UUSIMMAT

Kolumni: World of Warcraft on kusisessa paikassa

10.08.2015 17:00 | Miikka Lehtonen

World of Warcraft on tällä hetkellä aika ikävässä välikädessä. Blizzard ilmoitti jokin aika sitten, että tuoreen 6.2-versionumeroa kantavan päivityksen jälkeen Warlords of Draenoriin ei ole tulossa uutta raid-sisältöä. Ja kun se raid-sisältö on suunnilleen sitä ainoaa kunnollista sisältöä World of Warcraftissa, pelaajat ovat vähän ikävän tilanteen edessä. Peukkujako tässä pitäisi pyöritellä siihen seuraavaan lisäosaan saakka?

Silläkin saralla saatiin huonoja uutisia. Kun Blizzard ilmoitti julkistavansa lisäosan Gamescom-messuilla viime viikolla, moni oletti sen olevan jo pitkällä kehityskaaressaan ja tulevan ulos aika pikavauhdilla. Blizzardillahan kuitenkin on se oma Blizzconinsakin marraskuussa, joten jos Legion-lisälevy ei olisi hoputuksessa, miksi hukata hypetilaisuus saksalaisilla pelimessuilla?

Toisin kuitenkin kävi. Legion on yhä pahasti työn alla, sillä Gamescom-messuilla esitettyihin aika perustavanlaatuisiin kysymyksiin saatiin ”emme tiedä vielä” –tason vastauksia. Ja toki myös betasta ei puhuttu vielä sen enempää kuin että se alkaa ”myöhemmin tänä vuonna”, eli ei ainakaan ennen Blizzconia. Niinpä Legionia ei kannata odotella ennen ensi vuotta ja todennäköisesti vielä lähempänä kesää kuin vuoden alkua.

World of Warcraft ja sitä myöten Blizzard ovatkin nyt hieman kusessa. Tilastot ovat osoittaneet, että World of Warcraft on menettänyt puolessa vuodessa vajaat viisi miljoonaa aktiivista pelaajaa ja pelaajamäärä on nyt niin alhaisella tasolla, että viimeksi samalla tasolla oltiin 10 vuotta sitten World of Warcraftin vielä kivutessa pelaajaluvuissa ylöspäin. Tuoreiden käänteiden jälkeen tilaajaluvut tulevat varmasti romahtamaan entisestään, enkä ole siitä pätkääkään yllättynyt.

Itse pelasin World of Warcraftia edellisen kerran loppuvuodesta 2014, kun arvostelin Warlords of Draenorin. Peli jäi tuolloin tauolle juuri ensimmäisen raid-instassin auettua, koska en jaksanut enää pelisuunnittelua, joka toi vahvasti mieleen ilmaispelattavat mobiilipelit: odottelua, satunnaislukugeneraattorin edessä rukoilua ja puisevia grindejä toistensa perään.

Viime viikolla sain kuitenkin Blizzardilta postia, kuten varmasti moni lukijoistakin. Minulle tarjottiin seitsemää ilmaista pelipäivää, jotka myös hyödynsin. Hahmoni olivat kaikki aivan alkutekijöissään: keskimääräinen iLevel oli jossain 615:n huitteilla. 6.1-pätsin peliin lisäämän Tanaan-viidakon anteliaiden loottidroppien ansiosta sain nopeasti nostettua tasoja sen verran, että pääsin sisään raid-instansseihin.

Ajelin ne läpi mainillani, tsekkailin Tanaanin tarinaa, rakentelin hieman laivoja (ja huomasin, että laivastotehtävät ovat samaa paskaa kuin garrisonien seuraajatehtävätkin, mitä nyt pitää vain grindata siinä rinnalla uusia resursseja, että homma pyörii) ja pelailin hetken alteillani. Jossain viikonlopun aikana alkoi sitten olla jo sellainen olo, että olin nähnyt kaiken, mitä pelillä on näytettävää. Toki voisin pyöritellä peukkujani ja grindata grindejä ihan grindaamisen ilosta, mutta miksi? Hahmoni eivät siitä kamalasti kehity, mitään uutta sisältöä ei ole odottamassa näkijäänsä ja kaikki olisi vain saman toistoa? Aikaa pelin uudelleenasennuksesta tähän havaintoon kului siis muutama päivä, enkä edes pelannut mitenkään HC-tasolla.

Ilmaisella viikolla ei siis ollut ihan sitä vaikutusta, jota Blizzard varmasti toivoi. En jäänyt koukkuun, en ostanut peliaikaa. Päinvastoin, olen nyt entistä vakuuttuneempi siitä, että nykykunnossaan World of Warcraftilla ei ole minulle mitään annettavaa. En ole enää tippaakaan yllättynyt siitä, että pelaajia on kadonnut miltei viisi miljoonaa. Pikemminkin olen hämmentynyt siitä, että niitä on vielä jäljellä niinkin monta kuin on.

Miikka Lehtonenon Domen toimittaja, entinen Mr. WoW, joka on löytänyt elämänsä uudelleen.