Kuluttajalautakunta tuomitsi Sonyn PS3:n Linux-tuen poistamisesta

22.04.2011 13:40 | Jukka O. Kauppinen

Niin Suomen kuin EU:n kuluttajalautakuntiin on valitettu Sonyn yksipuolisesta päätöksestä poistaa PS3-konsolista tuki ulkoisille käyttöjärjestelmille, käytännössä siis Linuxille. Suomen kuluttajariitalautakunta on tehnyt päätöksen, jonka myötä Sony on velvollinen korvaamaan PS3-konsolin ostaneelle osan laitteen hankintahinnasta.

Lainauksia päätöksestä ja alkuperäisdokumenteista:

Kuluttaja (jäljempänä K) osti 1.4.2010 PlayStation 3 -pelikonsolin, jonka hinta oli 268,90 euroa. Pelikonsolin valmistaja laski 1.4.2010 liikkeelle ohjelmistopäivityksen 3.21. Päivitys poistaa konsolista Other OS-tuen, joka heikentää laitteen toiminnallisuutta. Konsolille annettiin 12 kuukauden takuu.

Myyntihetkellä luvattiin, että konsoli tukee Linuxia ja internet-pelaamista. Päivityksen asentamisella menettää Linux-option. Jos päivitystä ei asenna, menettää internet-pelaamismahdollisuuden. K joutuu ostamaan joko uuden tietokoneen tai pelikonsolin korvaamaan puuttuvaa toiminnallisuutta.

K osti 6.6.2010 uuden pelikonsoliin tarkoitetun pelin, mutta peli ei toiminut päivittämättömässä konsolissa. Hän sai virheilmoituksen, jossa kehotettiin päivittämään järjestelmä. Peli maksoi 45 euroa.

Sonyn vastauksen mukaan…

K on solminut pelikonsolia käyttöönottaessaan valmistajan laatimat käyttöehdot. Tuotetta ei voi käyttää ilman näiden ehtojen hyväksymistä. Tämä on ohjelmallisesti estetty eli loppukäyttäjä ei saa käytettyä laitetta ennen kuin hän hyväksyy käyttöehdot.

Myyjä katsoo, että kyseessä ei ole myyjän vaikutuspiirissä oleva lisenssisopimus tai sen muutos, eikä myyjää voida kuluttajansuojalain mukaisesti pitää muutoksesta vastuussa.

Valmistaja kiistää vaatimukset.

Lautakunnan päätöksen mukaan…

Edelleen lautakunta katsoo, että kuluttajan kuluttajansuojalain nojalla myönnettyjä oikeuksia ei voida rajoittaa sillä, että kuluttaja on ostaessaan tuotteen hyväksynyt tuotetta koskevan käyttöoikeussopimuksen.

Jollei virheen korjaaminen tai virheettömän tavaran toimittaminen tule kysymykseen taikka jollei tällaista oikaisua suoriteta 18 §:ssä tarkoitetulla tavalla, ostaja saa kuluttajansuojalain 5 luvun 19 §:n mukaan vaatia virhettä vastaavaa hinnanalennusta tai purkaa kaupan, paitsi jos virhe on vähäinen.

Lautakunta toteaa, että PlayStation 3-pelikonsolia voidaan edelleen käyttää rajoitetusti pelaamiseen ja elokuvien katsomiseen. Lautakunta katsoo, että Other OS-toiminnon poistaminen heikentää pelikonsolin ominaisuuksia sillä tavalla, että K on oikeutettu hinnanalennukseen.

Lautakunnan käsityksen mukaan PlayStation 3-pelikonsoleita, joissa on ollut kyseisen kaltaisia järjestelmäpäivitysongelmia on myyty Suomessa vuosien 2007–2010 aikana. Edelleen lautakunnan käsityksen mukaan pelikonsolien hinnat ovat laskeneet edellä mainittuna aikana huomattavasti. Myös pelikonsolien ominaisuudet ovat parantuneet. Tässä tapauksessa pelikonsoli on ollut ja on edelleen K:n käytössä. Näin ollen hinnanalennuksen määrää harkittaessa on otettava huomioon myös ostajan tavarasta saama käyttöhyöty, laitteen ikä sekä alkuperäinen ostohinta ilman pelejä ja tarvikkeita.

Edellä mainituilla perusteilla lautakunta katsoo, että K:lla on oikeus hinnanalennukseen. Lautakunta arvioi kohtuulliseksi määräksi 100 euroa.

Lähde: PELIKONSOLIN KAUPPA. JÄRJESTELMÄPÄIVITYS. TAVARAN VIRHE.

