UUSIMMAT

Blizzard selätti WoW-piraattiserverin: korvauksia 88 miljoonaa!

17.08.2010 14:55 | Jukka O. Kauppinen

Monilla verkkoseikkailujen tekijöillä on ongelmia piraattiserverien – tai kuten kiertelevemmin sanotaan, privaattiserverien – kanssa. Sinne tänne tupsahtelevia piraattiservereitä on vuosien varrella tullut ja mennyt itsestäänkin, mutta sitkeimmät häviävät vain oikeudenkäyntien kautta. Esimerkiksi NCsoft on jahdannut näitä aktiivisesti, mutta nyt Blizzard otti eräästä piraattiserverin pyörittäjästä harvinaisen selkeän erävoiton.

Laitonta, yksityistä World of Warcraft -palvelinta pyörittänyt Alyson Reeves pyöritti omaa Scapegaming-palvelintaan. Siinä missä suurin osa privaattiservereistä on pienten pelaajaryhmien pyörittämiä ja harmittomia, Reevesin palvelimella pelasi tiettävästi 40 000 pelaajaa päivittäin. Mikä vielä synnillisempää, Scapegaming vastaanotti todistetusti yli kolme miljoonaa dollaria pelaajiltaan Paypal-palvelun kautta.

Oikeudenkäynnissä Reeves määrättii maksamaan kaikki piraattiserverillä ansaitut tulot Blizzardille. Mainitun kolmen miljoonan dollarin lisäksi Reevesin on maksettava myös tuhdit 85,4 miljoonaa dollaria muita korvauksia sekä 64 000 dollaria asianajokuluja.

Piraattiserverit ovat usein itse tehtyjä palvelinohjelmistoja, joilla voi pelata verkkopelejä ilmaiseksi. Pelaamiseen käytetään kuitenkin virallista pääteohjelmaa, joka on muokattu ottamaan yhteys virallisen pelipalvelimen sijaan piraattiserverille. Pelien alkuperäisellä tekijällä ei ole niiden kanssa mitään tekemistä, eikä näin ollen kaupallistakaan hyötyä.

Männävuosina yhdysvaltalainen iEntertainment-pelitalo yritti haastaa oikeuteen suomalaista ohjelmoijaa, joka teki oman palvelinohjelmiston suosittuun WarBirds-nettilentosimulaattoriin. Reverse engineering -tekniikalla tehty palvelinohjelmisto todettiin kuitenkin suomalaisen oikeuskäsityksen mukaan lailliseksi jo esitutkinnassa, eikä tapaus edennyt koskaan oikeuteen saakka.

Lisää aiheesta

NCsoft julisti sodan piraattiservereille

Privaatti vai piraatti? Yksityiset MMO-palvelimet haastavat pelitalot

Lue myös

Artikkeliyhteenveto: elokuisia artikkeleja Doplhin, Ghost Recon, Move, World of Tanks, XBLA-pelit, lautapelit…

Arvostelu: Endless Ocean 2 (Wii)

Starcraft II löysi yleisönsä ja tuplasi PC-pelimyynnin

Vihdoin aitoa pelikuvaa Deus Ex: Human Revolutionista!

Keskustelu

”Blizzard selätti privaatti serverin.” Parempi olisi, Blizzard selätti reevesin.
onhan serverin omistaja poissa ja muita ylläpitäjiä mutta seuraavat seuraajat on ottanu paikkansa. Scapegaming on tälläkin hetkellä pystyssä ja vakaana ainoastaan nettisivun nimi ja serverin nimi ja admini on muuttunut.
Allyson Reeves myi serverin tietokannan eteenpäin heti kuin sai tietää haasteestaan. Mikä tarkoittaa että vanha tietokanta serveristä on tallessa ja täydessä toiminnassa. Ainoa mitä blizzard teki, nyhti 1 ihmisen vararikkoon vaikka tälläistä serveriä ei 1 ihminen pystyisi edes yksin pyörittämään.

mikä blizzardia oikeen vaivaa ku tavii rahastaa noin perkuleesti

7. ”Ihan varmasti on jollain tasolla perusteltu nuo korvausrahat. Ajattelepa kuinka paljon tuloja yhtiö menettää Reevesin takia. ”

Oli todella lähellä että Blizzard mennyt konkurssiin kun kärsi nämä valtava tappiot :D

Jos Reeves olisi asunut Suomessa niin siinä oltais ikuisessa velkavankeudessa, kaikki tulevaisuudessa tienatut rahat ulosoton kautta suoraan Blizzardin pussiin. Jenkeissä toi voi kuitenkin jatkaa vielä elämäänsä kunhan ensin hoitaa konkurssiasiat pois alta. Oikea päätös tuo silti oli, korvaussumma vaan on jotain käsittämätöntä.

@5
Naurettavia pellejä ovat juuri tämän Reevesin kaltaiset idiootit, jotka toisen hiellä ja rahoilla tienaavat itse rahaa. Ei sitä voi perustella millään ”niillä on jo muutenkin miljoonia”-kommenteilla. Ihan varmasti on jollain tasolla perusteltu nuo korvausrahat. Ajattelepa kuinka paljon tuloja yhtiö menettää Reevesin takia. Luultavasti ns. varoittavana esimerkkinä on haluttu tämä tapaus käsitellä.

@5 Pellejä tai ei, rohkenisin kainoimmin epäillä, ettei mainitun Alyson Reevesin nauru nyt kuitenkaan ihan herkässä ole 88 miljoonan vaade niskassaan…

Ilmeisesti firmojen kanta on näitä oikeusjuttuja nostaessa, että mitä suurempi korvausvaade, sitä ”pelottavampi” vaikutus.

Tosiasiassa nämä korvausvaateet tekevät heistä naurettavia pellejä. Mutta parempi ehkä näin päin.

Ei sitä 85,4 miljoonaa kumminkaan joudu maksamaan. Hän voi hakea henkilökohtaista konkurssia ja aloittaa alusta. Sitä ennen saamansa rahat kyllä menettää.

Aivan oikein. Taatusti kyseessä oli privaserveri, jossa lahjoittamalla sai ”premium” palvelua.

Ohraisesti kävi… Mitäs meni laittomuuksien tielle vaikka onhan tuo 88 miljoonaa täysin naurettava summa.

”Eikö mikään riitä Blizzardille, ne saa jo muutenkin miljoonia kun tyhmät wowaajat maksaa kuukausittain jostain pelaamisesta lol, nyt poljetaan tavallisia kansalaisia!” -viestejä odotellessa.

Muropaketin uusimmat