Uusimmat

Ensimmäistä suomalaista tietokonepeliä vuodelta 1979 esitellään perjantaina

25.11.2014 18:30 Jukka O. Kauppinen

Pelihistorian juurien kaivelu tuo joskus yllättäviä tuloksia. Kuten silloin, kun Videogames.fi:n retrogurut onnistuivat jäljittämään vanhimman tunnetun suomalaistekoisen tietokonepelin vähän kauemmas historiaan kuin mitä oltiin aiemmin luultu. Raimo Suonio näet ohjelmoi vuonna 1979 Chesmac-shakkipelin Telmac-tietokoneelle.

Pelireliikki herää eloon ensi perjantaina Tampereella, sillä tietokoneharrastaja Jari Lehtinen on nyttemmin kirjoittanut pelin omalle Telmac TMC-1800-mikrolleen. Perinteiseen tapaan paperille tulostetulta listaukselta naputtelemalla, tietenkin.

Lehtisen henkiinherättämää peliä voi käydä hämmästelemässä perjantaina Tekniikan historian seuran syyskokouksen yhteydessä järjestettävässä tekniikkaihmettelyssä, jonka yhteydessä käynnistetään muun muassa Postimuseon kirjekuorikone ja mediamuseo Rupriikin Neiti Aika – sekä vanha kunnon Telmac peleineen.

 

Jos ilmoitetut aikataulut pitävät kutinsa, niin Telmacia ja ChesMacia ehtii ihailemaan vain tunnin ajan kello 15.15-16.15 välisenä aikana.

Telmac ja Mediamuseo Rupriikki löytyvät Tampereen Museokeskus Vapriikista, osoite Alaverstaanraitti 5.

Chesmacista voi lukea lisää V2.fi:n reportaaseista:

Lisätietoja: http://videogames.fi/vgfi/index.php?title=Chesmac

Lisätietoja: http://rupriikki.tampere.fi/

Lisää aiheesta

Suomalainen peliala 30 vuotta? Ehei, uusi löytö ajoittaa ensimmäisen kaupallisen suomipelin vuoteen 1979!