Uusimmat

Far Cry 3 -ensikosketus osa 1 – terveisiä täältä paratiisisaarelta, painajaissaarelta

04.04.2012 19:00 Jukka O. Kauppinen

Täällä ihmiset pitävät juomansa varjossa ja polttavat aivonsa auringossa.

Far Cry -sarja on viehättänyt pelaajia upeilla maisemillaan, eikä sieltä alta löytynyt pelikään ole ollut yleensä yhtään hullumpi. Ainakaan kun muistellaan vain niitä kahta pääpeliä. Ja pian – tai siis ensi syksynä – pääsemme seikkailemaan Far Cry 3 -pelin maisemissa.

Teos on jo siinä vaiheessa, että Ubisoft ja Ubisoft Massive kehtaavat jo esitellä peliään mediallekin. Niipä Domenkin iskuryhmä pakkasi kameransa ja aurinkolasinsa, suunnaten keväiseen Etelä-Ruotsiin katsomaan mitä Massivella oli meille tarjolla.

.

Heti alkuun fiilikset olivat korkealla, sillä kotikulmilla lumet olivat vasta sulamassa, paljastaen altaan talven ryönät (joskin uutta lunta putosikin taivaalta sittemmin puolen metriä). Mutta jo Kööpenhaminassa paistoi aurinko, eikä se ehtinyt pilveen Malmössäkaan. Kun ennen virallisen ohjelman alkamista ehti vähän käppäillä kaupungillakin ja tervehtiä U-3-sukellusvenettä, niin kyllähän siinä jo mielialat ehtivät nousta korkealle. Siispä kirkkain silmin Massivelle peliä ihmettelemään.

Seinällinen tuliaseita motivoi pelintekoon

Massiivinen suunnanmuutos

Tässä kohtaa täytyy vähän alleviivata pelin taustaa. Massive Entertainment tunnetaan pitkällä linjalla kovista PC:n RTS-sotapeleistään. Ground Control ja World in Conflict olivat todella hubaa viihdettä ja tarjosivat RTS-rintamalla paljon omaperäisiä ideoita. Sittemmin Ubisoft Massiveksi muuttunut firma on tehnyt jotain ihan muuta. Viimeksi firma näet työskenteli Assassin’s Creed Revelationsin moninpelin ja laajennusten parissa, nyt puoti työstää Far Cry 3:n moninpeliä.

Onhan firmalla työn alla muutakin, mutta ei mennä vielä siihen. Lienee kuitenkin aika selvää, että  Massiven viisikerroksisen studion uumeniin mahtuu niin paljon väkeä, että ei siellä pelkästään toisten pelien tähteitä viimeistellä. Mutta puhutaan Massiven omasta pelistä sitten, kun siitä on jotain virallista kerrottavaa.

Keskitytään nyt Far Cry 3:een. Mennään paratiisisaarelle, joka ei olekaan ihan niin paratiisimainen. Enää. Nyt siellä on paikat täynnä ilkimyksiä ja tuhmeliineja, joiden keskelle pelaaja hupsistalallaa haaksirikkoutuu.

Totta. World in Conflict oli kelpo peli.

”Mites, tykkäisittekö tehdä Far Crytä?”

Kuten Massiven naksupeleistäkin voi päätellä, on studio parhaimmillaan moninpeleissä, minkä studiopomokin lehdistöporukalle sanoi ihan suoraan.

Ja siihen nähden onkin mukavaa kuulla, miten firmalle on annettu vapaat kädet sen toteuttamiseen. Ensin Ubisoftilta kysyttiin, että tykkäisikö firma tehdä Far Cry 3:n moninpeliä, minkä jälkeen studiolle annettiin vapaat kädet sen toteuttamiseen. Ei kaavamaisia ohjeita moninpelimuodoista tai sisällöstä, vaan Massiven kaverit tutustuivat ensin Ubisoft Montrealin pelisuunnitelmiin ja miettivät, että miten moninpeli istuisi hyvin yksinpeliin, millä tavoin siinä voitaisiin käyttää hyväksi saarta ja sen tapahtumapaikkoja ja niin edelleen. Vasta sitten tartuttiin varsinaiseen pelintekoon.

Yksin- ja moninpeli ovat sinänsä täysin erillisiä kokonaisuuksia, mutta molempia tehdään aktiivisesti keskinäisessä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Massiven ja Montrealin studioiden välissä on esimerkiksi ikkuna. Eli siis iso telkkari ja videokamera katossa , joiden kautta molempien studioiden tyypit näkevät jatkuvasti mitä toisessa päässä tapahtuu, millaisia hemmoja siellä pyörii ja tietysti lähetellä toisilleen visuaalisia viestejä. Toivottavasti housut jalassa.

