Arvostelu | Outriders on mainio uusi räiskintäpeli, vaikka sen julkaisu menikin penkin alle

14.04.2021 20:30 | Ilari Hauhia

People Can Flyn tuoreen Outridersin julkaisu ei sujunut aivan odotetusti. Ensin pelaajat joutuivat kärsimään laajoista palvelinongelmista, jonka jälkeen vakava bugi vei pelaajien inventaarioista vaivalla hankitut varusteet. Teknisten ongelmien alta pilkottaa kuitenkin mainiolta vaikuttava räiskintäpeli, jota voi vieläpä tahkota yhdessä kavereiden kanssa.


Julkaisupäivä: 1.4.2021
Studio: People Can Fly
Julkaisija: Square Enix
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4 & PlayStation 5, Xbox One & Xbox Series X|S
Pelaajia: 1-4 (verkon välityksellä)
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 15 tuntia


Outriders vie pelaajat tulevaisuuteen maapalloa ensisilmäyksellä muistuttavalle Enoch-nimiselle planeetalle, josta piti tulla ihmiskunnan uusi koti. Pian kuitenkin selviää, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää, eikä Enoch olekaan aivan se strömsöläinen paratiisi mitä ensin odotettiin. Enoch-paneetalla riehuva outo myrsky tappaa monet kolonialistit, kun taas pieni osa myrskyn kanssa tekemisiin joutuneista ihmisistä saa erilaisia supervoimia.

Enochin piti olla ihmiskunnan uusi paratiisi, mutta pian planeetalle on käynyt kuten maapallolle kävi aiemmin – kaikki on tuhottu ja viimeiset eloonjäänet ovat toistensa kurkuissa kiinni.

Pelaajan luoma hahmo on yksi harvoista supervoimia saaneista pelaajista, kun pelaaja herää 31 vuoden kryo-unesta ja asettuu ECA-järjestön tueksi taistelemaan sekaannusta aiheuttavia kapinallisia vastaan.

Outridersin juoni on kuin suoraan B-luokan toimintaelokuvasta. Tarina ja dialogi eivät onneksi ota itseään turhan vakavasti, vaan mukana on myös runsaasti huumoria. Välillä pelihahmojen väliset keskustelut käyvät niin pitkiksi, että sormi hiipii kohti dialogin ohittavaa näppäintä, mutta muuten juoni sopii Outridersiin mainiosti.

Pohjimmiltaan Outriders on olan yli kuvattu nopeatempoinen räiskintä, jota voi pelata joko yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Pelaaja valitsee heti alkumetreillä hahmolleen mielesen hahmoluokan. Vaihtoehdot ovat pitkän etäisyyden päästä operoiva, maahan tykkitorneja ja muita varusteita kylvävä Technomancer, erilaisiin tulihyökkäyksiin keskittynyt Pyromancer, taistelukentän poikki teleporttaileva Trickster sekä vihollisten kanssa lähietäisyydellä taisteleva Devastator.

Valittu hahmoluokka vaikuttaa siihen, millaisia kykyjä pelaajan kykypuusta tulee löytymään. Outriders yhdistelee räiskintään vahvaa roolipelimäistä hahmonkehitystä ja uudet käyttöön aukeavat kyvyt antavat pelaajalle mahdollisuuden hienosäätää omaa taistelutapaa omaan makuun sopivaksi.

Yhtä lailla tärkeää on sopivien aseiden valinta. Viholliset tiputtavat taistelukentälle jatkuvasti toinen toistaan parempia aseita, joilla voi olla erilaisia erikoisominaisuuksia. Ase voi esimerkiksi jäädyttää tai myrkyttää viholliset. Pelaaja voi kantaa kerralla kolmea eri asetta, joiden väliltä yhdistettynä hahmon erikoiskykyihin voi löytää erilaisia synergioita.

Outridersin tarjoama toiminta on hauskaa ja monipuolista jo yksinkin pelattuna. Vielä hauskemmaksi pelaaminen muuttuu, jos mukaan saa houkuteltua pelikavereita. Silloin eri hahmoluokat pääsevät tukemaan toisiaan ja hahmojen välisiä synergioita voi keksiä entistä laajemmin.

Outriders on yksinpelattuna nopeatempoinen, mutta muutaman lisäpelaajan myötä kokemus muuttuu hyvässä mielessä entistä kaoottisemmaksi. Co-opia voi toki pelata myös sisäisen matchmaking-järjestelmän avulla tuntemattomien pelaajien kanssa, mutta silloin yhteistyö ei ole välttämättä yhtä sujuvaa kuin tuttujen kavereiden kanssa.

Ikävä kyllä People Can Flyn kehittämän Outridersin alkutaival on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Heti julkaisusta lähtien pelin palvelimia ovat vaivanneet lukuisat ongelmat, joiden vuoksi monet pelaajat eivät ole päässeet pelaamaan moninpeliä lainkaan. Lisäksi pelaajat ovat joutuneet tuijottamaan loputtomia latausruutuja sekä sietämään lukuisia kaatumisia. Kenties vielä suurempana harmina Outridersin inventaariobugi on tyhjentänyt monien pitkälle edenneiden pelaajien arvokkaimmat varusteet inventaarioista.

Kunhan tekniset ongelmat saadaan kuriin, voi Outridersia suositella kaikille niille räiskintäpelien ystäville, joita varusteiden rohmuaminen ja oman hahmon kehitys kiinnostavat. Vielä paremmasta pelikokemuksesta on kyse, jos sen pystyy jakamaan yhdessä ystävien kanssa.

OUTRIDERS

”Outriders tarjoaa nopeatempoista räiskintää, joka on parhaimmillaan koettuna yhdessä ystävien kanssa.”