Uusimmat

Domen arvosteluviikko 44/2013: Assassin’s Creed IV, F1 2013, Memoria, Shantae, Swap Force, Suomipeliala, Razer Anansi MMO Keyboard,Batman: Arkham Origins

04.11.2013 20:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa menneellä viikolla muun ja muassa:

  • Assassin’s Creed IV: Black Flag (PC, PS3, PS4, WiiU, Xbox 360, Xbox One)
  • F1 2013 (PC, PS3, Xbox 360)
  • Memoria (Mac, PC)
  • Shantae VC (3DS)
  • Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)
  • Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit
  • Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle
  • Assassin’s Creed IV: Black Flag – merirosvojen aikakausi on harmaata vyöhykettä, kertoo historioitsija
  • Mulkaisu: Batman: Arkham Origins

Assassin’s Creed IV: Black Flag (PC, PS3, PS4, WiiU, Xbox 360, Xbox One)

Kukapa ei pitäisi merirosvoista? Karvaiset miehet ja naiset päättivät lähteä etsimään omaa onneaan ja vapauttaan hinnalla millä hyvänsä ja vaikka moni päätyikin roikkumaan hirren jatkoksi, jotkut löysivät sen alun uudelle elämälleen.

Samaa yrittää myös Assassin’s Creed IV, joka Desmondin varjosta vapauduttuaan suuntaa Karibian kuumiin tunnelmiin pääkallolippu mastossa liehuen. Mutta riittääkö se?

 

F1 2013 (PC, PS3, Xbox 360)

Formula 1 -kausi on jo loppusuoralla ja yksi nykyajan Formuloiden kulmakivistä, Sebastian Vettel vei kuljettajien mestaruuden jo neljättä vuotta peräkkäin. Kauden ehtoopuoli tietää myös sitä, että Codemasters viilettää vuosimallin 2013 F1-pelillään kauppoihin ja autourheilun kuninkuusluokan virtuaalikausi on vasta polkaistu käyntiin uskollisella, mutta kalliilla vuosipäivityksellä.

Codemasters on julkaissut jokaisen Formula 1 -pelinsä outoon rakoon, kun aito Formulakausi on jo taputtelua vaille valmis. Olisi loogisempaa saada markkinoiden ainoa virallinen peli hanskoihin kauden alussa, jolloin kuumotus on pitkän talvitauon jälkeen usein pahimmillaan.

 

Memoria (Mac, PC)

Memoria on aika tyypillinen seikkailupelijulkistus näin vuodelle 2013. Tekijä on pienempi studio, joka on erikoistunut yhteen genreen ja kasaan on kursittu paketti, jota ei taatusti nähdä bussipysäkkimainoksissa. Toisaalta, vaikka markkina-arvolla ei jyllätäkkään, tarjolla on nostalgiaa ja omaa luovuutta hyvässä suhteessa. Tälläkin kertaa pelissä on se joku yksi Uusi Juttu ™, mitä kultaisina seikkailupelivuosina ei ihan tavan takaa totuttu kokemaan.

Ei siis muuta kuin pelin nimi latinaksi ja Deus Exin peesissä rikkauksiin? No, aina voi toivoa.

 

Shantae VC (3DS)

Alun perin Game Boy Colorille vuonna 2002 julkaistu tasoloikinta Shantae tekee paluuta pelimaailman kärkeen. Tulevaisuudessa siintää paitsi uusi peli 3DS:lle, myös joukkorahoituksen voimalla rahoitettava kotikonsoleille tehtävä Shantae. Alkuperäinen peli puolestaan julkaistiin 3DS:n Virtual Consolessa, josta tämäkin arvostelu on tehty. Vieläkö on sankaritar voimissaan?

 

Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Joulu lähestyy ja jännitys tiivistyy, kun kaksi viihdejättiläistä, Disney ja Activision, kohtaavat hurjassa taistelussa lelupelien valtiudesta. Disney Infinity veti rimaa ylös uutena haastajana ja nyt Skylanders iskee takaisin. Sivullisena uhrina on vanhempien lompakko.

Tolkuttoman törkeästi myyneen Skylanders-sarjan kolmas tuleminen viekoittelee pilttejä uudella seikkailulla, tuoreilla tempuilla ja aivan uudenlaisilla leluilla. Swap Forcen ytimessä ovat figuurit, joiden ylä- ja alaosat voi vaihtaa keskenään lennosta. Aika jännää!