Lisäksi kanssakäyntiä tapahtuu erilaisten sähköisten viestimien kautta, mutta toki kehittäjät myös vierailevat toistensa luona hakemassa sekä henkilökohtaista kontaktia että keskustelemassa asioista kunnolla.

Eikä pidä unohtaa sitäkään, että molemmat studiot päivittävät jatkuvasti pelinsä uusimmat versiot toisen osaston pelattavaksi ja tutkittavaksi.

Hulluuden kourissa

Koska Massive Entertainment työstää nimenomaan moninpeliä, niin yksinpelistä ei tässä jutussa ole tarjolla mitään. Moninpelin hulluuteen syöksytään sen sijaan kohtuullisen perusteellisesti. Tai no, ainakin kahden pelitilan verran.

Massivella meitä oli vastassa leegio firman kehittäjiä ja tietenkin ystävällismielinen kahviautomaatti, joka piti toimittajista oikein hyvää huolta. Tehtyämme tuttavuutta ruotsinkielisten virheilmoitusten kanssa löysimme lopulta myös sellaisen kombinaation, jonka avulla kuppiin lirui muutakin kuin haaleaa ilmaa.

Kuuman kahvin kera olikin mukavaa istua konferenssihuoneessa ja ihmetellä, että mistä ihmeen hulluudesta nuo jätkät jaksavat jauhaa. Far Cry 3:n pelimaailmaa näet kuvailtiin moneen otteeseen ”paratiisisaareksi, jossa asiat ovat menneet pieleen” ja ”hulluutta kuohuvaksi saareksi”.

”Se näyttää alkuun postikortilta, mutta on todellisuudessa ihan jotain muuta.”

Hulluuden ytimeenkö tässä ollaankin siis menossa? Näemmä. Kaverien kanssa.

Massiven kaverit alleviivasivat huolella sitä, että räiskintäpelaajatkin tarvitsevat kavereita.

”Tajusimme, että me kaikki olemme kovia moninpeliräiskintöjen ystäviä, mutta että useimmissa peleissä ei ole oikeastaan mitään coop-pelaamista. Tiimipelienkin juju on enimmäkseen siinä, että yritetään katsoa keitä ei ammuta.”

Massiven hemmot halusivat tehdä toisenlaisen moninpelin. Sellaisen joka olisi hauska, vauhdikas ja ihan oikeasti kannustaisi tyyppejä pelaamaan yhteen. Moni muukin kyllä samaa yrittänyt, joten mikä on Massiven lähestymistapa asiaan?

Yksi on Battlecry-toiminto. Sotahuuto. Jokainen pelaajista voi kiekaista ärjyvän kannustushuudon ja kun sen tekee tiimikaverien lähellä, niin jokainen heistä saa sotahuudosta bonuksen. Ja jos muutkin sotahuutelevat, niin bonukset kertyvät. Mutta tätä varten on oltava lähellä. Tässä mielessä siis kavereista on apua. Sotahuutelu kannustaa pelaajia kasaantumaan ja jakamaan toisille bonuksia, joita on väittämän mukaan paljon erilaisia.

Mainittakoon tähän väliin se, että pelissä on hirmuiset määrät kaikenlaista bonusta ja unlockattavaa. Jokaisella hahmolla on käytössään tietyt perusaseet ja varusteet, mutta pelaamisen ja pärjäämisen mittaan hahmoille kertyy XP:tä, he nousevat leveleissä ja avaavat käyttöönsä jos jonkinlaista lisuketta. Samalla asekohtaiset levelit nousevat. Pelaajat saavat myös upouusia sotahuutoja, jotka tarjoavat hahmoille aina vain enemmän kivoja lisäbonareita.

Toinen kaveeraamiseen tiukasti liittyvä juttu on vähän kuin sotahuudon jatke. Nimittäin team support pointsit, tiimin tukipisteet. Esimerkiksi sotahuudosta saa tukipisteitä. Mitä useampi on huudon vaikutusalueella, sitä paremmat pisteet.

Muutenkin pelaajien tehdessä asioita, jotka ovat tiimipelaamista eivätkä sooloilua, kertyy lisää tukipisteitä. Vaikkapa tiimitovereille annettavasta ensiavusta tai heidän auttamisestaan. Tai kun tagaat vihollisia tai kohteita kavereille, jotta muut tietävät missä on heidän näkökenttänsä ulkopuolella olevia vihollisia, niin siitäkin ropisee pojoja.

