Uusimmat

Arvostelu RTS-peli Starship Troopers: Terran Commandissa rökitetään övereitä avaruusötököitä

01.07.2022 21:00 Ilari Hauhia

90-luvun lopun satiirinen scifi-leffa Starship Troopers on nyt kääntynyt reaaliaikaiseksi strategiapeliksi. Pelissä on hyvän avaruusräiskinnän aineksia, mutta kokonaisuudessaan Starship Troopers: Terran Command olisi kaivannut vielä himpun verran enemmän hiomista. 


Mario Strikers: Battle League FootballJulkaisupäivä: 16.6.2022
Studio: The Artistocrats
Julkaisija: Slitherine
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1–8
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin 10 tuntia


Starship Troopers: Terran Commandissa pelaajan tehtävänä on puolustaa Kwalashan kaivosplaneettaa ulkoavaruuden Arachnid-ötökkähirviöiltä. Hyönteisiä ja hämähäkkieläimiä muistuttavat örkit rynnivät päälle kuin Zergit konsanaan, ja pelaajan tulee järjestää jalkaväki, mechat ja muut ihmisjoukkojen puolustusvoimat sopiviin asemiin, jotta ötökköinvaasio saadaan pysäytettyä.

Arachnideillä on puolellaan valtava määrällinen ja koollinen etulyöntiasema. Ihmisparkojen niskaan vyöryy sadoittain jopa bussin kokoisia monijalkaisia vipeltäjiä, jonka lisäksi äiti luonto on varustanut avaruuden muukalaiset lasersäteillä, happohyökkäyksillä ja muilla hirveyksillä. Koska ihmisiä on huomattavasti vähemmän kuin Arachnidejä, täytyy joukkoja liikutella taistelukentällä fiksusti.

Tai näin ainakin periaatteessa. Starship Troopers: Terran Command tarjoaa ainakin toistaiseksi pelkän noin kymmentuntisen yksinpelikampanjan. Varsinkin kampanjan alkupuoli on kuitenkin ainakin tavallisella vaikeusasteella niin helppo, että joukkojen liikutteluun ei tarvitse uhrata liikaa aivokapasiteettia. Suurimmilta osin riittää, että joukoille osoittaa mistä suunnasta Arachnidejä löytyy, ja pelaaminen on suoraviivaista hyökkäyskomennon napsuttelua. Pelin vaikeustasoa voi kyllä säätää, mutta vaikeustason nostaminen lisää lähinnä Arachnidejen elämäpisteiden määrää.

Pelin loppupuolella vaikeustaso nousee, ja joukkojen hallintaan joutuu käyttämään enemmän vaivaa. Tällöin Starship Troopers: Terran Command olisi muuten parhaimmillaan, mutta harmillisesti pelaamista vaivaa joukko pienempiä ja suurempia teknisiä ongelmia.

Niistä eniten harmaita hiuksia aiheuttavat joukkojen pathingiin liittyvät ongelmat. Mikäli joukkojen ja kohteen välissä ei ole suoraa näköyhteyttä, voi joukko jumittua pahimmillaan kokonaan paikalleen ihmettelemään. Myöskään joukkojen siirtely toisten joukkojen lävitse ei suju ongelmitta, vaan eri yksiköt voivat jäädä toisiinsa kiinni. Mikromanageroinnin vaikeuden vuoksi esimerkiksi yksittäisten mechojen käyttäminen tehokkaasti on hankalaa, sillä yksiköitä pitäisi vahtia jatkuvasti.

Kampanja on sinällään ihan pätevää viihdettä, varsinkin mikäli Starship Troopers: Terran Commandin satiirinen ja yliampuva huumori vetoaa pelaajaan. Tarinankerrontaa on kuitenkin tarjolla suhteellisen vähän, ja mukaan mahtuneet juonikuviot toistavat alkuperäisestä elokuvasta tuttuja elementtejä. Kantavana teemana avaruushyönteisten invaasiolta ihmiskuntaa puolustava armeija ei todellakaan ole mikään hyvisten selkääntaputtelukerho. Esimerkiksi eräässä tehtävässä pelaajan tulee puolustaa TV-asemaa siihen saakka, että eräs henkilö voidaan teloittaa suorassa lähetyksessä.

Kampanjan jälkeen Starship Troopers: Terran Command ei tarjoa enää juuri muuta tekemistä. Mukana ei ole esimerkisi horde-pelitilaa, pelaajien kustomoimia skenaarioita tai moninpeliä. Näin 24,99 euron hintalapulle saa vastineeksi vain lyhyehkön yksinpelikampanjan.

Kokonaisuudessaan Starship Troopers: Terran Command on keskinkertainen RTS-peli. Varsinkin seikkailun loppupuolella övereiden avaruusötököiden rökittäminen on hauskaakin viihdettä. Alkupuolella liian helppo vaikeustaso kuitenkin laimentaa tunnelmaa. Kokonaisuutta vaivaavat myös tekniset ongelmat, ja erityisesti harmia aiheuttaa joukkojen eksyminen ja jumittuminen kesken liikuttelun.

Starship Troopers: Terran Command toivottavasti saa vielä lisää sisältöä ja korjauksia tulevien päivityksen ohessa. Siihen asti peli on vielä aavistuksen raakile. Alkuperäisen leffan faneille kokonaisuutta voi kuitenkin varovaisesti suositella jo nyt, jos ei muuten niin pelkästään pelin lyhyen mutta sitäkin yliampuvamman juonen vuoksi.

 

STARSHIP TROOPERS: TERRAN COMMAND

Arvosana: 2,5/5

”RTS-peli Starship Troopers: Terran Command tarjoaa yliampuvaa avaruusherhiläisten rökitystä, mutta kärsii sisällön puutteesta ja teknisistä ongelmista.”

 

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat