Arvostelu: Kaikkien aikojen pelit on videopelien ystävän perusteos

08.05.2017 13:25 Tuukka Hämäläinen

Kaikkien aikojen pelit -tietokirja käsittelee videopelihistorian merkittävimpiä pelejä yli neljänkymmenen vuoden ajalta. Aleksandr Manzosin teosta voi suositella lämpimästi kaikille pelaajille ja videopeleistä kiinnostuneille.

Muun muassa Pelit-lehden pitkäaikaisena avustajana tunnettu Aleksandr Manzos on koonnut yksiin kansiin melkoisen läpileikkauksen videopelihistoriaa. Kaikkien aikojen pelit on napakka teos, joka käsittelee nimensä mukaisesti historian merkittävimpiä videopelejä.

Kirja on helposti lähestyttävä, eikä se vaadi erityisesti aiempaa pelihistorian tuntemusta. Teos käsittelee kutakin peliä itsenäisesti, eikä sitä tarvitse lukea kannesta kanteen. Siksi se sopiikin eräänlaiseksi hakuteokseksi peliharrastajalle. Toisaalta lukemalla kirjan kronologisesti syntyy mielenkiintoinen kuva siitä, millaisia kehityslinjoja pitkin videopelit ovat kehittyneet yli neljän vuosikymmenen aikana.

Manzos on valinnut käsittelyynsä kaikkiaan 30 peliä, jotka ulottuvat arcade-pioneeri Pongista (1972) aina vuoden 2013 indie-pulmapeliin Papers, Please. Pelivalinnat ovat enimmäkseen ymmärrettäviä, minkä näkee jo siitäkin, että kirja kattaa lähes kaikki Video Game Hall of Fameen nimitetyt klassikot. Joukkoon mahtuu niin sellaisa klassikoiden klassikoita kuin Tetris (1984) ja Super Mario Bros. (1985) kuin pelihistorian uudempia merkkipaluja, kuten Dark Souls (2011) ja Minecraft (2011).

Tavoitteena ei kuitenkaan Aleksandr Manzosin mukaan ole ollut koota listausta kaikkien aikojen kiistatta parhaista peleistä: ”Pikemminkin kyse on teoksista, joiden vaikutusta emme pääse pakoon, tiedostimme sitä tai emme. Nämä pelit ovat puskeneet rajoja ja määrittäneet uudelleen, mitä (ja miten!) pelien kautta voi tehdä.”

Joukkoon mahtuu pari persoonallistakin valintaa, kuten Resident Evil -sarja, josta Manzos noustaa alkuperäisen vuoden 1996 pelin sijaan esiin vuonna 2002 GameCubelle ilmestyneen uusintaversion, joka tunnetaan myös nimellä REmake. Kirjoittaja kuitenkin perustelee, että REmake on yksinkertaisesti parempi ja kestänyt myös paremmin aikaa.

Kaikkien aikojen pelien kaikissa luvuissa on samankaltainen rakenne, mikä tekee siitä todella helppolukuisen. Kunkin pelin kohdalla käsitellään itse peliä, sen kehityshistoriaa, jatko-osia ja merkitystä genressä. Kunkin pelin luvussa tavallaan perustellaankin se, miksi peli ansaitsee tulla käsitellyksi Kaikkein aikojen pelit -otsakkeen alla.

Muutamissa tapauksissa Manzos käyttää myös yhtä esimerkkiä käsitelläkseen laajempaa alagenreä. Esimerkiksi SimCityn (1989) kohdalla tulee käsitellyksi kaikki simulaatio pelit The Simsiin (2000) asti, ja niin sanottuja taidepelejä taas ruoditaan vuoden 2007 indiepeli Passagen kautta. Jälkimmäisestä kirjoittaja myöntää itsekin, että sen läsnäolo kirjassa herättää eniten hämmennystä.

Videopeleistä kirjoittaminen suurelle yleisölle, eli sisäpiiritiedon popularisointi, ei ole aina helppoa – tämän on jokainen pelitoimittajakin saanut huomata. Pelialalla on paljon hiljaista ja teknistä tietoa, jota on hankala selittää yleistajuisesti ja viihdyttävästi, sekä paljon omaa sanastoaan niin kehittäjien kuin pelaajienkin keskuudessa. Manzos suoriutuu kuitenkin tehtävästään erinomaisesti. Teos aukenee varmasti helposti myös kokemattomille pelaajille tai alaa tuntemattomille.

Kokonaisuutena Kaikkien aikojen pelit on mainio teos, joka ei jää pelkäksi klassikkopelien hehkuttamiseksi. Ikävä kyllä kirjalta löytyy hintaa liki 40 euroa, mikä tuntuu tyyriiltä kun ottaa huomioon, että kyse on lopulta pehmeäkantisesta, vain 214-sivuisesta kirjasta. Onneksi kyseessä on kuitenkin teos, joka ei ihan heti vanhene.

Kaikkien aikojen pelit

Tekijä: Aleksandr Manzos
Julkaisija: Avain
214 sivua

pelihistoria
Kaikki jutut aiheesta