Artikkelit

Suomalaisen pelialan varhaiset vuodet ja ensimmäiset suomalaiset pelit

Suomalainen peliala ei syntynyt Supercell-yhtiön myynnin myötä. Ei myöskään Rovion tai Angry Birdsin menestyessä. Ehei. Suomalaisen pelialan juuret ulottuvat todellisuudessa jo 30 vuoden taakse – eikä vain ensimmäisten peleihin keskittyneiden kauppojen perustamiseen. Siitä lisää täällä: Suomen videopeliala täytti tasan 30 vuotta.

Myös ensimmäiset suomalaiset kaupalliset tietokonepelit tehtiin 30 vuotta sitten. Dome kurkistaa kotimaisen pelialan kaupallisen historian syvyyksiin.

Razer Anansi MMO Keyboard – makroja kansalle

Näppäimistö on PC-pelaajan tärkein työkalu heti hiiren jälkeen. Verkkoroolipeleistä puhuttaessa tämä järjestys kääntyy vielä toisin päin. Pelkkä perusnäppäimistö ei enää riitä, kun erilaisia toimintoja riittää kymmeniä ja kaikille pitäisi löytää vastaava painike.

Razerin Anansi MMO -näppäimistö tarjoaa yhdenlaisen ratkaisun tähän ongelmaan. Nimensäkin puolesta erityisesti verkkopelejä varten kehitetty laite tarjoaa mukavasti ominaisuuksia, joiden avulla temput, taiat ja tanssiliikkeet saa loihdittua esille tiukimmankin pomomatsin aikana.

Assassin’s Creed IV: Black Flag – merirosvojen aikakausi on harmaata vyöhykettä, kertoo historioitsija

Mikä avuksi, kun halutaan tehdä historiallisesti uskottava, todellisen maailman tapahtumia seuraava seikkailu – mutta aiheesta on vain hyvinkin rajallisesti todellista, tutkittua tietoa? Silloin kutsutaan apuun alan parhaat asiantuntijat.

Colin Woodard on mies Assassin’s Creed IV: Black Flag –piraattiseikkailun takana. Se mies, jonka keräämään aineistoon pelin käsikirjoitus pohjautuu ja mies, joka syynäsi läpi pelin aasta ööhön, viilaten ja fiilaten sen tarinaa, tapahtumia, ihmisiä ja asioita sopimaan paremmin todelliseen historiaan. Ja auttaen niissä kohdin, missä haluttiin mennä vähän eri suuntiin.

Nelinpeli

Mulkaisu: Batman: Arkham Origins

Arkham Asylum ja Arkham City ovat kaksi kiistatonta klassikkoa, joiden mainitseminen edes viitteellisesti lisenssipeleistä retostaessa tuntuu pyhäinhäväistykseltä. Kuninkaallisen kaksikon loihtinut Rocksteady siirtyi kuitenkin taka-alalle pelisarjan kolmannen osan kehityksessä, mikä herätti pelaajien syvissä riveissä tervettä huolta huomisesta. Voiko kolmas Arkham osoittautua hyväksi peliksi?

No, kyllä voi. Valitettavasti Arkham Origins on piinkovasta laadustaan huolimatta myös äärimmäisen ristiriitainen kokemus, sillä se nojaa joka raajalla niin tuntuvasti edellisten pelien perimään, että on vaikea sanoa mihin City loppuu ja mistä Origins alkaa.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi JOKin Assassin’s Creed IV: Black Flag – täysin purjein Karibialla –artikkelin ja Lehtosen Legend of Zelda: The Wind Waker HD –peliarvostelun.

Air Conflicts: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Europa Universalis IV (Mac, PC)

Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Wii U)

Realms of Arkania: Blade of Destiny (PC)

Shadow Warrior (PC)

Assassin’s Creed IV: Black Flag – täysin purjein Karibialla [osa 2]

Tähtiretki sieluttomaan rahastukseen – Star Trek trekkien silmin

Kerbal Space Program – indiepelien aatelia

Mulkaisu: FIFA 14

Nelinpeli Podcast 040: Pleikkaripuku ja Cadillac-kaulakoru

Mulkaisu: Farming Simulator

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta