Blizzard selätti WoW-piraattiserverin: korvauksia 88 miljoonaa!

17.08.2010 14:55 | Jukka O. Kauppinen

Monilla verkkoseikkailujen tekijöillä on ongelmia piraattiserverien – tai kuten kiertelevemmin sanotaan, privaattiserverien – kanssa. Sinne tänne tupsahtelevia piraattiservereitä on vuosien varrella tullut ja mennyt itsestäänkin, mutta sitkeimmät häviävät vain oikeudenkäyntien kautta. Esimerkiksi NCsoft on jahdannut näitä aktiivisesti, mutta nyt Blizzard otti eräästä piraattiserverin pyörittäjästä harvinaisen selkeän erävoiton.

Laitonta, yksityistä World of Warcraft -palvelinta pyörittänyt Alyson Reeves pyöritti omaa Scapegaming-palvelintaan. Siinä missä suurin osa privaattiservereistä on pienten pelaajaryhmien pyörittämiä ja harmittomia, Reevesin palvelimella pelasi tiettävästi 40 000 pelaajaa päivittäin. Mikä vielä synnillisempää, Scapegaming vastaanotti todistetusti yli kolme miljoonaa dollaria pelaajiltaan Paypal-palvelun kautta.

Oikeudenkäynnissä Reeves määrättii maksamaan kaikki piraattiserverillä ansaitut tulot Blizzardille. Mainitun kolmen miljoonan dollarin lisäksi Reevesin on maksettava myös tuhdit 85,4 miljoonaa dollaria muita korvauksia sekä 64 000 dollaria asianajokuluja.

Piraattiserverit ovat usein itse tehtyjä palvelinohjelmistoja, joilla voi pelata verkkopelejä ilmaiseksi. Pelaamiseen käytetään kuitenkin virallista pääteohjelmaa, joka on muokattu ottamaan yhteys virallisen pelipalvelimen sijaan piraattiserverille. Pelien alkuperäisellä tekijällä ei ole niiden kanssa mitään tekemistä, eikä näin ollen kaupallistakaan hyötyä.

Männävuosina yhdysvaltalainen iEntertainment-pelitalo yritti haastaa oikeuteen suomalaista ohjelmoijaa, joka teki oman palvelinohjelmiston suosittuun WarBirds-nettilentosimulaattoriin. Reverse engineering -tekniikalla tehty palvelinohjelmisto todettiin kuitenkin suomalaisen oikeuskäsityksen mukaan lailliseksi jo esitutkinnassa, eikä tapaus edennyt koskaan oikeuteen saakka.

Lisää aiheesta

NCsoft julisti sodan piraattiservereille

Privaatti vai piraatti? Yksityiset MMO-palvelimet haastavat pelitalot

Lue myös

Artikkeliyhteenveto: elokuisia artikkeleja Doplhin, Ghost Recon, Move, World of Tanks, XBLA-pelit, lautapelit…

Arvostelu: Endless Ocean 2 (Wii)

Starcraft II löysi yleisönsä ja tuplasi PC-pelimyynnin

Vihdoin aitoa pelikuvaa Deus Ex: Human Revolutionista!