Uusimmat

Huhupartio: PlayStation 4:llä ei pelata käytettyjä pelejä

29.03.2012 11:00 Miikka Lehtonen

Huhupartio liikkuu taas syvällä vihollisen linjojen takana ja saalistaa kuumia huhuja. Tällä kertaa tähtäimessä on Sonyn seuraava PlayStation-konsoli, josta Kotaku väittää saaneensa reippaasti tietoja. Osa sopii yhteen aiemmin kuulemamme kanssa, osa on aika itsestäänselvää kamaa ja osa kuulostaa fiktiolta.

Peliblogi Kotaku väittää saaneensa kuumia tietoja PlayStation 4:stä, joka tunnetaan heidän mukaansa nimellä Orbis. Orbishan on latinaa ja tarkoittaa ympyrää tai rinkiä. Saitin tietojen mukaan Sony olisi myös hylkäämässä Cell-arkkitehtuuriaan ja siirtymässä AMD:n toimittamiin prosessoreihin. Koneesta löytyisi 64-bittinen prosessori ja AMD:n tuoretta Radeon HD 7000 -sarjaa oleva näytönohjain. Tehoa siis löytyisi, mutta ei PlayStation-veteraanien kannalta ongelmattomasti: laite kun ei olisi lainkaan yhteensopiva PlayStation 3 -pelien kanssa.

Kumpikaan kohdista ei yllättäisi. Cell-arkkitehtuuri on kerännyt puhdasta vihaa ja dissausta sen parissa puurtavilta pelikehittäjiltä, jotka ovat aikaa sitten hajonneet sen rajoituksiin ja yleiseen vaikeuteen. Onkin kuvaavaa, että käytännössä kaikki PlayStation 3:n todelliset silmäkarkkipelit on kehitetty niin, että Sony on lähettänyt läheisten yhteistyökumppaniensa avuksi omia insinöörejään opettamaan, miten Cell pistetään tanssimaan. Firmalle varmasti maistuisi se, että laite muuttuisi helpommaksi koodata ja täten saisi paremman mahdollisuuden olla seuraavan sukupolven ykkösalusta kehittäjienkin perspektiivistä.

Ja mikäli Cell lähtee, lähtee samalla myös toivo PlayStation 3 -pelien emuloinnista. Emulaatio on parhaimmillaankin todella raskasta ja hankalaa puuhaa, ja ongelmallisen Cell-arkkitehtuurin tapauksessa todennäköisesti jos nyt ei mahdotonta niin ainakin niin hankalaa, ettei yritys edes kannata.

Enkä varsinaisesti ylläty siitäkään, että Kotakun huhujen mukaan PlayStation 4 tulisi eliminoimaan käytetyt pelit ja pelien lainailun. Saitin mukaan jokainen PlayStation-peli pitäisi sitoa sarjanumeron avulla yhteen PlayStation Network -tiliin ja tämä tili olisi sitten ainoa, jolla peli pyörähtäisi. Tässä on ongelmansa.

Tiettävästi kaikki pelit pitäisi väkisin aktivoida PlayStation Networkin kautta, mikä ei tietenkään onnistu, jos konsoli ei ole kiinni verkossa. Ja täten PlayStation 4 vaatisi nettiyhteyden. Monissa maailman kolkissa, esimerkiksi Yhdysvaltojen suurkaupunkien ulkopuolella, nettiyhteydet ovat kuitenkin vielä sangen harvinaisia eikä moni pidä konsoliaan kiinni netissä, tai edes pysty kytkemään sitä. Sonyn logiikka lienisi, että PlayStation 4 olisi niin houkutteleva laite, että tapoja muutettaisiin, mutta itse veikkaisin, että sitten vain pelattaisiin seuraavalla Xboxilla tai vaikka PlayStation 3:lla. Mutta minä olenkin kyynikko, enkä japanilainen bisnesmies.

Muutakin settiä olisi tarjolla, ehkä merkittävimmin se, että Kotakun mukaan konsoli ilmestyisi jouluksi 2013. Mikäli tämä pitää paikkansa, siitä kuullaan taatusti lisää jo kohtapuoliin, varmasti viimeistään E3-messuilla. Elämme siis taas mielenkiintoisia aikoja. Ainakin jos uskomme huhuihin.

Lähde: Kotaku

Lue myös

Crusader Kings II (PC)

Eeppinen Battlefield 3 -päivitys PC:lle huomenna

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus: uskalla olla erilainen

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak

Muropaketin uusimmat