Assassin’s Creed II – alku hyvin, loppu yhtä tuskaa

22.12.2009 13:43 | Jukka O. Kauppinen

eDomessakin kehuttu Assassin’s Creed II, Ubisoftin renessanssiajan Italiaan sijoittuva toimintaseikkailu, on valmis, kaupoissa ja tekijätiimi keskittyy pienen loman jälkeen pelin laajennusten tekemiseen. Tässä lomassa pelin ohjaaja, kesemmällä meidänkin haastattelemamme Patrice Desilets, on ehtinyt katsoa taaksepäin projektiaan ja huokaista helpotuksesta.

Vuosi 2009 ei ollut Desiletsille hienoa aikaa pelkästään upean pelin synnyttämisen ansiosta. Hän opetteli samaan aikaan olemaan isukki sekä pelilleen että tyttärelleen. Hän osti uuden kodin ja sisusti sen. Kuten pelinsäkin.

”2009 vuodenvaihteeseen saakka kaikki meni hienosti. Sitten meistä tuntui, ettei tämä ehdi ikinä valmistua. Pelin piti olla kaupoissa marraskuussa. Mutta pelissä oli niin paljon sisältöä. Miten me ehtisimme ikinä testaamaan kaiken ja varmistamaan, että peli toimii kunnolla?”

Vastaus oli karu. Ei mitenkään. Niinpä Assassin’s Creed II julkaistiin loppujen lopuksi vain osittaisena visiona. Sen huomaa ensimmäisestä lisäristäkin, joka laajentaa Firenzen kaupunkia. Mitä kaikkea prosessissa siis tapahtuikaan? Se selviää oheisesta haastattelusta:

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed II (PS3, Xbox 360)

Mahatma Gandhi sanoi kerran kuuluisasti, että ”silmä silmästä ja koko maailma on sokea”. Ehkä näin, mutta siihen asti että sokeudun, minä ainakin nautin täysin siemauksin kunnon kostotarinoista. Sekoitetaan vielä mukaan vähän aikamatkailua ja suuria salaliittoja niin Assassin’s Creed II on valmis. Mutta onko se pelinä mistään kotoisin?

Assassin’s Creed II -ensikosketus 1: assassiinien ja temppeliritarien tarina jatkuu upeissa kulisseissa

Assassin’s Creed II -ensikosketus 2: vapautta, avoimuutta ja tavoitteita

Assassin’s Creed II – haastattelussa pelin tuottaja

Lue myös

Arvostelu: New Super Mario Bros. Wii (Wii)

MAG, Heavy Rain, God of War III ihan kulman takana

Olisiko sinusta klingoniksi?

Suomen myydyimmät pelit viikolla 51/2009 – Modern Warfare 2, vuoden ykköspeli?

Keskustelu

Ei siellä Firenzessä kyllä ihan vapaasti pääse liikkumaan, jos ihmiset on sattunut huomaamaan niin yhden sillan toisella puolella on todella suuri alue ja kun sinne yrittää änkeytyä tulee teksti ”area not yet available”.. tämä siis tulee dlc:nä.

Mutta ottakaa huomioon, että alun ”realistisen” osion muuttuminen scifimpään suuntaanhan johtuu ihan puhtaasti siitä, että alussa päähenkilö (Ezio) ei tiedä mistään yliluonnollisesta, vaan vasta lopussa ymmärtää ja näkee asiat siinä valossa.

Minusta juuri tuo ratkaisu toimii, koska se säilyttää mielenkiinnon loppuun asti, eikä lopetus olisi niin säväyttävä, jos jo ihan alussa mukaan tuotaisiin yliluonnollisia tapahtumia.

@6 en ole pelannut peliä, ja mitä näitä muita kommentteja lukee, niin tämä peli on tullut vajaana markkinoille, mutta joillekin se sitten on lisäsisältöä, kun peli tehdään valmiiksi :) Assasin’s Creedin oon kyllä läpi pelannu, ja se oli hyvä peli. Tekis sitten ennemmin vaikka selkeän episodipelin, mitä vajaan kokonaisuuden, kun nekin on olevinaan yleistymässä kovaa kyytiä. Hommathan nykyään kusee aikataulujen takia… Onhan näitä, jotka joka vuos ostaa uuden NHLänkin tosin. Eikä se ole mun lompakosta pois se.

9: Juu, keräsin itsekin kaikki glyphit, niiden mukana auennut tarina oli hirmuisen mielenkiintoinen, mutta sehän ei silti liittynyt suoranaisesti Ezion tarinaan juuri mitenkään. Codexien takaa löytynyt juttu ehkä vähän paremmin. Ehkäpä yliluonnollisuuksia voisi ensi kerralla tuoda mukaan myös päätarinaan jo aikaisemmassa vaiheessa ja hienovaraisemmin.

Olet oikeassa siinä, että pelitunteja alkoi olla takana aika läjä ”leikkauksen” kohdalla, siinä mielessä loppu ei tullut liian aikaisin. Mutta kun siihen mennessä juonta oltiin kuljetettu eteenpäin pienimmätkin yksityiskohdat huomioiden ja pitäen yliluonnollisuudet pääjuonen osalta piilossa, tuntui tämä ”oho, nämä pari muistoa ovat korruptoituneet, pikakelataanpa loppurytinään”-ratkaisu siltä, kuin tekijöillä olisi tullut kiire.

Hassua olikin lukea pelin läpäistyään, että kyse ei ollut epäonnistuneesta taiteellisesta valinnasta, vaan leikkaus johtui nimenomaan siitä kiireestä.

