Uusimmat

EA: peliala ei huomioi naisia tarpeeksi

23.08.2006 14:23 Jukka O. Kauppinen

Eräs Electronic Artsin pomoista, David Gardner, firman ”chief operating officer”, totesi Britanniassa järjestetyssä konferenssissa, ettei peliala huomioi naisia tarpeeksi hyvin. ”Olemme keskustelleet tästä pitkään, todella pitkään. Ilman naisia emme tavoita kuin pienen osan potentiaalisesta pelaajayleisöstä.

Maailman suurimman pelitalon tutkimusten mukaan 90 prosenttia teinipojista pelaa videopelejä. Sen sijaan vain tytöistä peleihin innostuu vain 40 prosenttia. Heistäkin suurin osa lopettaa pelaamisen vuoden sisään.

”Jos tavoittaisimme myös naispelaajat lisäisimme heti myyntiämme miljardilla dollarilla.”

Oppia elokuvista

Gardnerin mukaan peliteollisuuden täytyy ottaa oppia elokuvamaailmasta.

”Ei elokuviakaan tehdä vain pojille.”

Gardner viittaa miten Star Wars oli kaikkien aikojen menestyksekkäin elokuva aina Titaniciin saakka. Star Wars oli ennen kaikkea poikien suosiossa, mutta Titanicia katsoivat yhä uudestaan ja uudestaan myös tytöt.

Pinkit tyttöpelit eivät kuitenkana ole ratkaisu ongelmaan. Kaikenmaailman Barbie- ja heppastelupelit eivät ole olleet mitenkään mainittavan menestyksellisiä. Tytöt ja naiset eivät halua väkisin tyrkytettyjä tyttöilypelejä, vaan mielenkiintoista sisältöä. Hyvä peli puree yhtä lailla miehiin ja naisiin. Ei mikään ihme, että The Sims –pelejä pidetään tässä suhteessa esimerkillisinä. Ovathan ne nykyisellään maailman suosituin videopelisarja, jonka osia on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta.

”Pelialan täytyy luoda lisää naisille sopivia megahittejä”, Gardner tiivistää.

EA panostaakin tähän voimakkaasti omalla tavallaan. Esimerkiksi neljä yhtiön 11 studiosta on naisjohtajien vetämiä. Lisäksi uusiin ideoihin ja erityisesti innovatiivisiin pelisuunnittelijoihin täytyy sijoittaa.

Muna vai kana, se perinteinen ongelma on tässäkin. Naispelaajien vähyyttä on voivoteltu varmaan jo toistakymmentä vuotta. Tilanne on kehittynyt hiljakseen ja etenkin tänään parikymppiset naiset ovat jo hyvinkin sujut videopelien suhteen. Toisin oli vielä vuosikymmen sitten. Onneksi naispuoliset nettiseikkailijat tai räiskijät eivät ole enää mikään harvinaisuus, 70 % Sims-pelaajista on naisia ja uudet bilepelit ovat lyöneet hyvin läpi myös perinteisistä videopeleistä piittaamattomiin.

Vähän asian sivusta mutta menköön:

Suomen CS-tyttöklaanien historia

http://feminagaming.com/