Tiimipelipisteet toki kerryttävät matsin lopussa saatavaa kokonaissaldoa, joista katsotaan että kuka olikaan erän paras pelaaja. Mutta on niistä iloa matsin aikanakin. Tukipisteillä näet voi kutsua kentälle tiimitukiaseita. Näitäkin on jos jonkinlaisia, mutta testaamassamme versiossa löytyi kolme: vihollisen sijainteja etsivät tiedustelulennokit, hallukaasu sekä napalmi-isku.

Tiedustelulennokit lentelevät kentän päällä nuuskien vihollisen sijainteja, merkiten heidät pelaajan näytöllä olevaan karttaan. Hallukaasu oli vekkuli juttu, kunnon mielipuolisuustujaus, jollaisen uhriksi joutuessaan pelaaja sekoaa ihan kunnolla. Pelin äänet vääristyvät, värit sumenevat ja kaikki hahmot muuttuvat samanlaisiksi, pelottaviksi möröiksi. Pelaaja ei enää tunnista ketkä ovat omia, ketkä vihollisia. Tiukassa tilanteessa tämä aiheuttaakin kivaa sekoilua, kun ei yhtään tiedä ketä uskaltaa ampua ja ketä ei.

Sokerina tukikakussa on reilu ilmatuki-isku, kun määrätyn kohteen päälle saapuu pirullisesti hekottava helikopteripiraatti, joka kaataa alueelle tynnyrikaupalla napalmia. Nom NOM!

Tiimitukiaseiden käytöstä Massiven kaverit mainitsivat, että ne eivät tosiaankaan ole mitään stealth-koneiden pommi-iskuja tai muuta huipputeknologista tuubaa, vaan niillä yritetään omalla tavallaan kuvata pelin tapahtuma-paikkaa ja kaoottista olemusta. Ja tuoda touhuun myös reilu annos omanlaistaan huumoria. Täällä sitä ollaan, kaukaisella tropiikin saarella, heilumassa pyssyjen kanssa. Sitten perkeleellinen hullu merirosvo kaataa päälle laatikon nauloja ja potkaisee perään napalmia. Ja nauraa. Ja juo rommia. Kiitti. Missä järjestysvalta? Ai niin, ne syötiin ensimmäiseksi.

Lopputulos on se, että vaikka pelaaminen onnistuu perinteiseen tapaan sokkosooloilunakin, on tiimipelaamiseen ainakin jonkinlaisia kannustimia. Perseileminen ja sooloilu luonnistuvat kyllä vaivattomasti, mutta ainakin pelissä on nyt ihan tuntuvaa kannustusta pelkkien tappopojojen haalimisen lisäksi tiimitukipisteiden keräämiseen. Ja ehkä hyvä tukipelaaja voi nousta silti loppupisteissä sooloilijan ohi, ken tietää.

Ja sitä paitsi. Tiimi on suuremman tehokkuuden lisäksi myös turvallisempi, sillä joku saattaa ihan vahingossa tajuta, että vierellä makaa kaveri henkihieverissä ja ehkäpä elvyttääkin tämän. Etäinen mahdollisuus tietysti, mutta eihän sitä tiedä. Ihmeitä sattuu, joku ylösnousee ristiltä ja toinen muistaa antaa videopelissä ensiapua.

 

Ensitesti on jaettu kahteen osaan, koska jutusta tuli pahuksen pitkä. Ehkäpä toisen osan moninpelitiloista ja hahmoluokista kertovaa osuutta tulee myös hiottua lisää tässä päivän, parin mittaisen odotuksen aikana. Luvassa myös haastiksia! Pysykää Bat-kanavalla!

 

Far Cry 3

Tekijä: Ubisoft Montreal ja Ubisoft Massive

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC, PlayStation 3 ja Xbox 360 – syyskuu 2012

Pelaajia: 1, 2-? (internetissä)

Pelin kotisivu: http://far-cry.ubi.com/far-cry-3/en-US/

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lue myös

I Am Alive – uskottava, aikuismainen selviytymisseikkailu

Resident Evil: Operation Raccoon City -haastattelussa tuottaja Masachika Kawata

Rift – vuotta myöhemmin

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus: uskalla olla erilainen

Wiikon wanha: Meridian 59

Witcher 2 Enhanced Edition – CD Projekt hellii roolipelaajia

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak