UUSIMMAT

Kioskiroskakirjallisuuden klassikko Perry Rhodan palaa keskuuteemme

07.04.2008 10:30 Jukka O. Kauppinen

Joskus peliuutiset onnistuvat äimistyttämään totaalisesti. Leuan putoaminen lattialle sai varmaan alakerran kattolamput heilumaan, sillä uutinen Perry Rhodan –pelin julkaisusta on sellainen äimistysylläri, että oksat pois. Tosin Suomesta ei taida löytyä kovinkaan montaa ihmistä, jotka edes tietävät kuka/mikä Perry Rhodan on. Nyt siis Kauppisen scifi-sivistyskurssille, mars.

Perry Rhodan on muinainen kioskeissa ohuina lehdykäisinä myyty tieteissarja, joka eli loistonsa vuosia 70-luvulla. Maailmalla edelleen noin triljoonia myyvä sarja on uskomattoman heppoista scifi-seikkailutuubaa, joka on sankaroinnissaan ja äimistyttävässä käsikirjoittelussaan aivan jostain tuolta ulkoa.

Suomessa lehteä ilmestyi vuonna 1975 vain 16 numeroa. Saksassa ensimmäinen numero ilmestyi jo 1961 ja nykyään mennään jo jossain 2400 numeron paremmalla puolella.

Ihmetyttää vain että mitähän ihmettä siellä numerossa 2400 oikein on, kun numerossa 16 jo etsittiin muinaisten jumalten piilottamaa ikuisen elämän salaisuutta. Siinä välissä ehdittiin yhdistää maapallo militaaridiktatuurin lempeän rautakouran alle, taistella avaruuden muukalaisia vastaan, hankkia liittolaisia, osoittaa ihmiskunnan moraalinen ja henkinen ylemmyys galaksin muinaisten rotujen rinnalla ja tökkiä sormensa joka ikiseen asiaan mihin vain suinkin yltää.

Ihanaa huttua siis!

Wikipedia:

Perryn perusidea on yksinkertainen. (Hyvä) amerikkalainen astronautti löytää kuusta haaksirikkoutuneen avaruusaluksen, ystävystyy heidän kanssaan ja perustaa galaktisen imperiumin. Välissä seikkaillan sekä vieraissa galakseissa että toisissa ulottuvuuksissa ja menneisyydessä. Lisäksi kuolemattomuuden takaava laite auttaa päähenkilön säilyttämisessä.

Kaikkinensa Perry Rhodan on parhaimmillaan mukaansatempaavaa science fictionia, jossa mielikuvituksella ei ole rajoja. Huonoimmillaan taas perustusinalukemistotasoinen jakso ei juuri yksinään jaksa innostaa, mutta loistava menneisyys ikään kuin antaa lupauksen tulevaisuudesta ja taas täytyy lukea vielä yksi jakso…

Niin, se peli… The Immortals of Terra: A Perry Rhodan Adventure. Okei, pelin tekee saksalainen putiikki, joten sen ymmärtää. Mutta vaikka luvassa onkin vuoteen 4934 sijoittuva scifi-toimintaseikkailu, joka ”vie pelaajansa halki valtaisan galaksin ja tutustuttaa pelaajan yli tusinaan muukalaisrotuun”, niin pelin täytyy vakuuttaa saksankielisen Euroopan ulkopuolella omilla ansioillaan. Niin lystikäs ajatus kuin Hertta-sarjoihin verrattava scifiseikkailu onkin, niin tämä peli ei todellakaan saa brändillään bonuksia nopanheittoihinsa.

Silti, ei voi odottaa kuin innonsekaisella pelolla. Jos hyvin käy, luvassa voi olla hyväkin scifiseikkailu. Siitä saattaa myös kuoriutua todellinen kalkkunapeli, jota pelatessa itku sekoittuu hallitsemattomiin naurunpyrskähdyksiin. No, kaikkihan me tiedämme, että Braingame/3d-ion ja Viva Median laatuun voi luottaa. Aina.

Immortals of Terra: A Perry Rhodan Adventure ilmestyy PC:lle toukokuussa 2008.

Lue lisää eDomesta

Arvostelu: Mass Effect: Bring Down the Sky (360)

Arvostelu: WipEout Pulse (PSP)

Domen arvosteluviikko: seikkailuja ja räiskintää; urheilua ja ajopelejä

Legendaarinen Hollywood-hörhö ryhtyi Saints Row 2 -maskotiksi

Leisure Suit Larryjen luoja, Al Lowe, muisteli Suomen vierailuaan

Missi-Marielin pelitreffit

Supernopea internet tuo supernopeat nettipelit

Taas yksi pelistudio vajoaa, Diablojen tekijät työttömiksi

Warcraft-fanit tekivät aidon paladiinin panssarin

Viikon videojysäys: jättiannos pelitrailereita

Perry Rhodan?

Katso tilanne vastaamatta