Uusimmat

Battlefieldien ja Codien lyhyt arvosteluhistoria

16.11.2013 10:00 Jukka O. Kauppinen

Eilen julkaistu Battlefield 4 –pelin moninpeliarvostelu vei tuoreinta Call of Dutyä kuin jytytraktori lehmää suonsilmäkkeestä. 4,5/5 ja Suosittelemme vs. 3/5 mehhistely. Vaan mitä sanoo vielä työstössä oleva yksinpeliarvio? Sitä jännätessä!

Vaan mitäs Battlefieldien ja Call of Dutyjen kamppailulliseen arvosteluhistoriaan kuuluu noin muutoin? Katsellaanpa!

 

Battlefield-arvosteluja

 

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII (PC) 

Tämä uusi lisälevy keskittyy nimensä mukaisesti natsien ja akselivaltojen kehittelemiin salaisiin aseisiin, joista suurin osa ei kuitenkaan koskaan ehtinyt taistelukäyttöön. Kuudentoista uuden ajoneuvon joukosta löytyy mm. saksalaisten rakettireppu, todella pienikokoinen hävittäjä McDonnell F-85 Goblin, lentävän spawnpointin virkaa toimittava C-47 kuljetuskone ja T34-raketinlaukaisimella varustettu, todella tuhovoimainen Sherman-tankki.

Battlefield 2 (pc)

BF2 jättää pelisarjan edellisien osien käsittelemät toisen maailmansodan ja Vietnamin taakseen. Pelin taistelusirkukset sijoittuvat lähitulevaisuuden taistelutantereille, joissa osapuolina ovat USA, Kiina ja kuvitteellinen Lähi-idän koalitio joukkoineen. Poliittisesta sanomasta pelissä ei ole tietoakaan.

Battlefield 2: Modern Combat (PS2, Xbox)

Uskon että joku porukasta sai oivalluksen: ”Pelaaja on kummallinen eläin. Se haluaa saada palkintoja kaikesta, mitä se tekee!” Ja niinpä tähän haluun rakentuu koko Battlefield 2: Modern Combatin yksinpelin houkutus. Suurelle sotasirkukselle on tehty Burnoutit. Pelaaja kerää pisteitä eli mitaleja ja nousee niiden avulla sotilasarvosta toiseen. Palkinnoksi avataan uusia aseita ja parannetaan vanhoja.

Battlefield 2142 (PC) 

Battlefield 2142:n ja Quake Warsin kaltaiset pelit siirtävät toiminnan enemmän tai vähemmän synkkään tulevaisuuteen. DICE ehti oman visionsa kanssa ensin taistelukentälle.

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Suurempi, parempi, battlefieldimpi. PC-raudan myynnit ovat kohonneet selvästi ihmisten päivittäessä koneitaan ja laskiessa päiviä Battlefield-torstaihin. Ja nyt se on täällä.

Battlefield Vietnam (PC)

Battlefield Vietnam heittää pelaajan Vietnamin sotaan jenkkien ja paikallisten sissien välisiä konflikteja selvittelemään. Toinen maailmansota on siis jäänyt taakse, mutta ovatko pelin edeltäjää vaivanneet ongelmatkin historiaa?

Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Onhan pelissä toki muutakin puhuttavaa, kuten esimerkiksi juoni, jolla se tekee merkittävän eron pelisarjansa aiempiin osiin. Puhtaan moninpeliräiskinnän sijaan Bad Company kertoo nimittäin hauskan tarinan rangaistuskomppanian miehistä, jotka sodan pyörteissä törmäävät palkkasoturien legendaariseen kulta-aarteeseen. Tästä alkaa seikkailu, joka vetää vertoja Kellyn sankarien ja Likaisen tusinan kaltaisille sotapätkille.

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360)

B-komppanian pojat ovat taas palanneet ja parissa vuodessa moni asia on muuttunut. Bad Company nähdään myös PC:llä ja moninpeli on sitä tasoa, että moni on ihmetellyt ääneen, tarvitaanko Battlefield 3:a enää ollenkaan. Kovia puheita, löytyykö pelistä tarpeeksi hauista niiden takaamiseksi?