Mielipidejuttujahan nämäkin, ja siitä huolimatta AC2 lepää tukevasti top5:ssa tarkasteltaessa omia suosikkejani vuoden parhaaksi peliksi, kuten olen tuonut esille pelin varsinaisen arvostelun lopussa julkaistussa kolmannessa mielipiteessäni: http://plaza.fi/edome/arvostelut/assassins-creed-ii

@8, jaa, mielestäni taas nuo yhteennivotut salaliitot eri aikakausien välillä (ei mikään ihan helppo temppu) ja tuo lopun ”paljastus” olivat aika asialliset. Osittainhan tuohon viitattiin jo AC1:ssä ja kyllähän koko pelin aikana tuo realismi>scifi/fantsu -puski läpi kun niitä glyphejä tutki ja selvitti. Isoin ongelma koko sarjassa on oikeastaan Desmond, joka on niin käsittämätön hahmo ”sankariksi”, että en oikein tiedä mitä Ubin kaverit ovat miettineet.

Ja tosiaan, DLC:istähän on matskua vaikka -> http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3177139

Mielestäni ihan hyvä, ettei noita alkujaan pelissä ollut. Puuttuvien chapterien kohdalla meikällä oli kellossa joku 20 tuntia enkä olisi kyllä millään välttämättä jaksanut alkaa vetelemään noita ylimääräisiä matskuja läpi, koska pelin tahdin kannalta tuntui jo siltä, että tämä voisi kohta loppua. Mielestäni AC2 hoitaa juonen huomattavasti tiukemmin kuin ensimmäinen versio ja tuota ”skipataan pari chapteria” kohtaa olisi voinut itseasiassa käyttää huomattavasti dramaattisemmin hyväksi, sen sijaan että jätkälle kasvaa vain parta :-)

Itse pidin AC2:n juonesta, mutta ymmärrän hyvin kritiikin. Syynä tuskin on monimutkaisuus. Ennemminkin väittäisin, että tarkkaan ja rakkaudella punottu historiallinen salaliitto- ja kostotarina on epätasapainossa lopun yliluonnollisuuspaljastustykityksen kanssa. Siirtymää realismista scififantasiaan ei valmistella pelin aikana tarpeeksi huolellisesti, siksi lopetus voi tuntua töksähtävältä.

Jos näin omaperäisestä ja kaavaa rikkovasti pelistä jaksaa kitisti ei kaikki muumit taida olla laaksossa. Se että juoni on yhtä kuin paha vastaan hyvä sillä mullistavalla käänteellä että joku hyvä onkin paha. C’mon!!! Onneksi sentään asiakkaat äänestävät joskus lompakoillaan muitakin kuin Codi Seiskoja.
Pelejä 17 vuotta pelaanneena otan kaiken uuden vastaan vaikkei ihan 98% metacrittikkiä tulekkaan.

@ 4

Oletko pelannut peliä? Se on kyllä ihan kokonainen vaikka pelikehittäjät eivät saaneetkaan aikataulusyistä omia VISIOITAAN täydellisesti toteuteuttua.

@ 5

En osaa arvioida olenko hyvä vai huono englanninkielessä, mutta itsellä ei ollut enään selvää kokonaiskuvaa juonesta pelin lopussa, mutta pelin aikana silti tuntui siltä, että nyt tehdään etenemisen kannalta jotain tärkeää ja aina tehtävän läpäistyä päämäärä selkeytyy. Näin monimutkaisen juonen seuraaminen vaatii mielestäni hyvää kielitaitoa ja moni arvostelija onkin mielestäni turhaan haukkunut pelin juonta. Harvassa pelissä on näin syvällistä juonta, joten onko tämä ehkä liikaa peruspeelajalle?

Kyllä minä ainakin nautin Creed 2:sta aivan täysin näinkin, enkä oikeastaan keksi mitään valittamisen aihetta. Edes taistelu ei ole enää tylsää puurtamista, kun vihdoin on annettu tarpeeksi eri vaihtoehtoja, millä kikkailla.

Juonestahan täällä eDomessa valitettiin, mutta en oikein ymmärrä miksi. Loppuhan on mahtava, juuri niin yllätyksellinen kuin pitää, ja yliluonnollinen, että pitää idean kiinnostavana.

Ehdottomasti vuoden parhaita pelejä.

Voi helekatti, onko nuo ennen nimellä pelien päivitykset vaihtunu jo nimeen pelin lisäsisältö.. On se, jos joutuu pelin bugikorjauksestakin maksamaan…. Saa munpuolesta peliteollisuus kuollakin sitten. @3 minä ainakin haluan pelini kokonaisena!, mutta sinä varmaan haluat maksaa aluks pelistä n.60€ ja joka tehtävästä vielä 5€ lisää??? noh kiva, kun maksajia piisaa… Näillä mennään.

@ 1

Ensinnäkin pelisi on selvästi kesken, sillä Firenzessä kyllä voi liikkua ihan vapaasti.

Toiseksi, et kai tosissasi odota että kukaan tekisi yhteenkään peliin sen julkaisun jälkeen ilmaista lisäsisältöä sillä perusteella, että peli olisi VOINUT olla pitempi tai laajempi jo alunperin? Jos se menisi noin ni ensimmäinen Mario olisi riittänyt ja ajan myötä siihen olisi sitten saanut 3D:t sun muut.

Toivottavasti et ollut trolli vaan ihan oikea lapsi tai hölmöläinen ettei vastaukseni mene hukkaan.

Ihmettelinkin miksi Firenzessä ei pääse liikkumaan vapaasti. Lisäsisältö, jonka siis pitäisi kuulua valmiiseen peliin, on varmaankin maksullista?

Muropaketin uusimmat