UUSIMMAT

DOTA 2:n maailmanmestaruus ratkesi

12.08.2013 10:00 | Miikka Lehtonen

DOTA 2:n, eli Valven käsittämättömän suositun lords management -pelin, maailmanmestaruus ratkottiin viime viikolla Seattlessa järjestetyssä The International 3 -turnauksessa. Viime yönä oli finaalien aika ja kuka mahtoikaan voittaa? Klikin jälkeen spoilereita!

Valve järjesti viime viikolla jo kolmannen vuotuisen The International -turnauksensa, jossa ratkottiin DOTA 2:n maailmanmestaruus. Viikko meni juhlavissa tunnelmissa, sillä pelit olivat äärimmäisen laadukkaita ja innostivat kansaa pelaamaan DOTA 2:ta siinä määrin, että peli teki uuden pelaajaennätyksensä: 5,9 miljoonaa uniikkia pelaajaa. Aika hyvin peliltä, joka on vasta rajoitetussa julkaisussa!

Finaalit huipentuivat eilisiin loppuotteluihin. Ensin Orange ja Na’Vi kisasivat häviäjien bracketissa siitä, kumpi pääsisi loppuotteluun koko turnausta dominoinutta Alliancea vastaan. Malesialainen Orange vei ensimmäisen pelin suvereenisti nimiinsä rohkealla strategialla, jossa se kuritti Na’Vin torneja aina kun silmä vältti. Varsinkin tiimin Nature’s Prophet pelasi erinomaisesti ja teleporttaili jatkuvasti puupossensa kanssa pitkin karttaa aiheuttamassa Na’Ville ongelmia. Kun Orange oli saanut kaikki Na’Vin kolmostornit ja jopa useita parakkeja paskaksi ja palamaan, tilanteesta tuli sietämätön: Na’Vi ei voinut kuin istua tukikohdassaan puolustamassa ja tuloksena oli tietenkin lopulta GG.

Seuraavassa pelissä kaikki kääntyi katolleen. Na’Vi sai paljon vahvemman tiimin ja dominoi alusta saakka. He haastoivat Orangea aktiivisesti tiimimatseihin ja voittivat niistä useimpia. Ensimmäisessä pelissä hullun lailla farmannut Nature’s Prophet vietti suurimman osan pelistä kuolleena ja jo kymmenen minuutin jälkeen oli selvää, että Orange tarvitsisi ihmeen, tai muuten tiedossa olisi pikainen GG. Ihmettä ei nähty, GG kylläkin. Kolmanteen peliin!

Kolmannessa pelissä Orange näytti toistavan ensimmäisen pelin temppunsa. Torneja kaatui ja tiimin vahva lineup piti huolen siitä, että Na’Vi sai pataansa miltei jokaisessa tiimitaistelussa. Varsinkin Mushin pelaama Outworld Devourer oli suorastaan liekeissä ja soolosi useissa matseissa puolet Na’Vin tiimistä. Ownaus oli niin totaalista, että yhdessä vaiheessa Orange johti tapoissa 26-12 ja piti tuhansien pisteiden XP- ja kultajohtoa. Mutta sitten tapahtui jotain. Pieni virhe, sitten toinen. Ja yllättäen Na’Vi ei enää ottanut pataansa jokaisessa tiimitaistelussa, vaan voitti yhden. Ja sitten toisen. Ja kohta Orange olikin jyrän alla. Kun Na’Vi sai vaihteen silmään, se ei katsellut taakseen, vaan jyräsi suoraan megavauhdilla finaaliin.

Historiallisesti viiteen matsiin venyneet finaalit olivatkin sitten aikamoista katsottavaa. Uskomattoman tasaisissa peleissä nähtiin hillittömän hyviä suorituksia sekä outoja töppejä. Na’Vin ykkösmatsin joukkue esimerkiksi oli sellainen lottoyritys, että oksat pois. Kuten lotossa yleensäkin, yritys kostautui ja tuloksena oli pikavauhdin GG.