Battlefield Bad Company 2: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360) 

Kuuma viidakko ilmiliekeissä. Edessä mustunut kukkula, josta törröttää kymmenittäin vihollisen tuliasemia. Taivaalla pyörii helikoptereita tulittamassa kumpiakin rintamalinjoja ja niiden kaiuttimista pauhaava CCR soi. Ei punapistetähtäimiä, ei Carl Gustavia, ei tarkkuuskiväärin lailla ampuvia pumppuhaulikkoja. Tervetuloa Vietnamiin!

Wiikon wanha: Battlefield 1942 

Muistan kirkkaasti sen päivän, kun ruotsalaisen DICEn eli Digital Illusions -studion Battlefield 1942 -peli saapui keskuuteemme tuona mainiona vuonna 2002. Vai muka pelkästään nettipelattava tiimiräiskintä? Onko sellaiselle muka kaupallista potentiaalia? Eikö Team Fortress muka riitä?

 

Call of Duty -arvosteluja

 

Call of Duty (N-Gage) 

N-Gage-version kompastuskiveksi muodostuu valitettavasti erittäin huono ruudunpäivitys, joka haittaa itse pelisuoritusta. Nopea tähtääminen ja ampuminen on vaikeaa myös hankalan ohjaussysteemin takia: ristiohjaimen ja numeronäppäinten avulla ohjaaminen on hiiri- tai käsiohjaimella pelaavalle erittäin vaikea omaksua, vaikka automaattitähtäys hieman auttaakin.

Call of Duty (PC)

Call of Dutyn yksinpelikampanja on 24 tehtävän mittainen, mutta kampanjan voi ajatella kolmeksi eri kokonaisuudeksi. Taisteluja seurataan nimittäin britin, neuvostoliittolaisen sekä jenkkisotilaan näkökulmasta. Monista kilpailijoistaan poiketen pelin tarina ei siis ole pelkkää jenkkipropagandaa, vaan varsin uskottava kuvaus sodan kauhuista.

Call of Duty 2 (pc, Xbox 360) 

Jos maisemat ovat tuttuja, niissä tapahtuvat aktiviteetit ovat sentään hetkittäin piristävän uudenlaisia. Normaalin tetsailun ohella pelaaja pääsee torjumaan natsien hyökkäyksiä muun muassa Crusader-panssarivaunun ja kenttätykistön tulenjohtajan perspektiiveistä. Muutenkin pelissä on skaala kohdallaan. Hyökkäyksissä ei säntäile vain pari nurmiporaa, vaan kukkulat ovat mustanaan vihulaisia.

Call of Duty 3 (PS2, PS3, Xbox, Xbox 360) 

Activisionin sotapelisarja piti vuoden taukoa, mutta palaa nyt entistä ehompana. Call of Duty 3 on tehty ainoastaan konsolipelaajille, joten tekijät keskittyivät luomaan toimivan kokonaisuuden nimenomaan sohvapelaajien iloksi.

Call of Duty 4 (PC, PS3, 360) 

Enää ei sykitä Normandian juoksuhaudoissa tai itärintaman poteroissa, vaan nykyhetkessä ja modernin sodankäynnin rytmissä. Pelaaja astuu Iso-Britannian SAS-erikoisjoukkojen Soap McTavishin ja Yhdysvaltain merijalkaväen kersantin Paul Jacksonin maihareihin.

Call of Duty: Black Ops (PC, PS3, Xbox 360) 

Black operation, kavereiden kesken black op, on sotaterminologiassa määritelmä perinteisten sodankäynnin protokollien ulkopuolella tapahtuville peiteoperaatioille. Melko yllättävästi Call of Duty: Black Opsin juoni pyöriikin tällaisen puuhailun ympärillä. Lyhyesti ja ytimekkäästi siinä miehet, joita ei ole olemassa, taistelevat miehiä vastaan, joita ei ole olemassa.

Call of Duty: Black Ops 2 -moninpeliarvostelu (PC, PS3, Xbox 360) 

Vaikka yksinpeliin onkin panostettu miljoona jos toinenkin, on kuitenkin pakko myöntää, että CoD-sarjan pelistä puhuttaessa moninpeli on vähintään yhtä tärkeä, ellei tärkeämpi osa kokonaisuutta. Siksipä se ansaitseekin hieman tarkemman katsauksen.

Call of Duty: Black Ops II (PC, PS3, Xbox 360) 

Call of Duty: Black Ops II on sarjan yhdeksäs inkarnaatio, ja se on puhdas jatko-osa parin vuoden takaiselle Call of Duty: Black Opsille. Vaikka edeltäjä pysyikin visusti kylmän sodan syleilyssä, on Black Ops II itse asiassa sarjan ensimmäinen futuristisia elementtejä sisältävä osa.

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Sama sota joka syksy. Sota, jota käydään niin pelaajien sydämissä kuin fiktiivisillä taistelutantereilla, riitapukareina Call of Duty ja Battlefield. Tai vaihtoehtoisesti jenkit ja venäläiset / kiinalaiset / eteläamerikkalaiset / eskimot / vinku-intiaanit / joku slaavilainen kansa / avaruusoliot. Valinta on vaikea, sillä instituutioiksi muuttuneet pelisarjat eivät enää näe juuri vaivaa innovaatioidensa eteen.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC) 

Harva tuotos on puhuttanut pelaavaa kansaa yhtä ahkeraan kuin Call of Duty -sarjan uusin osa. Pelin kehittänyt Infinity Ward lisäsi vielä bensaa liekkeihin näyttämällä kattavasta verkkopelistä haaveilleille PC-pelaajille rumasti keskisormea. Karsittu pelaajamäärä ja dedikoitujen servereiden puute sai monet nettisoturit lokeroimaan MW2:n vähintään vuosikymmenen flopiksi. Mutta johtuuko itku faktoista vai katkeruudesta?

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3, Xbox 360) 

On vaikea uskoa, että Call of Duty 4: Modern Warfaresta on aikaa jo kaksi vuotta. Ihan kuin vasta äsken olisin soittanut aamuyöllä kaverilleni hehkuttaen pelin legendaarista AC-130-kenttää tai tuijottanut epäuskoisena, miten ohjaamani päähenkilö kuoli hitaasti ydinpommin jälkivaikutuksiin.

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PC, PS3, Xbox 360) 

Call of Duty: Modern Warfare 3 jatkaa kirjaimellisesti siitä, mihin edellinen osa lopetti. Muistanette vielä sen megaturhauttavan cliffhangerin. Pahis on kuollut, Soap ja Price raahautuvat kohti pelastusta tunnelman noustessa… Ja sitten lopputekstit.  Jos kuuntelet tarkkaan, voit vieläkin erottaa vaisuja kaikuja silloin huutamastani kirosanasta.

Call of Duty: United Offensive (pc) 

United Offensive ei pelillisesti liiemmin muuta Call of Dutyn kaavaa. Toiminta on edelleen audiovisuaalisesti elokuvamaista, raskaasti ennalta ohjelmoitujen tapahtumien siivittämää sotimista, jonka tahdissa pelaaja yrittää pysyä mukana. Yksin ei sodita, sillä ympärillä pyörii jopa Call of Dutya enemmän omia ja vihollissotilaita.

Call of Duty: World at War (PC, PS3, 360) 

Call of Duty: World at War ilmestyy vain vuosi erinomaisen Call of Duty 4: Modern Warfaren perässä. Kenties tästä syystä, kenties Modern Warfaren huisista suosiosta johtuen pelit ovat kovin samanlaiset, mitä nyt aihepiiri on vaihtunut. Taas ollaan keskellä sotaa ja taas tapahtumia tarkastellaan kahden sotilaan perspektiiveistä.

PlayStation 3:n julkaisupelit testissä osa 1 (Call of Duty 3)

Positiivisesti Normandian rannat, Stalingradin kadut ja muut vakiokohteet jäävät tällä kertaa väliin, sillä pelin kampanjat keskittyvät Chamboisin kaupungin ympäristöön.