UUSIMMAT

Kuluttajalautakunta tuomitsi Sonyn PS3:n Linux-tuen poistamisesta

22.04.2011 13:40 | Jukka O. Kauppinen

Niin Suomen kuin EU:n kuluttajalautakuntiin on valitettu Sonyn yksipuolisesta päätöksestä poistaa PS3-konsolista tuki ulkoisille käyttöjärjestelmille, käytännössä siis Linuxille. Suomen kuluttajariitalautakunta on tehnyt päätöksen, jonka myötä Sony on velvollinen korvaamaan PS3-konsolin ostaneelle osan laitteen hankintahinnasta.

Lainauksia päätöksestä ja alkuperäisdokumenteista:

Kuluttaja (jäljempänä K) osti 1.4.2010 PlayStation 3 -pelikonsolin, jonka hinta oli 268,90 euroa. Pelikonsolin valmistaja laski 1.4.2010 liikkeelle ohjelmistopäivityksen 3.21. Päivitys poistaa konsolista Other OS-tuen, joka heikentää laitteen toiminnallisuutta. Konsolille annettiin 12 kuukauden takuu.

Myyntihetkellä luvattiin, että konsoli tukee Linuxia ja internet-pelaamista. Päivityksen asentamisella menettää Linux-option. Jos päivitystä ei asenna, menettää internet-pelaamismahdollisuuden. K joutuu ostamaan joko uuden tietokoneen tai pelikonsolin korvaamaan puuttuvaa toiminnallisuutta.

K osti 6.6.2010 uuden pelikonsoliin tarkoitetun pelin, mutta peli ei toiminut päivittämättömässä konsolissa. Hän sai virheilmoituksen, jossa kehotettiin päivittämään järjestelmä. Peli maksoi 45 euroa.

Sonyn vastauksen mukaan…

K on solminut pelikonsolia käyttöönottaessaan valmistajan laatimat käyttöehdot. Tuotetta ei voi käyttää ilman näiden ehtojen hyväksymistä. Tämä on ohjelmallisesti estetty eli loppukäyttäjä ei saa käytettyä laitetta ennen kuin hän hyväksyy käyttöehdot.

Myyjä katsoo, että kyseessä ei ole myyjän vaikutuspiirissä oleva lisenssisopimus tai sen muutos, eikä myyjää voida kuluttajansuojalain mukaisesti pitää muutoksesta vastuussa.

Valmistaja kiistää vaatimukset.

Lautakunnan päätöksen mukaan…

Edelleen lautakunta katsoo, että kuluttajan kuluttajansuojalain nojalla myönnettyjä oikeuksia ei voida rajoittaa sillä, että kuluttaja on ostaessaan tuotteen hyväksynyt tuotetta koskevan käyttöoikeussopimuksen.

Jollei virheen korjaaminen tai virheettömän tavaran toimittaminen tule kysymykseen taikka jollei tällaista oikaisua suoriteta 18 §:ssä tarkoitetulla tavalla, ostaja saa kuluttajansuojalain 5 luvun 19 §:n mukaan vaatia virhettä vastaavaa hinnanalennusta tai purkaa kaupan, paitsi jos virhe on vähäinen.

Lautakunta toteaa, että PlayStation 3-pelikonsolia voidaan edelleen käyttää rajoitetusti pelaamiseen ja elokuvien katsomiseen. Lautakunta katsoo, että Other OS-toiminnon poistaminen heikentää pelikonsolin ominaisuuksia sillä tavalla, että K on oikeutettu hinnanalennukseen.

Lautakunnan käsityksen mukaan PlayStation 3-pelikonsoleita, joissa on ollut kyseisen kaltaisia järjestelmäpäivitysongelmia on myyty Suomessa vuosien 2007–2010 aikana. Edelleen lautakunnan käsityksen mukaan pelikonsolien hinnat ovat laskeneet edellä mainittuna aikana huomattavasti. Myös pelikonsolien ominaisuudet ovat parantuneet. Tässä tapauksessa pelikonsoli on ollut ja on edelleen K:n käytössä. Näin ollen hinnanalennuksen määrää harkittaessa on otettava huomioon myös ostajan tavarasta saama käyttöhyöty, laitteen ikä sekä alkuperäinen ostohinta ilman pelejä ja tarvikkeita.

Edellä mainituilla perusteilla lautakunta katsoo, että K:lla on oikeus hinnanalennukseen. Lautakunta arvioi kohtuulliseksi määräksi 100 euroa.

Lähde: PELIKONSOLIN KAUPPA. JÄRJESTELMÄPÄIVITYS. TAVARAN VIRHE.

Lisää aiheesta

PlayStation 3:n Linuxin poisto saattaa rikkoa EU-direktiiviä – Kuluttajavirasto tutkii

Sony ei lämpene Linux-tuen poistosta raivostuneiden vaateille

Sony oikeuteen Amerikassa PS3:n Linux-hässäkästä

Lue myös

3DS-pelit testissä – mitä konsolin alkuvaiheen pelit tarjoavat?

iOS-pelit testissä 2: Neuroshima Hex, Memodies, Get Outta My Galaxy!, Bang! ja Cut the Rope

SOCOM: Special Forces (PS3)

Victoria 2 (PC)