Lisää aiheesta

PlayStation 3:n Linuxin poisto saattaa rikkoa EU-direktiiviä – Kuluttajavirasto tutkii

Sony ei lämpene Linux-tuen poistosta raivostuneiden vaateille

Sony oikeuteen Amerikassa PS3:n Linux-hässäkästä

Lue myös

3DS-pelit testissä – mitä konsolin alkuvaiheen pelit tarjoavat?

iOS-pelit testissä 2: Neuroshima Hex, Memodies, Get Outta My Galaxy!, Bang! ja Cut the Rope

SOCOM: Special Forces (PS3)

Victoria 2 (PC)

Keskustelu

@24
PS2 tuki ja USB paikat eivät suinkaan kadonneet järjestelmäpäivityksen mukana vaan nämä fyysiset osat puuttuivat uudemmista malleista eikä niistä näinollen puhuta manuaalissakaan jne.

Olisi kyllä kiva tietää saako tämän satasen tosiaan noutaa jostain? Oma kone vuodelta 2007

Ei muuta kuin valitusta matkaan jokaiselta 1.4.2010 ennen PS3:n ostaneilta. Saadaanko tuki Linukalle takaisin, vai irtoaako korvauksia…?

Jos tämä uutinen koskisi Boxia, niin voi sitä flametusta ja itkua.

@11 Käsittääkseni Wiin kustannukset ovat julkaisun tienoillakin olleet 80-100€ luokkaa. Nykyisin vieläkin pienemmät. Wii tienaa järkyttävän määrän voittoa konsoleistaan.

Kukaan ei vastannut, siihen mitä tämä päätös tarkoittaa ?

Eli onko nyt jokainen vanhan konsolimallin ostanut oikeutettu vaatimaan korvauksia kaiken maailman poistojen ja rajoitusten vuoksi ko. konsolin osalta ?

Ja mistä ne haetaan ?

PS 2 tuki
USB porttien vähentäminen
Linux tuki
Kiintolevyn vaihdon esto…

Poistavat varmaan pian blueray asemankin käytöstä, ”lataa media netin kautta..” :)

Enpä ala itse ainakaan pahemmin juhlimaan ellei tässä nyt konkreettisesti olla sitä rahaa antamassa. Asia vaikuttaa pihviltä, mistä voin noutaa sataseni? ”Et tietenkään mistään” on vastaus, mitäs tässä sitten on voitettu?

Me olemme PC pelaajia ja meitä ei voi pysäyttää.

Noniin taas nähtiin että oikeus toimii suomessa, ainakin välillä.

Vittumainen tyyli ”piratismin” nimessä yrittää rajoittaa ja vainota käyttäjiä, jotka ovat itse maksaneet tuotteesta. Onneksi moinen meininki ei mene suomessa läpi.

Sony jää kyllä niin hyllyyn tästä lähtien jatkossa…

@13:

PC pelit on keskinmäärin puolet halvempia kuin konsolipelit. Voit tsekata pelien hinnat esim:

http://www.play.com/Games/PC/6-/RegionHome.html
http://www.thehut.com/games/platforms/pc.dept

ja sitten tietysti:

http://www.g2play.net/store/

Tuolta saa crysis 2:n jo 20 euroon. Kyllä PC pelit on digijakelun myötä halventunut hinnassa kummasti konsoleihin nähden.

@13:

Kyllä ne pleikkarin pelit ovat huomattavasti kalliimpia kuin PC-pelit. Erittäin harvoin olen nähnyt PC-peliä myytävän yli 50 euron hintaan, sen sijaan pleikkaripelien hinnat taitavat mennä sinne 60 euroon, jopa ylikin.

Aika moni oli sitä mieltä, että Sony on toiminut ihan oikein. En haluaisi olla yksi heistä, mutta nähdään silti PSN:ssä pääsiäisen jälkeen! PSN rules!

@5

Näinhän se meni. Jengi veti pultit OtherOS:n poistosta ja ei mennyt kuin vähän päälle puoli vuotta alapiireissä ja PS3 oli auki.

@2

Linux ja yms. OtherOS:lla mahdollinen toiminnallisuus kattaa älyttömästi enemmän toimintoja kuin laitteen oma GameOS. Väitän, että 1/3 on vielä vähän alakanttiin todellisuudessa.

[email protected] Ai ps3 pelit kalleempia kuin pc:n.. mikis Starcraft 2 on vieläkin sitten saman hintainen kuin UUDET ps3 -pelit? Aika samoissa hinnoissa ne pyörii.. välillä konsolin pelit pari € kalliimpia, mutta eipäs se laitekkaan niin paljon maksa kuin pc.. Ja ihan tiedoksi, kyllä jokaisesta ps3:sta tulee Sonylle jo voittoa. Eikä he heti sitä muutakkaan kun pitkään veti niin paljon miinuksella.

