Commodoren perustaja Jack Tramiel on kuollut

10.04.2012 11:00 | Miikka Lehtonen

80-luvulla ATK-harrastuksensa aloittaneet muistavat ikuisesti ja lämmöllä Commodore 64:n ja ymmärtävät, miten valtava vaikutus tasavallan tietokoneena tunnetulla laatikolla oli jopa nykypäivän tietokonemaailmaan. Ja sen olemassaolosta voidaan kiittää ennen kaikkea Commodoren perustanutta ATK-visionääri Jack Tramielia.

Talouslehti Forbes uutisoi eilisiltana, että Commodoren perustaja Jack Tramiel on kuollut. Tramiel oli kuollessaan 83-vuotias ja Forbesin mukaan nukkui pois rauhallisesti perheensä ympäröimänä.

Aikanaan keskitysleireiltä selvinnyt Tramiel muutti sodan jälkeen perheensä kanssa Yhdysvaltoihin, jossa hän myöhemmin perusti kirjoituskoneita korjanneen yrityksen. Miehen vision perusteella kirjoituskoneet vaihtuivat ensin taskulaskimiin ja myöhemmin tietokoneisiin, joista tietenkin Commodore 64 on se legendaarisin, mutta ei toki firman ainoa tunnettu tuote. Julkaisihan Commodore myös VIC-20:n, ATK-reliikki PETin ja myöhemmin muun muassa Amigat.

Nykyään Tramielin nimeä ei välttämättä muisteta kuin meidän ATK-partojen keskuudessa, mutta syytä olisi muistella. Mies kun oli aikanaan todella tärkeä tekijä kotitietokoneiden alkuvaiheissa. Voitaisiin perustellusti pohtia, millaisessa kunnossa vaikka Suomen ATK- ja peliskenet olisivat nykyään, jos alan veteraanit eivät olisi hioneet taitojaan aikanaan Commodorejensa ääressä.

”Jack Tramielilla oli valtava vaikutus kuluttajaelektroniikan ja tietokoneiden alalla. Hänen nimensä mainittiin aikanaan samassa hengessä kuin Steve Jobsin nykyään ja hänen matkansa keskitysleiriselviytyjästä teknologiaguruksi on legendaarinen”, toteaa pelihistorioitsija Martin Goldberg. ”Hänen perintönsä ovat ne useat tietojenkäsittelytieteilijöiden, insinöörien ja pelaajien sukupolvet, jotka saivat ensikosketuksensa korkeateknologiaan hänen tietokoneidensa ansiosta.”

Lähde: Forbes

Lue myös

Far Cry 3 -ensikosketus osa 1 – terveisiä täältä paratiisisaarelta, painajaissaarelta

Ninja Gaiden 3 (PS3, Xbox 360)

Remedyn Jopo-laivue on valmis tositoimiin

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

Muropaketin uusimmat