteeseen, jossa kaikkia pentuja ei enää voi pelastaa.

Endling on siis julma peli, minkä tarinakin tekee äärimmäisen selväksi. Se ei kuitenkaan mässäile aiheellaan, vaan tuntuu pikemminkin melankoliselta ja toteavalta. Luonto ja luontokappaleet yrittävät parhaansa mukaan pärjätä maailmassa, jota ihminen aktiivisesti tuhoaa.

Juuri ihmisistä pelillä onkin todella vähän hyvää sanottavaa. Lohduttomuuden lomassa on pieniä pilkahduksia toivosta, mutta enimmäkseen Endlingin ihmiskuva on kyyninen. Kamalinta kaikesta tekee, että Endlingissä ei ole mitään erityisen korkealentoista ja mielikuvituksellista. Toisin kuin vaikkapa juuri Stray, tämä peli ei ole kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvaa scifiä. Kuten virallinen kuvauskin toteaa, Endling ”perustuu todellisiin, nykyhetken ongelmiin”.

Endling: Extinction is Forever on niitä pelejä, joiden pelaamisesta ei jää hyvä olo, mutta joita ei voi jättää kesken. Se on peli, jolla on painavaa sanottavaa ja sydän paikallaan, minkä vuoksi muutamat kauneusvirheet voi jättää huomiotta. Esimerkiksi ohjattavuus on paikoin vähän kankeaa ja kaikki mekaniikat eivät tunnu yhtä tarpeellisilta, mutta nämä ovat pikkuvikoja, jotka eivät lopputuloksessa paljon paina.

ENDLING: EXTINCTION IS FOREVER

Arvosana: 4/5

”Endling: Extinction is Forever kertoo eläimen osasta ihmiskunnan jaloissa. Se on karua selviytymistä, jossa ketunpoikaset kuolevat ja maailma roihuaa.”