Oikea ratkasu kuluttajalautakunnolta ehdottomasti! Tuli vain mieleen, että onko sonylla oikeus viedä tuo netissä pelaamistuki pois, jos ei hyväksy heidän uusittuja lisenssisopimuksia, mutta vanhan on hyväksynyt? Omasta mielestä minun pitäisi saada vetää niillä vanhoilla sopimuksilla jos en uusiin suostu!? (esim. se konsolini vakoilu +++ muut kivat mitä siinä 2.60 firmiksen sopimuksissa luki, jos joku luki ne kuten minä :D)

Hmmm eikös ne poistanu play statio 1 ja 2 tuenkin? tai jotain

Kyllä nintendokin taitaa konsoliaan myydä edelleen voitolla, vaikka saavatkin provikat myös peleistä.

Kyllä tuo on merkittävä heikennys konsoliin jos tuota ominaisuutta käyttänyt. Tuo ominaisuus nimittäin on voinut olla merkittävä syy minkä takia esimerkiksi on ostanut ps3:n jonkun muun konsolin sijaan. Tuolla other os tuellahan tuosta on käytännössä tehnyt täysverisen tietokoneen, tosin tietysti käyttiksien määrä on ollut rajattu erikoisen tekniikan vuoksi.

Laite kuin laite kuitenkin hakkeroidaan jossain vaiheessa, ja aivan varmasti myös sonyn edustajat ovat tämän tienneet. Itse näkisin ongelman enemmänkin sellaisena että konsolivalmistaja voi tehdä epätoivotusta asiasta vain sen verran hankalaa ettei joka jamppa sitä tee ainakaan takuun alaiselle laitteelle. Piratismia on aina, mutta sen saa kuitenkin pidettyä siedettävälllä tasolla jos vain tahtoa löytyy.

Kyllä ne on jo niitä ihan hyvän aikaa voitollaa myyneet. Ei tietenkään tyyliin millään 150€ / konsoli -katteella, mutta pientä katetta kuitenkin.

Googlaamalla voit helposti tarkistaa asian, jos et minua usko.

@4

Eihän PS3 ole koskaan myyty voitolla, jonka vuoksi laitteen valmistuskustannukset on siirretty pelien hintalappuun. Jos Pleikkaa todellakin myydään voitolla, niin miksi sitten PS3-pelit maksavat edelleen enemmän kuin esim. PC:llä? Eikö se ole kusetusta?

Näytä kaikki kommentit

@6 Samaa mieltä :)…@5 Kyllä se näin meni….Legendary wowian Ei tiedä kovin paljonkaan asioista :)

Tämän takia koko laitos on olemassa. Ajattelin aikoinaan kun uutinen tuli että eiköhän tämäkin jää vain netissä itkemisen tasolle, mutta kerrankin kävi toisin. Propsit näille jotka ovat asiasta jaksaneet valittaa.

@3.
Eikös se menny enemmänkin niin, että kun Other OS otettiin pois niin heti porukka suuttu ja alko hackaamaan tota itse konsolia ja jailbreak usbit ilmesty?

Sonylta aivan dick-move tuon tuen poistaminen. Olisivat vaan avanneet kaikki säikeet linux-käyttöön sen jälkeen kun konsolia alettiin myymään voitolla.

Se oli aivan yksipuoleinen diktaattorisopimus. ”Menetät tuen jonka otit huomioon laitetta ostaessasi” tai ”Et voi enää ostaa päivämäärästä X lähtien julkaistuja pelejä, etkä välttämättä elokuviakaan. Nettiinkään et pääse.”

Varsinkin alussa 600€ pelikonsolin ostoa oli vaikea rationaalisesti perustella. Vielä tuohon ~270€ hintaan pitäisin tuota melko hyvänä kauppana koskapa linux tuen saa kaupan päälle, eli koneesta voi saada hyvän mediakeskuksen. Ei se sitten tuen poiston jälkeen enää niin lupaavalta tunnu.

Oikea päätös.

Voinko mä saada jotain korvausta vaikka ostin ps3 other os ominaisuuden poiston jälkeen?

Hyvä vaan että poistivat tuon other os jutun, kun se vissiin lisäsi hakkerointia ja piratismia.

”Kuluttaja (jäljempänä K) osti 1.4.2010 PlayStation 3 -pelikonsolin, jonka hinta oli 268,90 euroa.”
”Edellä mainituilla perusteilla lautakunta katsoo, että K:lla on oikeus hinnanalennukseen. Lautakunta arvioi kohtuulliseksi määräksi 100 euroa.”

Mitä vittua? Linux näköjään kattaa 1/3 koko konsolista.

Muropaketin uusimmat