UUSIMMAT

Jos kerran klassikoita julkaistaan uudelleen, mikseipä myös puisevia RTS:ä? Tapaus Z

15.07.2014 18:15 | Jukka O. Kauppinen

GOG.com julkaisee paljon pelejä. Hyviä pelejä. Klassikkopelejä. Vanhoja ja uusia pelejä. Ja moni entisöintikaupan julkaisuista herättää aidosti hyvää fiilistä ja muistoja. Kulttuuritekoja. Sitten on niitä muita. Kuten Z.

Z uudelleenjulkaistui jo viikko sitten, mutta se ei herättänyt silloin oikein mitään tunteita. Ei muuten nytkään, mutta kun aihe tässä silmien edessä on roikkunut, niin mainittakoon mokomasta.

The Bitmap Brothers oli aikoinaan yksi kaikkein kovimmista pelikehittäjistä. Britannian peliteollisuuden kultapoikia oikein. Mutta jos puoti olikin 16-bittisen Amiga- ja Atari ST –aikakauden kingi, niin siirtyminen PC-maailmaan oli jo tuskaisempaa. Pelinteko ei oikein sujunut, eivätkä pelit iskeneet.

Z oli näistä oikein malliesimerkki. Se oli Command & Conquerin jalanjäljissä marssinut kälyinen naksusota, joka jäi mieleen lähinnä keskivertoudestaan ja surkeasta tekoälystään.

Peliä kyllä ylistetään klassikoksi, mutta eihän se kyllä ole. Historiankirjojen pilkunviilausmerkinnöissä se on kyllä mainittu pelinä, josta alkoi Bitmap Brothersin jyrkkä alamäki. Paha sanoa saako tästä kukaan irti yhtikäs mitään, ellei tehtäväsi ole sitten pelata joka ikistä maailman RTS-peliä.

Lisätietoja: http://www.gog.com/game/z

Lisää aiheesta

Bitmap Brothers: Kasarisupertähdet yhä mukana menossa

Olipas kerran hyvä Amiga-peli, josta tehtiin kamala uusioversio 

Speedball 2 (360) 

The Chaos Engine (PC)

Keskustelu

Aika tarkkana saa olla jos y0okille rakentaa peliä. Microaminen ei saa liittyä rakentamiseen (SC1) vaan juuri tankin tykin suuntaan…

Niinno, peli oli kyllä aivan loistava microttamisen takia, jota näkee nykyään esim. Starcraft 2:ssa. Eihän C&C:ssä tavallaan ollut taidosta ollenkaan kiinni, kun pateja ei voinut väistää. Tietenkään peruspentille taidolla ei ole niin merkitystä, kun parempi on muistella Red Alertin tai C&C:n ylivoimaisuutta jossa voittaa pelkästään massaamalla yhtä tankkia…

C&C oli mielestäni kokonaisuutena aivan loistavaa kamaa, mutta Dune2:n jälkeen taitotaso tipahti tasolle ”mitä nopeammin rakennat, sitä todennäköisemmin voitat”. Z:ssa tätä ei tietenkään voinut tehdä, vaan peli oli käytännössä ainoastaan taidosta kiinni mitenkä pelissä pärjäsi.

Tässä pelissä pystyy light tankilla tappamaan vaikka vastustajan medikan jos microttaminen on hallussa. Niinkin pienistä asioista välillä kiinni että ei saa esim. käskeä omaa tankkia ”hyökkäämään” vihuun ennen kuin piippu on kääntynyt oikein päin, muuten se jumahtaa siihen ja kääntää vasta kun vihu on rangella -> ottaa kutia vastaan.

En siis todellakaan ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta ehkä vaatimukset hyvistä peleistä vaihtelee ihmisten kesken.

@4:

Dune 2 on kyllä tavallaan legendaarinen, mutta nykymittapuulla jo aika karmea viritys. Heti kun c&c -tyylinen multiyksikkö valinta saapui rts:n, niin dune 2 käytännössä vanheni kaikilla mittareilla yhdessä yössä.

@2 Tarkoitat varmaan Laser Squad? Laser Squad ei tosissaan ollut RTS, joten sitä ei voi laskea joukkoon. Itse pidin aikoinaan Z:sta omalla tavallaan, mutta kyllä Warcraftit ja Dune 2 olivat parempia. Command & Conquer ei omalla koneella tuolloin edes pyörinyt, joten tyydyin katsomaan kun naapuri pelasi sitä.

klassikkopeli, tota tuli tahkottua joskus 7 vuotiaana.

Ainoa RTS peli mitä olen koskaan pelannut, jos nyt ei jotain Lazersquadia lasketa. C&C oli kova sana noina aikoina, joten päätin kokeilla sen sijaan tätä vaihtoehtoista peliä, kun halusin tietää jotain genrestä. Ei se kummempi ollut, mutta pelasihan sitä muutaman levelin. Koheltaminen kuvaa hyvin asiaa. Jokin objektiivi piti saavuttaa käskyttämällä omia joukkoja. Aika epämääräistä ja tyhmääkin, koska ei voi tosiasiallisesti vaikuttaa pelin kulkuun mitenkään, sillä lopputulos on jo ennalta määrätty. Ainoa tavoite on siis saavuttaa ennaltamäärätty lopputulos. Sellanen ei paljoa motivoi. Eräänlainen älypeli siis, pitää hoksata miten käskyttää porukkaa juuri oikein.

Muistaakseni luin tuosta pelistä Pelit-lehden jutun aikanaan.
Ettei vain otsikkona ollut ”Komenna ja kohella” tai jotain vastaavaa…

Muropaketin uusimmat