Jos katsot turnauksesta vain yhden pelin, katso finaalien viides ja viimeinen peli. Se kun oli todellinen masterclass DOTA 2:n tiimipelaamisessa. Molemmilla tiimeillä tuntui olevan vastaus kaikkiin toisten temppuihin sekä oma, ovela strategiansa. Lopulta Alliancen strategia oli ovelampi, sillä tiimi onnistui hiljalleen nakertamaan Na’Vin ancientin kumoon ja pokkasi uuvuttavan finaalisarjan päätteeksi komean pokaalin sekä 1,4 miljoonaa taalaa.

Jukka jatkaa:

Niin mikä lords management, joku kysyy. Se on laajempi termi peligenrelle, jota myös MOBAksi (Multiplayer Online Battle Arena) kutsutaan. MOBAt ovat RTS-pelien alamuoto, mutta mobailut erkanivat ensn selkeämmin ensin omaksi genrekseen, minkä jälkeen alagenren käsitteitä piti laajentaa pelienkin muuttuessa, joten koko genrellekin löytyi aivan uusi nimi. Lords management -pelejä ovat muun muassa Dota 2, Guardians of Middle Earth ja League of Legends.

Kuva: Valve

Lisätietoja: The International 3

Keskustelu

”Rajoitettu julkaisu” on hassu käsite, kun omastakin steam kirjastosta löytyy noin 90 kappaletta pelin koodeja, vaikka itse peliä olen pelannut noin 5 minuuttia botteja vastaan.

7: Venäläiset ja surkeasti junglaavat Nature’s Prophetit eivät valitettavasti ole uusi juttu, vaan catchphrase, joka on elänyt jo kuukausien ajan meidänkin DOTA-porukassamme. Mutta eivät ne taatusti TI:n myötä ainakaan vähentyneet :)

DOTA 2 on tosiaan ilmestynyt ihan virallisesti, mutta Valve ajaa sisään jotain outoa porrastettua systeemiä. Juuri toissapäivänä TI3:n jälkimainingeissa kaveri yritti peliä asentaa ja sai kuulla olevansa jonossa 6500. odottelija.

Oon kyllä Lichin kanssa ihan samoilla linjoilla, toivottavasti ei bannia mullekin heilu :D

Ja kaveri sanoi, että olisi jo yli kuuden miljoonan peakki ollu pelaajissa. Betasta peli on ainakin jo pois ollut jo tovin, ja eikäs yksi TI3 ”jutuista” ollut juurikin se, että jengi voi vapaasti ladata Dota 2 ja katsoa streameja sen sisällä, eli mielestäni vapaassa jakelussa oleva peli on kyseessä?

PS. Nyt TI3 jälkeen (ja sen aikana) jokainen venäläinen noobi junglaa Nature Prophetilla joka pelissä ja käytännössä aina se tiimi häviää, kenen puolella tällainen sankari on mukana..

Liimaletti,
Genren nimet genren niminä. Jotakuta ärsyttää, jotakuta ei, ei ole meistä kiinni.
Mutta opetellaanpa keskustelemaan asiallisemmin. Seuraavasta nimittelystä tulee bannit.

tv,
jok

@4 Kyllä te muut sen verta paljon englanninkielisiä termejä käytätte asioista, jotka olisi järkevämpää sanoa suomeksi, että pffffff.

Väärin meni. Genren nimeksi on vakiintunut MOBA. Lisäksi MOBA-genre ei ainakaan enään ole rts:n alamuoto, sillä ei ne ole reaaliaikastategioita. Lisäsi tämä on ainut sivusto suomessa, jossa koitetaan väkisin tyrkyttää surkeaa lords management termiä. Se on sitäpaitsi A. Aivan liian pitkä B. Puhdasta englantia

@2
Itse en ainakaan saa peliä suoraan Steamista ladattua, vaan pitää mennä Dota 2 Launch Page:lle jonottamaan pääsyä peliin. En sitten tiedä kuinka pitkä jono on ja pääsisinkö lopulta kuitenkin peliin lähes heti, mutta kun DOTA ei kiinnosta niin ihan sama minulle.

Tietääkseni peli on jo täydessä jakelussa ollut ainakin kuukauden. Steam tulille ja Dota2 lataukseen…

Muropaketin uusimmat