Fairlight juhli 25-vuotispäiviään – piraattiryhmästä kasvoi aikuisia

04.05.2012 14:25 | Jukka O. Kauppinen

80-luvun puolella piratismi oli kotimikroharrastamisen kolikon toinen puoli. Pelien kopiointi tupladekillä oli arkipäivää, eikä mikään poikkeus. Ja pelien kräkkääminen oli haaste ja huvittelua. Mutta joitakin hupikräkkereistä tuli ammattimaisempia ja piraattiryhmiäkin perustettiin, sitten myös erityisiä demoryhmiä. Yksi pitkän linjan piraatti- ja demoryhmätien tallaajista on ruotsalainen Fairlight, jonka jäsenet viettivät äskettäin ryhmänsä 25-vuotissynttäreitä.

Fairlight on yksi niistä vanhan polven ryhmistä, jonka laittoman ja laillisen tien tallaajat ovat tänään plusmiinus nelikymppisiä, jos jonkinlaisissa ammateissa. Ja kuten Suomessakin, he ovat juuri niitä, jotka olivat rakentamassa maansa IT- ja peliteollisuuden pohjaa.

Esimerkiksi koko pohjoismaiden suurimman pelistudion, Digital Illusionsin eli DICEn, perustajat olivat FLT:n naapurista, The Silents -ryhmän jäseniä. Myös Starbreeze pohjaa taustaltaan demosceneen, kuten myös suomalaisvastineet Remedy, Bugbear ja Housemarque.

Fairlightin jäsenten muisteloja ja nykykuulumisia voi lukea IDG:n oheisesta artikkelista. Tarjolla on myös tiukkaa miettimistä vanhan koulun liikkumisesta laillisen ja laittoman rajan molemmilla puolilla, sekä mitä siitä sitten seurasikaan.

Suomalainen Byterapers, Inc. -ryhmä vietti omia 25-vuotisjuhliaan 2011 elokuussa.

Lue juttu: IDG, ”We might be old, but we’re still the elite”

Lisätietoja: http://www.fairlight.to/

Lue myös

Ampumahiihto on jalo laji, jossa vastustajan suoritusta kunnioitetaan

Elder Scrolls Online on toden totta

Pelikehittäjät: älkää olettako pelaajienne olevan idiootteja

Runebound (Lautapeli)

Muropaketin uusimmat