C64- ja Amiga-taidekirjojen jälkeen palvomme ZX Spectrumin pelitaidetta

02.06.2015 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Vaikka ZX Spectrum olikin Suomessa vähemmistömikro, niin kyllä silläkin ystävänsä oli – ja etenkin Iso-Britanniassa Specu oli se kuningaskunnan tietokone. Moni nykyäänkin muistettu pelisarja sai alkunsa nimenomaan Spectrumilla, jolta ne käännettiin muille koneille.
Spectrum-peleissä oli myös ihan ikioma ihmeellinen visuaalinen tyylinsä, mikä johtui laitteen hyvinkin erikoisesta grafiikkatoteutuksesta.

Tätä erikoista visuaalista taidetta ihaillaan seuraavaksi Sam Dyerin parhaillaan koostamassa ZX Spectum: A Visual Compendium -teoksessa, joka on jatkoa teoksille Commodore 64: A Visual Compendium/ ja Commodore Amiga: A Visual Compendium -teoksille.

Nimikkokoneidensa pelien ja tärkeiden ilmiöiden visuaalisiin teemoihin paneutuvissa kirjoissa ei niinkään avata ja kerrota historiaa, kuin annetaan grafiikan, konseptikuvien ja julisteiden puhua puolestaan. Kuvakirjat sisältävät satoja sivuja enemmän ja vähemmän upeaa peligrafiikkaa, ja Spectrumin kohdalla luvassa on 296 sivua huikeaa pelaamisen historiaa.

Kirja on jo saanut kasaan Kickstarter-keräystavoitteensa, joten käytännössä nyt vain ennakkotilataan omia kappaleita. PDF-kirjan saa 10 punnalla, pehmeäkantisen 25 punnalla ja kovakantisen 35:llä.

Lisätietoja: ZX Spectrum: a visual compendium by BITMAP BOOKS

Lisää aiheesta

Amigaaaaa! Ja Nebaaa! Vanhaa peligrafiikkaa kovissa kansissa